Förlagspodden reflekterar över böcker och bokbranschen utifrån en förläggares perspektiv. Varför ser det ut som det gör? Finns det något intressant bakom kulisserna? Varför kommer just den här boken ut? Men inte den? Vilka böcker är intressanta just nu? Vad händer egentligen på ett förlag? Varför bråkar folk så mycket? Varför säger de en sak och gör en annan?
Och egentligen allt annat från den här världen som kan intressera bokälskare och andra allmänt nyfikna människor.
Högt och lågt och, i bästa mening, provokativt.
Avsnitt 284. Jonas Modigs yrkesliv, som utspelade sig i den svenska förlagsbranschen på hög nivå från början av 70-talet, är ett viktigt kapitel i vår berättelse om den svenska förlagshistorien.
Han kom in under en turbulent tid i bokbranschen där fria priser precis införts i Sverige men där branschen inte följt med sin tid. Så Jonas Modig blev en av nydanarna och kom att sätta en stark prägel på branschen via vd – poster på Förläggareföreningen, bokklubben Månadens bok, Wahlström & Widstrand, Bonnierförlagen och till det ordförandeposten i Förläggarföreningen, branschtidningen Svensk Bokhandel och den europeiska Förläggareföreningen.
Samtalet rör sig runt de stora rörelserna i branschen; bokklubbarnas framväxt, utvecklingen av självständiga boklådor, fasta och fria priser, pocketbokens tillväxt och de stora statliga kulturutredningarna.
Längs vägen får vi veta en del om problemen med att ge ut nobelpristagare, om relationen mellan små och stora förlag, om vad, eller vem, som lade grunden för de svenska litterära agenternas intåg i Sverige. Plus en del om våndorna av att driva ett större svenskt förlag under dessa år.
Trevlig sommar så hörs vi i höst!
Avsnitt 284. Jonas Modigs yrkesliv, som utspelade sig i den svenska förlagsbranschen på hög nivå från början av 70-talet, är ett viktigt kapitel i vår berättelse om den svenska förlagshistorien.
Han kom in under en turbulent tid i bokbranschen där fria priser precis införts i Sverige men där branschen inte följt med sin tid. Så Jonas Modig blev en av nydanarna och kom att sätta en stark prägel på branschen via vd – poster på Förläggareföreningen, bokklubben Månadens bok, Wahlström & Widstrand, Bonnierförlagen och till det ordförandeposten i Förläggarföreningen, branschtidningen Svensk Bokhandel och den europeiska Förläggareföreningen.
Samtalet rör sig runt de stora rörelserna i branschen; bokklubbarnas framväxt, utvecklingen av självständiga boklådor, fasta och fria priser, pocketbokens tillväxt och de stora statliga kulturutredningarna.
Längs vägen får vi veta en del om problemen med att ge ut nobelpristagare, om relationen mellan små och stora förlag, om vad, eller vem, som lade grunden för de svenska litterära agenternas intåg i Sverige. Plus en del om våndorna att driva ett större svenskt förlag under dessa år.
Trevlig sommar så möts vi i höst!
Avsnitt 283. Rebecka Leffler lämnar Bonnierförlagen för att ta över Harper Collins Nordic, ett av de mer misskötta förlagen på den svenska marknaden. Och, i vår värld, ett svårskött pastorat som till slut får en chef som kan branschen. Inte en dag för tidigt om ni frågar journalisten.
Nu satsar man stort för att profilera sin ljudboksutgivning både på Sveavägen och Riddarholmen. Nya, synliga imprint i Studio och Spektra. Ett sätt att dra till sig författare och att bli mer synliga på marknaden. Men kommer det att hjälpa? Eller börjar det bli alltför trångt om uppmärksamhetsutrymmet?
Författaren Christina Larsson gick nyligen ut på Facebook och berättade att en författare som hon tidigare samarbetat med ger ut en bok i höst som bär starka drag av några av hennes egna böcker. Fri konstnärlig licens eller upphovsrättsintrång? I bakgrunden finns dokumentation och ett avtal som reglerar vem som äger vad. Men är avtalet giltigt? Inte om du frågar mannen som skrev avtalet men som nu bytt sida och är agent för den nye författaren.
Vi försöker reda ut historien och begreppen.
Sist i det här avsnittet gör vi också en liten rättelse om det där med ”writers room”, eller så gör vi historien rikare. Välj själva.
00 52 Rebecca Leffler ny vd på Harper Collins
07 59 Studio och Spektra, digitala imprint
17 07 Christina Larsson slåss för sin upphovsrätt
43 57 Kanske var Kitty först
Avsnitt 282.
När Kulturrådet nyligen gick igenom vilka aktuella böcker som skulle få kulturstöd stod Forum i en klass för sig. Men av fel orsaker. Bland de böcker som fick avslag fanns 25 titlar från Forum, samtliga böcker de sökt stöd för. Det var så klantigt att man direkt kan utgå från att det var en miss i hanteringen. Åtminstone om ni frågar oss.
Simon & Schuster sa upp sitt avtal med Storytel för tre år sedan. De sa nej till det strömmade formatet och ”revenue share”. Nu återkommer de, på eget initiativ. Vi funderar på om det är tecken på en ny syn på marknaden från den, just nu, mest aktiva förlagsgruppen bland de stora internationella förlagsjättarna.
Det var bara en tidsfråga men dröjde egentligen ovanligt länge. Men nu satsar Forum på ett nytt arbetssätt, helt kopierat från tv-världen, när de lånar Camilla Läckbergs namn till en storsatsning på en serie digitala böcker och lanserar dem likt en tv-serie med alla avsnitten/böckerna tillgängliga på en gång. De hänvisar till ”writers room”-konceptet som innebär att ett antal författare ”går ner i gruvan” och mejslar fram böckerna. Kanske eller kanske inte från en ”storyline” konstruerad av Camilla Läckberg.
Vi brukar då och då göra små inslag från förlagets vardag. Den här gången är det en jämn lunk men med ett par intressanta detaljer som vi delar med er.
00 28 Forum gör bort sig
08 35 Amerikansk förlagsjätte kommer tillbaka till Storytel
12 46 Bokbranschen lånar arbetsmetoder från tv-världen
17 42 Allt som vanligt, nästan, i förlagets värld
Avsnitt 281. Familjen Bonniers maktcentrum, 102 personer, står inför ett skifte vid makten när de nya generationerna snart löser av det gamla gardet. Vi funderar över vilken betydelse det har för media i Sverige att det fungerar.
Det är inte allt för länge sedan som deckarförfattare och deckarläsare var ett manligt prerogativ. Idag dominerar kvinnor på alla plan. Vi synar en aspekt av Förläggareföreningens nya läsarundersökning som Deckarakademin lyfter.
Vi kör en favorit i repris, bluffbetygen på ljudböcker i sociala media och på ljudboksplattformarna. Hur stort är det? Hur hålls det efter? Finns det något nytt som kan göras?
00 22 Bonnierfamiljens framtid
14 31 Deckarens värld har bytt kön
18 11 Ständigt dessa bluffbetyg
Avsnitt 280. Nextory blir först med att skapa en AI-baserad sökmotor för att förbättra lyssnarnas möjligheter att hitta sin nästa bok. En positiv nyhet för alla inblandade.
Lind & Co:s författare Peter Barlach har kämpat länge för att slå igenom. När alla mer eller mindre gett upp, trots att man uppskattat böckerna, så slår det till tack vare en jublande recension på sociala medier. Förläggaren ger oss detaljerna.
Författaren Stina Jackson har gått i närkamp på sociala medier med kulturelitens syn på läsandet. Vi bidrar med lite eldunderstöd.
Audible vill satsa i Italien och köpa upp alla förlags böcker för en spottstyver för att sedan spela in de flesta med hjälp av AI. De möts med en viss nyfikenhet från förlagens sida, något som bara kan fungera på en marknad där ljudboken är svagt utvecklad.
Bookbeat lanserar en ny sorts abonnemang för de som hoppar av. För en dryg euro får du sex timmars lyssning i månaden. Ett experiment de testar på alla sina marknader. En inte helt oäven idé när man förstår drivkraften bakom.
Bonnierägda Gutkind gör återigen en storförlust. 25 miljoner kronor back 2024. Vi hör Håkan Rudels resonemang bakom siffrorna och konstaterar att förläggaren och journalisten hamnar i var sin ringhörna när vi funderar över satsningen.
I USA visar den oberoende bokhandeln (ABA) en fantastisk tillväxt. Plus 200 nya boklådor för fjärde året i rad. Samtidigt som den politiska pressen utifrån sätter sina spår.
Slutligen. Ett samtal med Piratförlagets nya huvudägare, Erik Titusson. Hur vill han använda sin position?
00 22 Nextorys AI-bibliotekarie
03 22 Peter Barlachs oväntade genomslag
07 10 Stina Jackson på krigsstigen
12 11 Audibles AI-satsning i Italien
14 52 Minibookbeat – ett experiment
16 08 Bonniers gör en storförlust i Danmark
20 37 2024 – den amerikanska bokhandelns bästa år
22 20 Samtal med Piratförlagets nya huvudägare
Avsnitt 279. Schibstedtsägda Podme, en podplattform, kastar sig in i kampen om ljudbokslyssnarna på världens två tuffaste marknader. Fågel eller fisk? Det vet vi kanske om något år men svenska och finska förlag har bestämt sig för att det kan vara något och har skrivit avtal med Podme.
Audible satsar tungt på AI för framställning av ljudböcker och för översättningar. De följer sina konkurrenter i spåren men växlar upp ordentligt. Vi resonerar runt effekterna och är kanske inte helt överens.
Samtidigt gör de europeiska förläggar-, författar-, och översättarorganisationerna ett gemensamt utspel riktat mot EU där de kräver att alla maskinframställda böcker oavsett format ska vara tydligt märkta samtidigt som de kräver att alla AI-framställda böcker ska hållas utanför alla kulturellt riktade stödinsatser som ska vara förbehållna människor av kött och blod. Och de efterlyser en lagstiftning (?) som ska skydda författare och bokläsare och boklyssnare.
Vi följer upp förra veckans inslag om Förläggareföreningens årsstämma i ett kort inslag där vi gör en korrigering men funderar över ett beslut som i praktiken låser styrelsens sammansättning till fyra män och fyra kvinnor i framtiden.
Konkurrensverket stoppade, som väntat, inte Storytels uppköp av Bokfabriken. Men i beslutet kan man ana att de börjar lära sig hur ljudboksförlagen och marknaden fungerar.
Det kommer att bli svårt att överträffa Thomas Bermans hantering, och i slutändan nedmontering både av litteraturpriset som bär hans namn och sitt kulturella rykte. Vi synar händelserna som ledde fram till att priset i praktiken, åtminstone om ni frågar oss, lades ner.
Vi tar ett omtag med Per Gedin. Vi kan inte låta bli. Förläggaren var på ett boksläpp på Manilla för någon vecka sedan där Per Gedin, i samtal med Albert Bonnier, pratade om boken Bäste bokförläggare – från en förläggares vardag. Lyssna och njut till förlagshistoria.
00 22 Podme lanseras i Sverige
04 45 Audible går tungt in i AI
10 05 Krav på märkning av maskinframställda böcker
15 05 Uppföljning av Förläggareföreningens årsstämma
20 04 Konkurrensverket stoppar inte köpet av Bokfabriken
25 03 Bermans litteraturpris imploderar
31 51 Per Gedins boksläpp
Avsnitt 278. Årsstämman i Förläggareföreningen blev en smått kaosartad tillställning och den gamla feodala ordningen i föreningen visade sitt moderna ansikte. Ett ansikte som visade att man inte är så toleranta som man vill verka vara. Så i jakten på att stoppa icke önskvärda ledamöter blev det en aning stökigt på mötet. Journalisten sticker ut hakan och förslår att ordföranden avgår på grund av oskicklig hantering.
Storytel rör om i sin ledningsgrupp. En händelse som kräver sin kremlolog. Vi ställer gärna upp.
Av en tillfällighet såg journalisten att Amazon.se har en prisbild på engelsk litteratur som ligger långt, långt under alla konkurrenter med marginaler som verkar ogenomtänkta. Är det AI-tekniken som löper amok eller någon anställd som sover på jobbet?
Förläggaren minns en redaktör av den oumbärliga sorten. Här staplar han superlativerna över en yrkeskarriär som vi gärna lyfter fram.
Journalisten pratar böcker framför förlaget Volantes vd Tobias Nielséns bokhylla. Det blir till en resa genom minnen och intellektuella erövringar.
00 22 Ett kaosartat styrelseval
09 40 En överrock i Storytels förlagsdel
13 59 Amazon verkar sakna koll
17 37 Farväl Eva Halldinger
22 43 Tobias Nielséns bokhylla
Avsnitt 277. Storytel släppte nyligen sin rapport för det första kvartalet. Välputsad och positiv. Men börsanalytikerna gav trots det, eller kanske på grund av det, tummen ner och aktien sjönk med knappt 20 procent. Vi synar ett par andra detaljer som är värda att uppmärksammas.
Så vet vi till slut när Spotify kommer till Sverige. Efter sommaren. Och nu återstår att få med så många svenska förlag som möjligt. Vi tror de ställer sig på kö.
Förläggaren berättar om förlagets klimatrapport för 2024. I den redovisas dessutom utgivningen i siffror man sällan ser offentliga. Hur många böcker trycktes och såldes av förlaget i fjol? Hur många ljudböcker konsumerades? Förläggaren har siffrorna, och övriga detaljer i klimatrapporten.
Eva Bonnier firade nyligen sin 80-årsdag. I samband med den gavs boken En värld av böcker ut. Förläggaren har läst och ger oss en recension.
00 24 Storytels Q1
08 59 Spotify förbereder svensk lansering
13 17 En klimatrapport med intressanta siffror
21 17 Eva Bonniers förläggarliv
Avsnitt 276. Vi är sist på bollen när det gäller Förläggareföreningens nya analysverktyg, Bokbarometern. Där de flesta kommentatorer väljer att citera frikostigt direkt ur statistiken väljer vi en mer reflekterande attityd.
Vi fick ett mejl… Thomas Kanger, en av de centrala aktörerna i Författarförbundet i förhandlingarna runt Copyswede-pengarna ger oss de sista pusselbitarna i varför det blev som det blev när man valde beräkningsmetod för att fördela alla dessa miljoner till ljudboksförfattarna och översättarna.
Att återlansera en ljudbok, till exempel när ett nytt förlag vill relansera en äldre utgivning för en författare man tagit över, kan innebära oväntade problem som man sällan eller aldrig stöter på när man relanserar en fysisk bok. Som när Bazar bestämde sig för att ge ut Ninni Schulmans Hagforsserie i pocket, ljud och som ebok. Sura kommentarer och irritation var inte riktigt vad man hade väntat sig.
Vårt intresse för RB Medias intåg på den svenska ljudboksmarknaden kan verka lite överdrivet för de icke insatta. Men om de lyckas med sin lansering kan de få en stor betydelse och delvis förändra marknaden. Vi tog ett samtal med företagets Europa-chef för att få reda på hur de tänker om den svenska marknaden och hur de ser sin plats i den och vad de tänker göra om deras lansering lyckas.
00 20 Bokbarometern
12 08 Fakta bakom fördelningen av privatkopieringspengarna
15 18 En oväntad reaktion bland ljudbokslyssnare
19 27 Samtal med Miles Stevens-Hoare
Podcasten Förlagspodden är skapad av Kristoffer Lind and Lasse Winkler. Podcastens innehåll och bilderna på den här sidan hämtas med hjälp av det offentliga podcastflödet (RSS).
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.