Tjänster som Microsoft office, Google drive, Apples icloud och Metas Facebook och Instagram kan i värsta fall bli förbjudna inom EU efter att Trump sparkat medlemmar i det tillsynsråd som ska övervaka att européernas data skyddas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Väntar på besked
”I ett värsta scenario kan de amerikanska tjänsterna bli omöjliga att använda”, säger Carl Heath, senior forskare på RISE.
Men för att det ska bli så krävs det att EU fattar beslut om att USA inte längre lever upp till den överenskommelse som finns. Och frågan är om EU är villigt att ta det steget. ”Man kan inte blunda för problemet hur länge som helst. Och jag skulle inte heller utesluta att EU-domstolen kan ta upp frågan”, säger korrespondent Andreas Liljeheden.
Många är oroliga
Just nu tar Integritetsskyddsmyndigheten emot många frågor från oroliga företagare och andra som undrar hur de ska tänka kring situationen. ”Vi tycker att man ska följa utvecklingen och hålla sig uppdaterad kring vad som händer”, säger Elisabeth Jilderyd på IMY.
Bricka i handelskriget
Samtidigt finns det även en oro för att Trump-regeringen kan sätta käppar i hjulet för teknikjättarnas verksamheter i Europa. Något som Microsofts vice ordförande Brad Smith säger skulle bemötas med ”alla juridiska medel som finns”.
Tusentals miljarder på spel
”Jag tror att techjättarna är väldigt stressade av det här”, säger Carl Heath. För dem står enorma värden på spel. Men även för europeiska bolag, myndigheter och enskilda personer som använder tjänsterna.
Börsbolagens vd:ar har helt olika syn
Men medan vissa bolagschefer här i Sverige arbetar aktivt med frågan är andra inte ett dugg oroliga för att amerikanska moln kan bli oanvändbara. ”Det är något som vi varken planerar eller förbereder oss för”, säger till exempel Scanias vd Christian Levin.
EU letar alternativ
Nu pågår ett febrilt arbete för att hitta europeiska alternativ till de amerikanska jättarna. Hör hur du som enskild person ska tänka kring frågan.
Programledare och producent:
Hanna Malmodin
Medverkande och röster i programmet:
Carl Heath, senior forskare RISE
Andreas Liljeheden, Sveriges radios korrespondent i Bryssel
Ursula von der Leyen, ordf EU-kommissionen
Joe Biden, fd president USA
JD Vance, vicepresident USA
Elisabeth Jilderyd, tf enhetschef IMY
Felix Björklund, reporter Ny Teknik
Brad Smith, vice ordf Microsoft
Jens Henriksson, vd Swedbank
Johan Torgeby, vd SEB
Micael Johansson, vd Saab
Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars
Christian Levin, vd Scania och Traton
ekonomiekotextra@sverigesradio.se