En Economistas Podcast

Ekonomiska kriser: Finanskrisen

40 min • 8 juli 2025
I ett glödhett USA ger banker lån till nästan vem som helst och bostadspriserna fullständigt skenar - tills verkligheten kommer ikapp och allt faller som dominobrickor.

I det här avsnittet reser vi inte särskilt långt tillbaka i tiden, men desto djupare in i världsekonomins mest turbulenta period i modern tid. Subprime-lån, CDO:er och börsras blir plötsligt vardagsord. Paniken sprider sig, arbetslösheten stiger och de finansiella systemen börjar krackelera. Investmentbanker kollapsar, stater tar över bolåneinstitut och Lehman Brothers går i konkurs – den största i USA:s historia.

Tillsammans med nationalekonomen Elinor Odeberg granskar vi vad som egentligen händer – och hur nära även Sverige är att dras med i fallet. Swedbank balanserar på randen till kollaps, staten lanserar krisåtgärder, och bilindustrin i Trollhättan varslar tusentals. Sverige går in i en lågkonjunktur som håller i sig i flera år.

Men finanskrisen lämnar inte bara ekonomiska spår – den förändrar också politiken, samhällsdebatten och vår syn på marknaden. Vi frågar oss: Vad lärde vi oss egentligen? Och är vi verkligen säkra på att det inte kan hända igen?

Finanskrisen ingår i serien Ekonomiska kriser från en Economistas Podcast - fyra omskakande finanskriser som lämnat djupa spår i den svenska ekonomin. Vem vet, kanske lär du dig till och med något om hur du kan skydda din egen ekonomi mot framtida bakslag.

Avsnittet producerades av Brand New Content för en Economistas Podcast

Senaste avsnitt

Podcastbild

00:00 -00:00
00:00 -00:00