I de indoeuropeiska, förkristna kulturerna finns rikliga belägg för hästens mytologiska betydelse
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Genvägar letar författaren och journalisten Karin Bojs efter hästens tidiga historia. I det femte avsnittet söker vi spår av hästen som kultobjekt. Språkforskaren Axel Palmér läser högt ur en urgammal indisk vedaskrift, och förklarar hur vagnmakare och poet var två högstatusyrken med stora likheter, enligt de tidiga indoeuropéernas sätt att se på saken.
Arkeologiprofessor Anders Kaliff berättar om det stora rituella hästoffret i gammal indisk, vedisk kultur. Och om hur det faktiskt går att se en kontinuitet som sträcker sig över Skandinaviens vikingatid, via våldsam hingsthetsning i norsk bondetradition långt in på 1800-talet till den traditionella lusseritten som upprätthålls på många ridskolor än i dag. Och rentav till sången ”Staffan var en stalledräng”.
Om Genvägar med Karin Bojs:
Med hjälp av senaste DNA-tekniken utforskar författaren och journalisten Karin Bojs det urgamla samspelet mellan människor och hästar. Hon har i många år rapporterat och skrivit böcker om det senaste inom DNA-forskning. Nu ger hon sig ut i Europa med reportern Joseph Knevel för att möta världsledande forskare på hästens och människans tidiga historia.
Del fyra av åtta, sändes i FM 20 juli 2025.
Produktionsbolag: Massa Media
Producent: Li Skarin
Reporter: Joseph Knevel
Teknik: Maths Källqvist
Källor:
Kaliff, Anders, 1963-. - The great Indo-European horse sacrifice : 4000 years of cosmological continuity from Sintashta and the steppe to Scandinavian Skeid / Anders Kaliff & Terje Oestigaard. -2020.
Kaliff, Anders. Odens jakt / Anders Kaliff, Terje Østigård. 2025.
Joel Brereton. The Rigveda [Elektronisk resurs]. 2020