Karin Bojs smakar fermenterad hästmjölk från Mongoliet. Stonas mjölk var troligen en viktig faktor när hästarna först domesticerades.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Genvägar utforskar författaren och journalisten Karin Bojs hästens tidiga historia. I det andra avsnittet reser hon till Toulouse och träffar den världsledande franske DNA-forskaren Ludovic Orlando. Hans analyser visar att hästen har domesticerats inte bara en gång, utan vid två olika tillfällen.
Första försöket att tämja hästarna skedde i nuvarande Kazakstan för 5500 år sedan. Drivkraften verkar främst ha varit att få bekväm tillgång på hästkött, men även att ta vara på stonas mjölk.
Men den domesticeringen blev en återvändsgränd. I dag finns bara några få överlevande ättlingar i hela världen kvar efter de första tama hästarna. De kallas för Przewalskis hästar och vi träffar en av dem på djurparken Nordens Ark i Bohuslän där Ewa Wikberg är zoologisk chef.
Om Genvägar med Karin Bojs:
Med hjälp av senaste DNA-tekniken utforskar författaren och journalisten Karin Bojs det urgamla samspelet mellan människor och hästar. Hon har i många år rapporterat och skrivit böcker om det senaste inom DNA-forskning. Nu ger hon sig ut i Europa med reportern Joseph Knevel för att möta världsledande forskare på hästens och människans tidiga historia.
Del två av åtta, sändes i FM 06 juli 2025.
Produktionsbolag: Massa Media
Producent: Li Skarin
Reporter: Joseph Knevel
Teknik: Maths Källqvist
Källor:
The Earliest Horse Harnessing and Milking
https://www.science.org/doi/10.1126/science.1168594
Ancient genomes revisit the ancestry of domestic and Przewalski’s horses:
https://www.science.org/doi/10.1126/science.aao3297
Nordens Ark
Orlando, Ludovic: Horses: A 4,000-Year Genetic Journey Across the World. Princeton University press 2025:
https://press.princeton.edu/books/hardcover/9780691264127/horses?srsltid=AfmBOorp1s2oA_k9qCjFAE4LMv5vnNN6mnWnb00LvRtUxOWTDXI-7hjm