En podd om livslångt lärande av RISE, med Katarina Pietrzak
Du kan ta poitjin ur byin men it byin ur poitjin! De tar just nu hela Europa med storm och på dagens publiceringsdatum av Livslångt ställer de sig på Eurovisions scen i den första semifinalen! Men vad har KAJ:s enorma och nu folkkära framgång betytt som brygga mellan kulturer, språk och människor som lever i ett mellanförskap sen länge? Och vad kan vi alla förstå och lära av det?
I veckans avsnitt har vi med oss den som för redan 11 år sen upptäckte grabbarna Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård i KAJ, och som tog dem till teatern och scenen. Möt Ann-Luise Bertell, författare, regissör och för andra gången chef på Wasa Teater. De delar samma by , numera rikskända Vörå och även ett mellanförskap och den dialekt som nu återigen frekvent hörs i Sverige. Tillsammans med Livslångts Sandra Löv som även hon har påbrå i Österbotten och som följt KAJ:s succé sen länge, lär vi oss om identitet, mellanförskap och om hur kultur – på riktigt – kan förena generationer, språk och nationer. Vad i ett samhälle som kan bygga nåt sånt. Och vad det gör med en människa att plötsligt inte behöva förklara sig längre.
För vad kan ske i en turbulent värld när ett finlandssvenskt humorband från en liten by i Österbotten plötsligt får flest röster någonsin i Melodifestivalen – och vinner hela Sveriges och snart Europas hjärta? Det hör du om i Livslångts 220:e avsnitt med författaren och avgående teaterchefen för Wasa Teater Ann-Luise Bertell, Livslångts egen KAJ-expert Sandra Löv och programledare Katarina Pietrzak på RISE.
Vi pratar ofta om kunskap som om det vore synonymt med lärande – men det är det inte.
Han är kognitionsvetare, universitetslektor och bildningsresenär med fler akademiska avstickare än de flesta – och han brinner för att förstå vad lärande egentligen är. Inte som ett resultat eller ett betyg, utan som en process. Något som sker, fördjupas och utvecklas hela livet. Möt Björn Sjödén – universitetslektor i utbildningsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, med en bakgrund som spänner från astrofysik till filmvetenskap, psykologi och språkinlärning. Och mitt i allt detta: en brinnande fascination för själva lärandet. Vad händer när vi släpper taget om provresultaten och i stället fokuserar på de frågor vi ställer, valen vi gör, och hur vi navigerar kunskap i en komplex samtid?
I avsnitt 219 pratar om skillnaden mellan att kunna något och att lära sig något. Om vad skolan kan inspireras av från dataspelsvärlden. Och om varför det kanske är dags att tala mer om lärandemål än kunskapsmål – särskilt nu, när AI och digitala verktyg snabbt förändrar vad kunskap är och hur den tillgängliggörs. Veckans gäst Björn Sjödén som är forskare, kognitionsvetare och lektor vid högskolan i Halmstad, ger oss både vardagsnära exempel och forskningsbaserade tankesprång – och påminner oss om varför det livslånga lärandet är ett nyfiket, oavslutat och meningsfullt projekt. Programledare är som alltid Katarina Pietrzak på RISE.
Hon är själv utanför det åldersspann hennes egen organisation definierar som ungdom, men hon studerar den dagligen. Hon är analytikern som därför vet mer än de flesta om vad unga drömmer om, längtar efter – och ifrågasätter. Möt Johanna Göransson från Ungdomsbarometern och hör oss prata om hur den generation som vuxit upp med skärmar och sociala medier nu söker något annat: andlighet, analoga upplevelser och gemenskap. Det handlar om slowtech, retrotech och hur trådhörlurar, stökigare stil och 2010-talsgrunge blir uttryck för ett nyvaket behov av verklighet. Om nya förebilder i kultur och estetik. Men också om hur ungas sätt att lära förändras i en värld där allt flödar – och om varför det ibland krävs både positiv friktion och avkoppling för verklig kunskap att gro.
Och kan du ännu inte allt om brainrot, skibbade toaletter eller om TikToks paradoxala roll – så är det här och nu du lär dig det, när vi i avsnitt 218 landar i frågan: hur kan vi hjälpa unga (och oss själva) att hitta vägen från brus till verkligt lärande? Veckans gäst är Johanna Göransson, analytiker på Ungdomsbarometern, programledare som alltid Katarina Pietrzak på RISE.
Hon är forskaren som tog med sig ledare in i en helt annan verklighet – inte för att lära ut, utan för att väcka något djupare. Möt Julia Romanowska, musiker som i sitt livslånga lärande även utbildade sig inom IT och ledarskap – och efteråt vävde samman allt till ledarskapsprogram som rör vid något många managementkurser går förbi: det mänskliga, det existentiella, det som gör verklig skillnad. Genom att använda konst, musik och djupa samtal som verktyg, har hon visat att förändring inte sker i teorin – utan i mötet med sig själv och andra. Resultatet? Ett modigare, mer etiskt och hållbart ledarskap. Som i Julias forskning vid Karolinska Institutet syns tydligt i såväl markörer i blodet som i både medarbetarmätningar och självskattningar. Stressen minskade hos både chefer och deras medarbetare, cheferna uppfattades ha bättre beslutsförmåga, vara modigare, mer toleranta och att de skyllde mindre på omständigheter. Och de uppgav själva – att de hade förändrats på djupet.
I avsnitt 217 pratar vi om Schibbolet-effekten och om vad som händer när du kliver ur powerpointen och din organisations värderingar i alla dokumenten – och in i livet. Om moralisk resiliens, system som skaver, och varför vi behöver mer hjärta, ansvar och mänsklig kompass i både forskning och arbetsliv.
Han är tillbaka – och självklart både lär han och lever som han lär – fortfarande.
Johan Eriksson var en av våra allra första gäster när podden Livslångt lanserades 2021. Idag, fyra år senare, är han tillbaka i ett nytt samtal fyllt av insikter, energi och med ett passionerat brandtal för hur vårt samhälle skulle kunna skapa förutsättningar för mer hållbart välmående, genom ökat fokus på lärande. Om lärande som livsstrategi, som samhällsmodell och som personlig hävstång för det liv du på riktigt vill leva. Johan är rådgivare, författare och Insights Leader på Google – men kanske allra mest är han lärande-ambassadör på livstid. Han brinner för att bygga strukturer som gör lärande till en naturlig del av vardagen, både i jobbet och hemma. I veckans samtal tar vi avstamp i allt som har hänt – eller inte hänt – sen sist. Det har ännu inte blivit nån minister i livslångt lärande som Johan efterfrågade då, så vad krävs nu för att lärande ska bli ett medvetet val för fler? Och hur kan vi designa våra liv, organisationer och samhällen för hållbart välmående? Lyssna på ett samtal som spänner från fotbollsträning och broccoliodling till AI, folkbildning och till en påminnelse om varför vi nog ändå borde ha ett 1177 för lärande och en mer medveten design av ett lärande liv. Programledare är nu som då 2021, Katarina Pietrzak på RISE.
Hur förbereder man sig för det otänkbara? Och vad kan lärande betyda – när det verkligen gäller?
Hon är legitimerad psykoterapeut, präst och författare. I över 30 år har hon arbetat med att möta och stötta människor i kris, sorg och trauma. När skolskjutningen på Campus Risbergska i Örebro inträffade i februari 2025 – en händelse som förändrade en hel stad – visade det sig att just lärande och mental förberedelse faktiskt kunde rädda liv. Möt Katarina Tingström och hör om hur man förbereder sig för det man helst vill tro aldrig ska hända. Om hur man utbildar – inte för att skapa rädsla, utan för att skapa trygghet. Och om vad det betyder att vara den som står kvar i mellanrummet när världen faller sönder för någon annan. Katarina Tingström tror på långsiktighet, på kraften i samtalet och på vikten av att träna – både kropp och tanke – för att kunna agera när det behövs. Hon arbetar idag med PDV-utbildningar (pågående dödligt våld) över hela Sverige, och hennes insatser i Örebro före och efter dådet visar hur viktigt det är att vi tar lärande på allvar – också i krisberedskap.
Avsnitt 215 är ett samtal om det svåra, det mänskliga – och om att kunna leva vidare, trots allt. Veckans gäst är Katarina Tingström, legitimerad terapeut, präst och författare. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. Du hör också sekvenser från Sveriges Radio P3 i avsnittet, med en av Risbergskas rektorer, Svana Birgisdottir.
Han är arkitekt i botten, standup-komiker i praktiken och folkbildare i poddformat. Många känner honom som rösten bakom den populärvetenskapliga podden Allt du velat veta, där han tillsammans med gäster guidar lyssnaren genom allt från Kalle Anka till döden – alltid med ett stort mått nyfikenhet och respekt för kunskap. Möt Fritte Fritzson som också har undervisat på universitet och vunnit På spåret, men det är just i skärningspunkten mellan humor, lärande och livets små nyanser han är som mest hemma.
Välkommen att lyssna på avsnitt 214, om lärandets många former, om folkbildning, humor och den där lusten att förstå världen – från arkitektur till quiz. Veckans gäst är Fritte Fritzson, flerfaldig vinnare av på Spåret, arkitekt, komiker och folkbildare – och programledare är som alltid Katarina Pietrzak.
Hon är psykologen som lämnade terapirummet för att istället skapa globala hackathons och driva innovation för en hållbar framtid. Genom att sammanföra människor från hela världen i kreativa lösningsprocesser använder hon kraften i medborgardriven innovation för att adressera vår tids största utmaningar – och samtidigt skapa nya sätt att lära tillsammans. För henne är lärande inte en individuell resa, utan något som sker i mötet mellan människor, perspektiv och idéer.
Möt Ann Molin i avsnitt 213, en av Sveriges ledande förändringsskapare inom hackathons, lärande och samhällsinnovation. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Han är legitimerad logoped, filosof och doktor i åldrande och social förändring – en klinisk postdoktor vid Karolinska institutet med en passion för att förstå hur vi tillsammans skapar mening. I detta avsnitt av Livslångt dyker vi tillsammans med Elias Ingebrand ner i en oväntad verklighet: lärande hos personer med demens. Med en kombination av klinisk expertis och akademiskt utforskande berättar Elias hur meningsfulla samtal, teknikanvändning och interaktion kan bli en kraftfull katalysator för lärande – även när minnet börjar svikta. Våra traditionella uppfattningar om förlust och brister som kommer med demens, behöver kompletteras med att vi ser och förstår möjligheten till ett gemensamt, socialt konstruerat lärande som både stärker individens känsla av kompetens och bidrar till en nyanserad bild av livet med sjukdomen.
Avsnitt 212 utmanar vår syn på vem som faktiskt kan lära samt hur lärande går till i praktiken, och visar hur vi genom dialog och ömsesidigt stöd kan öppna nya dörrar till förståelse och engagemang – ett livslångt lärande som berikar oss alla. Hör Elias Ingebrand, legitimerad logoped, filosofie doktor i åldrande och social förändring som nu arbetar som postdoktor på Enheten för logopedi på Karolinska institutet. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Att leda lärande är en sak. Att leda dem som leder lärande är en helt annan. I en tid av snabba förändringar, AI-utmaningar och skiftande skolpolitik ställs skolledare inför tuffa beslut – hur skapar vi en skola som kan ta sig an alla utmaningar utan att tappa riktningen?
I avsnitt 211 tankebrottas vi med Malin Frykman, erfaren skolledare och innovationsledare, om hur man navigerar i en tid där skolan både ska rusta sig för framtiden och hantera samtidens utmaningar. Hur skapar vi en lärande organisation där både lärare och skolledare kan växa? Vilka visioner behöver vi – och hur påverkar AI skolans utveckling? Programledare är Katarina Pietrzak på RISE, som också har ett utbildningsprogram för att just rusta skolledare och hjälpa dem att bli ännu mer framtidsredo, blir du nyfiken på det finns mer information här.
När träd inte finns – hur känns det då?
Han är strategisk fastighetsplanerare och ägnar sin vardag åt grön infrastruktur. Han vet hur viktiga våra utemiljöer är – men också hur svårt det är att få gehör för forskning och långsiktigt tänkande i planeringsprocesser. Och som har funderat mycket på hur vi ska kunna säkra och validera kunskap – om vi lär av varandra sådär som vi säger att vi ska i arbetslivet idag. Vad händer då om gammal kunskap sprids? Möt Erik som brinner för att koppla ihop akademisk kunskap med praktisk stadsutveckling och som utmana gamla sanningar om att vi lär av våra fel och att det inte finns några dumma frågor…
Hur kan vi få beslutsfattare att se bortom sina egna narrativ? Och vad krävs för att lärande ska bli en naturlig del av samhällsplaneringen?
Det är teman i avsnitt 210 av Livslångt med Erik Kassell Godée. programledare är som alltid Katarina Pietrzak på RISE.
När världen förändras i snabb takt och hoten mot vår digitala infrastruktur blir alltmer påtagliga, hur skapar vi då ett samhälle som står pall? I en gammal offentlig utredning står; ”Frontlinjen går bildligt talat i varje enskild medborgares medvetande, och det nutida kriget kräver vars och ens insats, vars och ens ställningstagande”. Och mycket ligger i det, än idag. Det kräves både kunskap och starka relationer för ett resilient samhälle.
Veckans gäst var med och startade Livslångt, men arbetar idag med att leda RISE strategiska fokusområde kring digital resiliens, i samverkan med många samhällsaktörer. Han är just hemkommen från Ukraina och ett av de besök där han bland annat understödjer arbetet med att skydda Ukraina mot rysk desinformation. Möt Carl Heath i veckans avsnitt och hör om hur vi kan bygga upp motståndskraft i våra system, organisationer och samhällen i en tid av kris och osäkerhet. Vad krävs för att både individer och samhällen ska kunna anpassa sig, lära och återhämta sig från digitala hot och störningar? Och vad kan vi i Sverige lära av ett land i krig – när vi redan är i det som kallas kognitiv krigföring?
Avsnitt 209 är ett samtal mellan kollegorna Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, om digital resiliens och hur vi alla på såväl individ- som organisations- och samhällsnivå behöver jobba med resiliens och rusta oss i en osäker tid. Om du efter dagens avsnitt är nyfiken på att lära dig mer om digital resiliens eller kanske lära andra mer om detta område, så kan du börja med att söka upp den särskilda poddsatsning som RISE har gjort utifrån fokusområdet Resilienta informationssystem. Du hittar de avsnitten i denna länk på vår hemsida eller om du skriver in ”Podcast RISE om resiliens” i din poddspelare eller browser.
Se det gamla SVT-programmet med Sverker framför dig, soptunnan och det som slängdes däri när det inte funkade. Så, tänker veckans gäst kring företeelser som inte funkar och kring den problemlösning och utveckling som behövs i samhället. Hon är samhällsentreprenör, kallar sig själv geek och kallas av andra, för Finlands egen AI-professor. Hon brinner för utbildnings-, inklusions- och jämlikhetsfrågor i det digitaliserade samhället och spenderar sin tid med att föreläsa, driva projekt och fundera på frågor kring samhällsutveckling, framtid och hur tekniska framsteg påverkar och formar oss människor och våra organisationer. Med en lång och bred bakgrund inom många ämnen och i alla sektorer, kan hon inte låta bli att vara förbryllad över hur man ser på lärande om AI och annan teknikutveckling just nu. Över hur samhällsförändrande krafter reduceras till en diskussion om skärmar. Över hur vi fortsatt saknar bygget av den grundkompetens, som livet just nu kräver av oss.
Möt Linda Mannila, biträdande professor vid Helsingfors universitet och biträdande gästprofessor vid Linköpings universitet. Hennes forskargrupp fokuserar på AI i samhälle och utbildning. Avsnitt 208 leds som alltid av Katarina Pietrzak på RISE. Foto Mikke Pöyhönen.
Han är en av alla invånare i Örebro som den 4 februari 2025 fick sin stad för alltid förändrad av den masskjutning som hela världen hade ögonen på. Han läser till präst och under dagarna sen 10 människor dödades och flera andra skadades, har han mött individer, ett civilsamhälle och en stad där alla kommer samman och delar något utöver det vanliga. I en tragisk händelse skapas en väldigt ovanlig paus från allt annat, men hur stannar vi kvar i det som då för oss samman? Hur kan vi ta med allt det som har hänt och omvandla det till något samhället behöver? Och hur kan vi lära om varandra och oss själva, i en tillvaro med så mycket ovisshet? Möt präststuderande Fredrik Welander med hemvist i Nikolaikyrkan i Örebro, dit enormt många människor sökt sig efter dådet. Avsnitt 207 är ett samtal mellan honom och Katarina Pietrzak på RISE, båda hemmahörande i Örebro. Ljudillustrationer i avsnittet ljud är hämtat från: minnesgudstjänsten den 5 februari i Nikolaikyrkan som sändes i SVT, Carina Bergfeldt i SVT, samt Tankar för dagen med Pernilla Glaser, SR P1.
Han har varit intresserad av att utforska alternativa digitala världar sen barndomens längtan efter att utveckla spelen han själv var fascinerad av att spela. Idag jobbar han som XR-utvecklare och fokuserar på att blåsa liv i VR inom i många olika sammanhang, och allra mest i relation till lärande. För vad gör det med en människa att få bada i, känna och uppleva det som ska läras – i en virtuell värld? Möt Petter Wannerberg på RISE om hur vi kan lura hjärnan att tro att den är någon annanstans och hur helt andra sätt att lära, kommunicera och förstå öppnar sig då. Hör om det spatiala som får den plats vi annars missar, och om hur Petter nu äntligen utforskar sin dröm om en VR-skola i projektet VäXR – en skola helt baserad på en virtuell verklighet. Och om hur det där kan kännas att försöka fylla en kubik-kilometer med vatten…
Avsnitt 206 är ett samtal mellan kollegorna Petter Wannerberg och Katarina Pietrzak på RISE, där de försöker förstå vad det där lärandets innersta väsen egentligen består av.
Han är läraren som brinner för lärande med hela sitt väsen och han har ägnat sin långa lärargärning åt att försöka förstå – såväl varenda elev han träffar – som processen lärande i sig. Han kom från Iran till Sverige som ingenjör på 80-talet, men bytte ganska snabbt till pedagogik och sen dess har hans arbete hjälpt alla elever han mött vidare ut i livet, även de som innan dess knappt hade någon godkänd kunskap.
Möt Farshid Golchin, idag lärare på folkhögskola efter många år på grundskola och gymnasium. Hör den fantastiska berättelsen om hur han efter över 40 år som lärare, blev ofrivillig pensionär till allas stora sorg. Ett långt och oerhört uppskattat långa lärarliv var på väg att ta slut. Hans arbete hade resulterat i flera utmärkelser, efter att ungdomar som aldrig haft ett godkänt betyg lyckats med skolgången och fått självförtroende. Efter ett upprop på nätet, hittade han sen till folkhögskolans värld och i avsnitt 205 hör du hur Livslångts Katarina Pietrzak gick i maskopi med hans dotter för att få med Farshid och hans historia med i podden. Missa inte veckans gäst Farshid Golchin på Mimi Folkhögskola ,om den livsviktiga relationen och tilliten till, barn och unga – och om varför skola kanske är bland det allra viktigaste vi har!
Hon är en engagerad röst för framtidens ledarskap och civilsamhällets utveckling och hon har lång erfarenhet av att arbeta med innovation och transformation inom civilsamhället. Efter att ha ägnat hela livet åt människors rättigheter och plats i ett samhälle, brinner hon för att hitta nya sätt att möta utmaningar och förstå vad som krävs för att leda i en föränderlig värld. Och hjälpa människor att bli modiga.
Möt Josephine Bladh som älskar folkbildning och är verksam på Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond, där hon leder Ledarskapslabbet, en satsning på att stärka unga ledare inom ideell sektor – eftersom världen behöver ett annat ledarskap. Med fokus på autenticitet, intellektuell stimulans och omtanke hjälper hon organisationer att skapa hållbara och inkluderande ledarskapsstrukturer. Hon vill utmana invanda föreställningar om ledarskap och utforska hur vi kan göra plats för fler röster i beslutsfattande processer. Och, för vår fantasi.
Hon ser ledarskap som en kollektiv process snarare än en hierarkisk position och menar att lärande är det som stannar inombords efter själva kunskapsinhämtandet. Hur bygger vi en kultur där vi lär oss av varandra, testar nytt och vågar misslyckas? Hur kan vi i civilsamhället och ideella organisationer skapa långsiktig förändring genom kunskap och samverkan?
I avsnitt 204 av Livslångt hör du Josephine Bladh i ett samtal om framtidens ledarskap, civilsamhällets roll i transformation och varför vi behöver fler modiga och autentiska ledare – som vågar utmana status quo. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Foto: Johan Pohl
Han är professor på KTH, tidigare regeringens digitaliseringskommissionär och en av Sveriges mest inflytelserika röster inom digitalisering och lärande. Med en bakgrund som spänner från teknik och beteendevetenskap till teater och psykologi, har han under sin karriär utforskat samspelet mellan människa och teknik – och hur det formar vårt sätt att leva. Veckans gäst i Livslångt är Jan Gulliksen, eller ”Gulan” som han ofta kallas och i avsnittet pratar vi om varför digitalisering inte bara handlar om teknik, utan om att våga tänka om verksamheter i grunden. Han ifrågasätter hur vi låter rädsla för teknik baserad på selektiv forskning, styra utvecklingen. Istället menar han att vi måste se digitaliseringens möjligheter som en avgörande resurs för lärande och samhällsutveckling och en gång i tiden pratade han om dessa precis omvänt i de rim som idag präglat debatten, vi behöver gå från pärm till skärm.
Vi pratar även om hur vi skapar flexibla utbildningssystem, varför livslångt lärande är nyckeln till framtiden och hur tekniken – från AI till andra digitala verktyg – kan personalisera och effektivisera lärande. Avsnitt 203 är ett samtal fullt av skarpa insikter, humor och hopp om en mer nyfiken och digitalt rustad framtid med Jan Gulliksen, professor på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och med erfarenhet från en mängd roller kopplade till digitalisering. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Även 2025 inleds med en ung och driven röst här i Livslångt! Möt en ung entreprenör från Bergsjön i Göteborg, som har gjort betydande insatser inom digital kompetens och utbildning. Redan vid 16 års ålder grundade han MIK Biblioteket, en plattform som erbjuder lärare lättillgängligt material för undervisning i medie- och informationskunnighet (MIK).
Hans engagemang för att stärka digital kompetens bland unga har lett till mängder med lärande och kunskap för andra och han brinner för att ännu fler ska nås. I livslångt avsnitt 202 hör du Kenny Dos Santos som har också varit involverad i initiativ som Makerspace i Bergsjön, och som bland annat vunnit titeln ”Årets unga talang” på Bergsjögalan. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Livslångt fortsätter fira och har nu kommit fram till nyårsafton 2024, där vi idag fördjupar oss i riter och ritualers betydelse. Varför behöver vi göra avslut och hur går det egentligen när vi blickar framår? Vad gör att hela vår omvärld känns så rörig idag och hur kan vi förstå och lära om de bakomliggande krafterna? Men kanske viktigast av allt, i den tid av så stark samhällstransformation som vi lever i just nu – vad KAN vi göra för att hålla i, ut och varann? Spelar det någon roll vad just du och jag gör i vår lilla vardag? Jamen det är ju det som är så hoppfullt – det spelar all roll i världen. Kom med och tänk nya tankar inför 2025 och hur vi alla kan ingå i en gemenskap som väcker hopp. Avsnitt 201 har bjudit in Martin Börjesson, futurist och senior forskare på RISE, om systemisk samhällstransformation och oss människor i den. Programledare är kollegan Katarina Pietrzak.
Ännu en milstolpe i poddens historia är här, så fort tiden går när man har roligt! Konstateras det i detta juliga jubileumsavsnitt. Eller som producenten Sandra Löv konstaterar ”kanske årets mest helgjutna och intressanta samtal”. Eller är det Chat GPTs programförklaring? Och hur firar man egentligen det, vad säger programledaren Katarina Pietrzak som figurerat i vartenda ett? Vad tycker ChatGPT om vad som blir en riktigt mysigt stämningsfull jul? Och inte minst, hur lär man sig allt det där i livet som man inte kan gå i skola för? Vad kan vi lära genom döden, om vi öppnar upp för det? Lyssna och allt ska klarna! God jul och väl mött i de kommande tvåhundra avsnitten!
Han är en 20-årig entreprenör från Örebro och har utvecklat en innovativ lampa som drivs av saltvatten. Salt Tech, är lampor särskilt utformade för att ge ljus i nödsituationer och för människor utan tillgång till elnät, exempelvis i delar av Afrika. Och det var just under en resa till Kenya och Eritrea som han såg behoven och började tänka, så småningom lära och klura på en lösning. Möt William Asefaw som är på god väg att bidra till lösningen som såväl räddar liv som ger helt nya möjligheter för människor att bokstavligen uppleva – ljus. Han har redan fått flera utmärkelser, samt stöd från Wallenbergs XO Foundation för att vidareutveckla sin produkt. Williams vision är att fortsätta utveckla lösningar som underlättar livet för människor i utsatta situationer och att inspirera andra unga entreprenörer att följa sina drömmar. Möt framtiden i avsnitt 199, med William Asefaw, ung entreprenör i Örebro. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Hon vaknade varje morgon med ett moln ovanför huvudet och blev plötsligt stressad över saker som i vanliga fall inte utgjorde några problem. När hon till slut fick rätt hjälp, vände hela livet på en vecka och den upplevelsen fick henne att inse hur låga kunskaper både kvinnor och män har om – klimakteriet. Möt Kristina Svensson, passionerad förespråkare för kvinnors hälsa och arbetar aktivt med att öka medvetenheten kring viktiga frågor som påverkar kvinnor och hela samhället. Idag är hon initiativtagare till en ny satsning i Partille kommun som fokuserar på klimakteriet och dess påverkan på hälsa och välmående, och resultaten och samhällsvinsterna har inte låtit vänta på sig. Hör mer i avsnitt 196 av Livslångt som leds av Katarina Pietrzak på RISE och där veckans gäst är Kristina Svensson, förvaltningschef för kultur- och fritidsförvaltningen i Partille kommun.
Han är en av Sveriges främsta AI-forskare, professor i datavetenskap vid Linköpings universitet och en passionerad förespråkare för livslångt lärande. Fredrik Heintz har länge varit en central röst i debatten kring AI:s möjligheter och utmaningar, och som ledamot i AI-kommissionen har han nyligen bidragit till att forma framtidens AI-policy i Sverige. Hur påverkar AI egentligen livslångt lärande och vilka färdigheter behöver vi för att navigera i en värld i ständig förändring? Hur kan AI stödja tillförlitligt och inkluderande lärande för alla samhällsgrupper? Vad innebär den teknologiska explosionen för utbildare och ledare och hur balanserar vi AI:s potential med mänsklig interaktion och mentorskap?
Veckans gäst i avsnitt 195 av Livslångt är Fredrik Heintz – som också berättar om framstegen bakom ”Elements of AI” och vikten av att skapa en mer inkluderande framtid där alla kan delta i det livslånga lärandet. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Efter att redan på lågstadiet ha deklarerat för sina föräldrar att hon skulle bli hacker, är hon idag en flitigt anlitad sk white hat. Redan som 12-åring försökte hon erbjuda sina tjänster för att skydda hemkommunen från hackning, men blev utskrattad och hemskickad. Då gick hon hem och hackade sig in, och sen ville kommunen se till att hon aldrig berättade om det. Idag är hon 21 och allt annat än utskrattad, hennes konstanta lärande och expanderande kompetens har nu gett henne de jobb hon visste att hon kunde göra redan som barn.
Möt Wilma, etisk hacker som med sin kunskap nu även skapat tjänster för lärande och läsande (iTrack Reading) och föreläst på både Women in Tech, TEDx och på många av de organisationer som försöker komma ikapp hackare med helt andra avsikter. Veckans gäst är alltså Wilma Emanuelsson, etisk hacker, föreläsare, entreprenör och utbildare som skickar med oss hur vi alla behöver lära för att hänga med. Livslångt avsnitt 194 leds som alltid av Katarina Pietrzak på RISE.
Vad har coachning och ett coachande förhållningssätt för plats i våra lärandeprocesser och även inom våra formella utbildningssystem? Och vad innebär det egentligen att coacha, till skillnaden från att undervisa? Möt PeO Hillman, med mångårig erfarenhet av att coacha såväl människor som projekt och processer. Om att skifta tyngdpunkt från att vilja lära ut och berätta för alla – till att lyssna, undersöka, facilitera och möjliggöra någon annans lärande. Och PeO:s egen förståelse för lärande, började också just så. Med en lärare, som såg och möjliggjorde. Idag, gör han själv detsamma och har funderat mycket på hur vi skiftar till andra förhållningssätt där dessa behövs. Där vi nog oftare än vi tror, behöver vara i det öppna och inlyssnande läget, ”över strecket”.
I avsnitt 193 är PeO Hillman gäst, utbildad lärare i idrott och engelska och med en Mastersexamen i Coaching (MSc in Coaching and Development) från Portsmouth University. Efter att ha jobbat som ledare i näringslivet under nästan tjugo år, är han idag verksam som lärare i coaching och ledarskap vid Göteborgs Universitet och inom masterprogrammet MATIX. Programledare är Katarina Pietrzak.
Hon kom till Sverige med en hel lärarexamen i bagaget, en examen hon förstås inte kunde använda rakt av här. Vem blir du när du som vuxen måste lära dig att kunna såväl uttrycka det du menar och känner på ett helt nytt språk, och innan du kan ta dig an ditt eget yrke? Möt Ivana Eklund som många år senare nu hörde av sig till oss för att prata om just det, om hur språk, identitet och lärande hör ihop. Hennes mål är idag att tända glittret i andras ögon när de förstår att lärande är tillgängligt för alla. Med en gedigen bakgrund som ämneslärare i tyska, svenska och svenska som andraspråk och med mångårig erfarenhet av SFI-undervisning och på Komvux, har Ivana fått djupa insikter i vuxnas lärande och motivation. Att undervisa nyanlända vuxna med kort eller ingen skolbakgrund har varit både hennes mest givande och mest utmanande uppdrag – och en påminnelse om att alla kan lära sig. Så, hur skapar man motivation och relevans i lärandet då? Och hur får man alla att känna, jag kan inte – än.
I avsnitt 192 är gästen Ivana Eklund, författare, föreläsare och lärare, som bland annat idag har skrivit böcker och medverkat i antologier och pedagogiska tidskrifter om vuxnas lärande och språkutveckling, samt skapat två onlinekurser, en om flippat klassrum och en om vuxnas lärande i digitala miljöer. Utöver sitt yrkesliv är Ivana en passionerad illustratör som gärna delar den ritglädje hon upptäckte av att leva som hon lär och hon är en stor samlare av Muminmuggar. Programledare (och tillika muggsamlare) är Katarina Pietrzak på RISE.
Hon har länge funderat på vad som verkligen lockar till lärande och i många olika skepnader försökt göra skillnad just för människors lärande. Med en stark grund i allt hon fick lära sig av gurun inom teamutveckling Susan Wheelan, står hon stadigt i övertygelsen om att våra mänskliga behov behöver vara i fokus även digitalt.
Möt Anna-Lena Rikardsson, erfaren ledarskapskonsult och utbildare med över två decennier inom team- och utvecklingsprocesser. Möt Anna-Lena Richardsson med en bakgrund som VD och pedagogisk utvecklare på Hyper Island, där hon fokuserade på studenters personliga utveckling. Idag driver hon bolaget Strawberry Planet AB, med ambitionen att skapa det där digitala lärandet alla söker efter, och drivs av att designa skalbara plattformar för mänsklig utveckling. Upptäck kraften i genuina möten och lärande på djupet och hör hur tanken på det som är emellan oss, teamet, det vi lär och skapar tillsammans – alltid står i fokus. Missa inte avsnitt 191 – en resa tillsammans med Anna.Lena Richardsson på Strawberryplanet – in i både tankeväckande och existentiella frågor om vad som driver oss att ständigt utvecklas. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Han är en visionär som utmanar och ifrågasätter vad lärande och skola behöver vara. Han har omsatt sina tankar i praktiken genom satsningar som Skapaskolan i Stockholm och genom att undersöka hur teknikutvecklingen, särskilt AI, kan skapa bättre och mer meningsfullt lärande och välbefinnande. Möt Christer Holger som i detta avsnitt av Livslångt delar med sig av sin resa inom utbildningsväsendet—från grundare av en grundskola till utvecklare av den nya AI-tjänsten LangoFlow, där hans ambition är att väva in tekniken i transformativt lärande så att AI kan stödja både elever och lärare på innovativa sätt. Hör om hur känslor spelar en avgörande roll i lärande, vikten av att skapa meningsfulla lärandeupplevelser, och hur ny teknik som AI kan integreras för att gynna utbildningen.
Avsnitt 190 av Livslångt gästas av Christer Holger, programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Hon utmanar hela gränslandet mellan lek och allvar, även om hon vet att det inte alls alltid är plats eller tid att leka. Men som forskare och lektor i speldesign vet hon vilken enormt viktig plats leken har för inlärning, och att detta inte går att avfärda (eller skoja bort). Möt Lina Emilsson,.vars arbete handlar om studier kring design för det lekfulla sinnet och främjande av kreativitet via speldesign. Har du någon gång funderat på vilken roll de neurala kretsarna i hjärnan har för lekfullhet och hur man kan trigga dem för att lära på bästa sätt? Det kommer du göra, efter att ha lyssnat på veckans samtal med Lina Emilsson, universitetslektor vid Institutionen för speldesign på Uppsala universitet. Avsnitt 189 leds som alltid av Katarina Pietrzak på RISE.
Han har sen han var väldigt ung jobbat sig fram i techbranschen på svenska bolag som Toca Boca, Estrid och nu på Mojang. Han leder ofta team med människor i alla olika åldrar och med olika personligheter. I veckans avsnitt följer vi upp vår serie om Generation Z och dyker djupare in i ämnen som lärande över generationsgränser och individualism. Hur bygger man kollektivt lärande och starka team om vissa medlemmar är individualister? Och hur får man samarbetet att fungera mellan erfarna veteraner och yngre, passionerade medarbetare? Möt Nick Ljungqvist, som just nu jobbar på det svenska succéföretaget Mojang och som har stor erfarenhet av olika startups. Vi diskuterar hur ledarskap i företag som verkar inom nya branscher med plattare hierarkier ser ut och hur detta påverkar företagskulturen och lärandet.
Avsnitt 188 om att leda team över generationsgränser, hur man motiverar både plikt- och lustdrivna individer, och hur man skapar en inkluderande arbetsmiljö där alla känner sig delaktiga och där kontinuerligt lärande gynnas. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Hon skulle bli läkare och det akademiska siktet var högt inställt. Men under andra året på Naturprogrammet vann hon tävlingen Emax Challenge. Året var 2022, hon var 18 år gammal och samma höst startade hon ett UF-företag tillsammans med en klasskamrat. Året därpå föddes bolaget Alga Insulation – samtidigt som sista året på gymnasiet skulle klaras av. Möt Janna Naser, idag student men också en disprutiv kraft i Byggbranschen, som även hunnit med att få Anders Walls Ung Företagsamhets-stipendium på 125 000 kronor och som idag testar sin idé tlllsammans med RISE. Hör om hur hon hela tiden söker ny kunskap och lär sig bäst där hon kan som minst och om hur entreprenörsgenen som hennes föräldrar tog med sig till Sverige, fångade även henne. Och fick henne att lyfta luren och ringa en mängd forskare med sin idé. Idag jobbar hon för att förändra hela byggbranschen mot ett mer hållbart sätt att isolera – med tång.
Avsnitt 187 är ett samtal mellan 20-åriga Janna Naser från Örebro och Katarina Pietrzak på RISE.
Hon är en av RISE mest citerade disputerade forskare och hennes fokus är hur design kan stödja lärande och innovation. Hon har undervisat på Chalmers i många år och försökt hitta koden för att verkligen använda designprinciperna även i de mest formella utbildningskontexterna där vi vanligtvis har resultat och bedömning i centrum. Möt Lisa Carlgren, ingenjör, språkälskare och forskare som var en av dem som var först i Sverige med att försöka förstå vad Design Thinking kan innebära i våra organisationer. Om hur det alltid handlar om inkludering av många olika perspektiv och människor och – om empati. Om lekfullhet och friktion och om att testa och experimentera sig fram i grupp och om vad lärandedesign behöver vara.
Avsnitt 186 är ett samtal mellan kollegorna Katarina Pietrzak och Lisa Carlgren på RISE, om att gå lite utanför där man vanligtvis går, om hur man kan skapa lärupplevelser och träna kapaciteten lärande och – om att vissa organisationer nog faktiskt inte kan bli lärande (men det kan finnas hopp för dem ändå).
Han är tidigare IT-pedagog och lärare i svenska och spanska på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, och idag arbetar han som AI-strateg och utbildare på Jönköpings kommun. Han beskriver sig själv som en passionerad AI-entusiast som tror starkt på att generativ AI kommer att revolutionera utbildningslandskapet. Han leder podden AI-snack, bidrar till webbsidan https://www.eduai.se/ med tips på AI-tjänster för lärare, och skriver en bok om AI som ett differentierande verktyg. Han är mitt i den utvecklingen vi just nu lever i.
Möt Joel Rangsjö och hör om hur AI kan användas för att skapa motivation och intresse bland elever, och hjälpa lärare att anpassa undervisningen efter elevernas olika behov. Vi får höra om hans första ”wow-moments” och hur både tekniken och egna erfarenheter har förändrat hans syn på lärande.
Joel delar också insikter om hur vi kan förbereda elever och samhället för en värld i ständig förändring, och hur vi kan balansera de positiva och negativa aspekterna av AI i utbildningen. Missa inte avsnitt 185 och denna spännande diskussion med Joel Rangsjö, programledare är som alltid Katarina Pietrzak på RISE.
Som medgrundare till Space Academy och Changers Tech, arbetar hon för att inspirera och utbilda ungdomar från underrepresenterade grupper. Hennes passion för lärande genomsyrar allt hon gör, och hon ser utbildning som nyckeln till att öppna dörrar och skapa möjligheter. Möt Binette Seck, en sann förändringsagent inom den svenska tech-branschen. Med rötter i Tensta har hon gjort sig känd för sitt outtröttliga arbete med att demokratisera tillgången till teknisk kunskap och inkludera alla i den utvecklingen. Hör om initiativen som erbjuder ungdomar från ytterstadsområden utbildning inom olika tech-discipliner, med målet att leda dem till anställning inom branschen. Men också om att lärande kan jämföras med kärlek och förtjusning och vara – en grundvärdering.
I avsnitt 184 pratar vi förebilder och om hur representation kan inspirera fler att se en framtid i vår värld där 90% av jobben kommer vara teknikrelaterade, och hur vi då måste göra för att bygga självförtroende även hos den som kanske inte tror att den passar in. Och om hur lärande kommer in i det. Programledare är Katarina Pietrzak och veckans gäst är Binette Seck, som även vunnit utmärkelsen Årets IT-kvinna 2021.
Han umgås dagarna i ända med frågor som rör de ungas attityder och bevekelsegrunder när det gäller studier, det livslånga lärandet och det framtida arbetslivet. Han har själv alltid intresserat sig för lärande i samhället och sin vardag tillbringar han på Ungdomsbarometern som gör undersökningar om just de frågorna, där han bland annat ser hur pengar och trygghet som drivkraft har ökat även för den värderingsdrivna generationen Z. Kanske är det ett svar på den osäkra omvärlden och framtiden, kanske är det något som är här för att stanna – i vilket fall är frågan, är en högre utbildning idag garanti för att få ett jobb? Njae, inte riktigt. Möt Jacob Borssén, expert utbildning och samhälle på Ungdomsbarometern, i avsnitt 183 av Livslångt, som också knyter ihop vår lilla serie om generation Z som just nu står i lärande och på väg in på arbetsmarknaden. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. I avsnittet hör du också gymnasie-eleverna Tyra, Elsa och Annie.
Hon brinner hörbart starkt för lärande på såväl bredden som djupet och hon ägnar sin tillvaro åt att förstå och skapa förutsättningar för möten över alla generationer. Hon är helt övertygad om att det som är bra för generation Z är bra för alla och hon vet väldigt mycket både om vad de behöver och vad de kan bidra med. För bidra vill de, om de bara får göra det utifrån sin förståelse. Möt Linda Åhnbrink som adresserar alla frågor om den generation som många idag oroar sig för ska göra kaos med arbetsmarknaden och helst skulle säga åt att skärpa sig. Men det, är inte en rekommenderad väg. De är generationen som nu ska kompetensförsörja arbetsmarknaden och vi behöver lära oss även av dem.
Avsnitt 182 tar upp alla frågor om den generation som just är på väg att ta sig in på arbetsmarknaden, den med bokstaven Z, den som är med diversifierad än kanske någon tidigare generation och därför kommer tvinga oss andra att slutligen överge one size fits all. Vad behöver de på sina arbetsplatser? Hur kommer de bli som chefer? Hur ger vi dem möjligheten att vara de förändringsagenter de har potential att vara? Och hur möter man deras behov av såväl trygghet som att ha kul? Programledare är Katarina Pietrzak på RISE och veckans gäst är Linda Åhnbrink, expert på generation Z och arbetsattityder bland annat på Göteborgsregionen.
Han är 22 år och ser sig inte som en representant för sin generation, men kan ändå analysera den mer än många andra. Han har gått ur alla sociala medier och pratar hellre med äldre människor på puben. Han hoppade av universitetet för att engagemanget och känslan av mening var så lågt, men har läst mer än många av sina studiekamrater. All teoretisk kunskap kombineras med praktisk, alla val är pragmatiska och han menar att han lär konstant av allt han gör. Möt Alex Galea från Malta, som talar fyra språk men bara tänker på sin mammas modersmål, som är ryska. Nationalitet är dock inte en del av hans identitet vilket tror handlar om hur uppväxten såg ut.
Avsnitt 181 är en vindlande resa rakt in i en ung människas tillvaro, i en global och orolig omvärld, med stor bildning och många tankar om hur vi ser på utbildning. Möt Alex Galea, ung människa på Malta, som just tagit värvning på Irland. Programledare är som alltid, Katarina Pietrzak på RISE.
Hon har satsat på musik sen hon var ett litet barn och vägen har varit helt utstakad i den kreativa näringen och med noterna i hand. Pedagogiken blev det studieval som skulle bli ett tryggt komplement till det tuffa frilanslivet och musicerandet. Men när det inte kändes rätt, hamnade hon plötsligt mitt i hela den samhällsomvandlingen där det finns många frågor och väldigt få svar. Vem är jag nu, vad ska jag göra för att försörja mig och skapa stabilitet? Och vilka jobb finns egentligen kvar när jag är klar?
Veckans avsnitt av Livslångt har nummer 180 och är en bro mellan sommar och höst. Vår gäst är en person som programledare Katarina Pietrzak många gånger nämnt som exempel på både framtidsoro och teknikutveckling. Möt sångerskan, musikern och dottern Julia Pietrzak Rådström som idag är student på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm – men som famlar och söker efter en framkomlig väg i den osäkerhet som teknikutveckling med AI i spetsen och annan samhällsomvandling skapar. Likt så många andra unga just nu.
Musik i avsnittet:
Lost av Julia Pietrzak Rådström och Gustav Lundmark (live)
Ingenting av Julia Pietrzak Rådström
Dear Hope för Svenska Kammarorkestern av Julia Pietrzak Rådström
Christmas Lullaby av Julia Pietrzak Rådström och Gustav Lundmark
Bild Gabriel Rådström
Han gillar inte att definiera det livslånga lärandet men lever det om och om igen. Från att en gång i tiden ha kallats för hoppjerka till att idag väcka beundran hos yngre kollegor över allt han hunnit med. Ambitionerna om den akademiska karriären som började med bland annat idéhistoria, övergavs när annat roligt kom i hans väg. Idag kan han uppmuntra unga människor till mod och styrka att vandra sin egen väg. Möt Paul White, reklamare och utbildare i hemvärnet, vars nyfikenhet också tog honom till att utan rinnande vatten renovera, starta och driva ett fik på ett fjäll. Utan att ens kunna baka innan och efter att ha fuskat lite med de franska omeletterna…
Ännu en sommargäst möter du i avsnitt 179, som alltid är Katarina Pietrzak på RISE programledare.
Lärande är en fråga om motivation och engagemang, och vi ligger dessutom back i det större lärandet som handlar om att bli en människa. Veckans gäst hörde av sig till Livslångt i vår sommar-efterlysning och hon dyker djupt ner i utbildningens hjärta och själ där hon vill utforska skolans inbyggda motsättningar som utmanar vår förmåga att uppnå de mest grundläggande målen för våra elever. Där det lärande vi allra mest behöver, har emigrerat ut ur skolans värld. Möt Klara Stenqvist, lärare som brinner för skolans utveckling så mycket så att även hon just nu lämnat den vanliga skolan för folkhögskolans andra kriterier.
Inför en ny termin, välkommen till ett avsnitt om de stora frågorna i skolan. Varför har vi betyg, och kan vi tänka oss ett annat system som inte sorterar våra barn i förutbestämda mallar, ett system som istället uppmuntrar till självkänsla och en passion för lärande? Hur kan vi skapa en utbildning som bygger på förtroende och utgångspunkten att vi alla är ”wired for learning”, stödja alla att hitta sitt inre driv? Är det dags att omvärdera vår uppfattning om vetenskap och rationalitet som de enda vägarna till kunskap?
I en tid av polarisering, undersöker vi hur en överdriven fokus på fakta kan leda till en brist på djupare förståelse och empati. Vi diskuterar hur skolan inte bara är en spegling av samhället utan också en formare av framtiden. Sommargäst i avsnitt 178 är Klara Stenqvist, idag lärare på Sundsgårdens Folkhögskola. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Hon har skymtat i Livslångt förr och det gav mersmak, här är hon tillbaka och i fokus för dagens avsnitt som önskad sommargäst. Hon är en banbytare som idag jobbar med systemutveckling, med en bakgrund som musiker. Men dagens avsnitt handlar om nåt helt annat, nämligen om när hjärnan kopplar ihop flera sinnen och livet därmed börjar programmeras på olika sätt genom det. När orden och även tonerna får färger, kan det till slut bli en slags överhettning av alla intryck. Men det kan också leda till ett lärande där du liksom bara hänger med, för hjärnan vet redan vart du ska. Mycket praktiskt, när du till exempel får en beställning på att sy en dräkt av en älskad barnfigur.
Möt Goloconda Fahlén, som idag skriver på en roman på samma tema som hon själv upplever, nämligen synestesi – och som inte kunde fortsätta jobba som musiker just på grund av det. Och som idag samtidigt inser att hon i hela sitt lärande har påverkats enormt, av de synestetiska inslagen. Programledare i avsnitt 178 är som i alltid, Katarina Pietrzak på RISE.
Hon har haft många höga chefsposter, men det var en helt annan upplevelse av lärande och utbildning som kom att påverka henne och vända upp och ner på hur hon såg på hur vi lär både som individer och tillsammans. Möt ännu en sommargäst i Louise Felldin, idag näringslivsdirektör i Linköping, som hörde av sig till oss på Livslångt för att berätta den spännande historien om när hon jobbade som volontär på Kenyas landsbygd 2012 och först då på riktigt förstod sprängkraften i utbildning – för social utveckling och jämställdhet. Om att en gång för alla förstå vad som är viktigt på riktigt och om att alla människor vill driva sin utveckling, bara man låter dem.
Avsnitt 177 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak, forskare och lärandestrateg på RISE och Louise Felldin, näringslivsdirektör i Linköpings kommun.
Han är saknad, önskad och efterlängtad och därför tillbaka i ett samtal i Livslångts sommarserie! Så vart tog han vägen Lars Lingman och hur finns lärande med i hans tillvaro idag? En tillvaro som utspelar sig mitt i diskussionen om hur AI kommer påverka vår vardag, våra jobb och vår inställning. Följ med på ett vindlande samtal om hur man nästan alltid kan hitta en röd tråd i livet i efterhand, om man nu inte är en planerande person i förväg. Om hur människan alltid har tillskrivit tekniken alltför magiska eller dystopiska egenskaper och om hoppet i att vi ändå alltid lyckas skapa ganska bra grejer i slutänden. Och så om det där löftet då, om att för alltid vara en lärande individ och om varför det är så viktigt, för en själv. Missa heller inte de bästa tipsen för att verkligen ta sig an allt det där lärandet.
Avsnitt 176 är ett kärt återbesök av Lars Lingman, idag VD på företaget Live Arena Sports som sysslar med sysslar med automatiserad livestreaming av sport med AI kameror, och även medlem i Innovitaskolans Advisory Board. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Dags för ännu en nominerad sommargäst! Hon är 89 år och var den första i Sverige som drev en digital kampanjsida på internet för att rädda något för henne viktigt. Hon har studerat och lärt livet igenom och också engagerat sig i lärande för andra äldre. Bakom sig har hon har en lång facklig karriär med mycket lärande från arbetslivet och hon menar att det inte är svårare att lära sig som äldre, det innebär bara andra utmaningar. Möt Birgitta – fru Jonsson på sociala plattformar – där hon varje morgon önskar godmorgon till sitt community med sin vackra utsikt hemifrån och varje kväll lägger ut bilder från sin dag. Hör om hur nätet är ett verktyg viktigt att få lära om livet ut och om alla människorna som kommit i hennes väg genom det. När kroppen börjar hindra dig från att ge dig ut som du vill, skänker livet i i uppkopplat läge såväl känsla av sammanhang som autonomi och gör att till och med det smärtsamma lärandet om att leva vidare efter att ha förlorat sina nära, går att hantera.
Avsnitt 175 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Birgitta Jonsson, som också råkar vara mor till Livslångts första gäst någonsin, fd skolminister Anna Ekström.
Hon är en nominerad sommargäst med bland annat motiveringen – vi behöver höra fler unga röster. Hon har valt att lära genom att göra och jobba och hon reflekterar över hur varje dag bjuder på något att ta med sig och utveckla till nästa. Möt Johanna Björn, som 28 år gammal jobbat sig fram till rollen som ansvarig för konferensverksamheten på Sveriges största turistmål och som idag designat lärande för alla medarbetare där i förmågor som bemötande och andra beteenden. Om hur en känd rappare fick henne att tänka om kring hur man kan lära sig, och om hur man som ung i en rörig omvärld ändå kan ha förtröstan till att saker faller på plats och i backspegeln just blir till – ett livslångt lärande.
Avsnitt 174 är ett sommaravsnitt av Livslångt och ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE – och Johanna Björn på Gekås, Ullared.
Han vill uppmana till både glädjen och allvaret kopplat till naturen, han vill förmedla hur bråttom det är att vi alla engagerar oss och förstår, men också hur mycket glädje det kan skänka när man gör just det. Allt det fick honom att som journalist återvända till barndomens naturintresse och starta sidan natursidan.se, engagera sig i rikare trädgårdar och att ständigt lyfta blicken och lära av omgivningen i vår natur. Möt Erik Hansson som tycker det är hög tid att vi lär mer om hela grunden vi står på, naturen och allt den både erbjuder och behöver. Avsnitt 173 är ett samtal med journalisten och naturutbildaren Erik Hansson, programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
I sommaravsnitten av Livslångt har vi använt ljudeffekter hämtade från den förträffliga siten freesound.org där de använder sig av Creative Commons-licenser. De flesta ljuden är helt fria att använda, men vi använder också: summer forest NL EU 12.06 PM 220617_0405 by klankbeeld — https://freesound.org/s/711631/ — License: Attribution 4.0
De är tillbaka, Micke Kring och Lotta Fransson som varje dag oförtrutet jobbar med både skolutveckling och med att utforska och leka sig fram till vad AI kan göra för att stödja våra mänskliga lärandeprocesser. För ett år sen pratade vi om skolans behov av förnyelse och i veckans avsnitt summerar vi hur det gick med den under året, då också den generativa AI-utvecklingen exploderade. Vad innebär det tekniska klivet för skolans vägar framåt och i vilken ände måste man börja för att det verkligen ska bli bra? Missa inte detta retrospektiv över skolan läsåret 23/24, med både utmanande och uppmuntrande tankar om vad skolan behöver vara idag.
Avsnitt 172 är ett samtal mellan RISE-kollegorna Lotta Fransson, Micke Kring och Katarina Pietrzak.
Han kom hit som barn och mötet med Sverige blev tufft och gjorde att han halkade ur, och tappade både hopp och taget om sig själv och tillvaron. Idag är han inte längre lilla Charbel utan resurser på slumsidan som han själv kallar den, idag når han rakt in i det han kallar finrummen och han har gjort till sin livsuppgift att bygga broar där emellan, och att få med sig fler i det arbetet. Att få fler att förstå vad som händer med människor utan hopp, människor som hamnar i flyktingsorg. Att inse vad interkulturell förståelse innebär. Att ge kärlek till den som kanske aldrig fått.
Scenen blev hans fotbollsplan och terapeut, de som ser honom där hamnar i en bubbla där all stannar upp – och den kan det hända att de till exempel tipsar en podd om att den här gästen, måste vi få höra hos er. Så här är han, Charbel Gabro, föreläsare och samhällsutvecklande inspiratör, i avsnitt 172 av Livslångt. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Hon har vigt nästan 30 år av sitt liv åt att koppla samman länder och erfarenheter när det gäller det livslånga lärandet och idag rattar hon det från sitt egna företag och sin vardag i Borås. Men alltid med ena foten i ett europeiskt nätverk, på en konferens eller i någon annan konstellation där människor inom EU:s gemenskap möts. Hon är förvånad att inte den svenska valdebatten inför EU-valet klarar av att hantera andra frågor än de strikt lagstadgade, särskilt i ett läge där vi delar den stora gemensamma utmaningen kring kompetensförsörjning. Möt Camilla Winter som kan berätta precis vilka samtal som förs om lärande på EU-nivå, som ser hur vi skulle kunna lära ännu mer av varandra och som gör allt för att få oss andra att förstå att vi inte bara kan påverka, utan att det är vi som ÄR EU. Avsnitt 171 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Camilla Winter i Borås, som idag driver det egna bolaget med samma namn, just för att fortsätta ha utblick mot vår omvärld.
Han har ledorden historia och framtid för sitt ämbete, nu när han är högst i rang i Sverige efter kungen och han är övertygad om att det är viktigt att blicka bakåt och känna vår historia, för att förstå vår samtid och även för att kunna möta utmaningarna i framtiden. Han har infört och lett forskningsdagar och demokratijubileer i riksdagen som en signal om att riksdagen bryr sig om vetenskap och lärande. Och han är inte bara talman utan också pappa, poesiälskare och tomatodlare, där allting tillsammans vittnar om ett liv fyllt av fokus på konstant lärande. Möt talman Andreas Norlén i avsnitt 170 av Livslångt, programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Hon började sin bana när hon som 11-åring råkade begå ett cyberbrott, och sen dess har hon intresserat sig för ämnet. Idag ger hon råd åt ledningsgrupper och styrelser och är inblandad i säkerhetsfrågor av olika slag i hela världen. Hon vill att vi alla lär oss mer om vad omvärlden kräver av oss och hon menar att det lärandet, måste vara kul för att ge effekt. Och, involvera fler kvinnor, det är inte längre relevant bara en skäggig nörd i en källare. Men det är en lång resa med bara några få procent kvinnor i branschen idag. Möt Hanna Linderstål, svensk säkerhetsexpert, entreprenör och VD för Earhart Business Protection Agency. Med över 25 års erfarenhet av att bekämpa digitala och virtuella hot är hon en rådgivare inom cybersäkerhet, säkerhetsutmaningar, desinformation och digital makt. Hon har bred internationell erfarenhet och deltar i avgörande sammanhang för att stärka motståndskraften mot hybridhot och desinformation.
Avsnitt 169 är ett samtal mellan Hanna Linderstål VD för Earhart Business Protection Agency och Katarina Pietrzak på RISE. Checklistan Hanna nämner i avsnittet hittar du på earhart.se
Hon trodde aldrig att hon skulle bli högstadielärare, för vem vill bli det? Idag är hon helt uppenbart glad i sin vardag i klassrummet och använder bildmediet för att lyfta viktiga frågor som handlar om värderingar och normer. Och hon är en av de lärare som omfamnat AI-verktygen för att utveckla ämnet just mot det. Som bildlärare ser Cathrin det som en definitiv möjlighet att bli kompis med de generativa AI-verktygen och när hon började sätta sig in i hur tekniken fungerar och vad som går att göra med den, såg hon fler möjligheter än svårigheter. Dels att kunna använda AI som en av teknikerna eleverna använda för att framställa bilder, dels för att analysera bilder utifrån fördomar och cementerade normer – genom att lära sig skriva sk prompt. dvs instruktioner till en AI. Hon ser bara fler användningsområden framåt och hon menar att det bara blir dumt att ställa olika konstarter mot varandra.
Avsnitt 168 är ett samtal med Cathrin Ifver Stjernqvist, lärare i bild på högstadiet i Uddevalla. Genom hennes Instagram-konto mrs_bildsprak kan du följa hennes undervisning kring normer, könsidentitet och värdegrund. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Han har träffat världskända artister, musiker och kulturpersonligheter världen över, och drivkraften är att förstå deras musik, lära sig själv och sen likt en lärare, hjälpa andra ombord . Hans ord når ut till många och beskriver musiken som en plats att kliva in i för att förstå varifrån känslor kommer. Även de smärtsamma. I veckans avsnitt sätter han även ord på det ständiga lärande som både drivit honom själv och som han också ser som en förutsättning för att nå fram i livet. Möt musikjournalisten, författaren och människan som ständigt lär, Jan Gradvall. Aktuell med boken ABBA – vemod undercover (Bonniers) och inte minst i samband med Polarpriset 2024 som delas ut nu i maj och där han förstås intervjuat båda pristagarna Nile Rodgers och Esa-Pekka Salonen. Många är kändisarna han hängt med, men lyssna så får du veta vad som slog backstage och fest med Springsteen.
Missa inte avsnitt 167 av Livslångt, om lärande och utveckling som människa, genom musik, med Jan Gradvall! Programledare är Katarina Pietrzak på RISE. Bild på www.livslangt.se, Copyright/fotograf: Rickard L. Eriksson.
Hur ser berättelsen om en hållbar tillvaro inom vår planets gränser egentligen ut? Och vad behöver vi lära, lära om och avlära, för att nå dit? Möt Magnus Nyström, professor och en av de ledande forskarna på Stockholm Resilience Center, expert på resiliens i marina och sociala-ekologiska system. Hans väg in i resiliensforskningen var inte helt självklar men idag handlar hans tillvaro om vikten av att bygga motståndskraft i sociala-ekologiska system för att hantera de utmaningar som vår pågående vår epok innebär.
Så, vilka beteendeförändringar krävs på samhälls- och individnivå för att minska vår negativa påverkan på planeten? Kan vi fortfarande hinna förändra oss i tid? Hur kan vi lära för förändring och hantera känslor som skam, förlust och ångest kring klimatkrisen? Avsnitt 166 är ett samtal om att odla ett aktivt hopp trots en mörk utveckling och om hur vi faktiskt som mänsklighet, kan bygga en mer hållbar framtid. Veckans gäst är Magnus Nyström, professor och en av de ledande forskarna på Stockholm Resilience Center, programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Från dans och teater till yoga och sen forskning. Veckans gäst har på pappret tagit stora steg mellan kropp och intellekt, men själv känner hon att allt hör ihop. Hon har startat ett yogainstitut och lärt ut yoga i TV, men hon ifrågasätter också många vedertagna uppfattningar som ofta kopplas ihop med både filosofi och utövande. Om kontemplativa tekniker, yogans och meditationens roll för fokus och koncentration och om hur buddhistiska praktiker har flyttat in i den moderna psykologin med tekniker som mindfulness och andra inlånade element. Möt Josephine Selander som utövar och utbildar inom yoga, men bestämt ifrågasätter det romantiska skimret över österländsk visdom, där mycket inom praktiken säljs som över 2000 år gammal visdom därifrån. Utan hellre talar om självreflektion.
Avsnitt 165 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Josephine Selander, idéhistoriker som doktorerat i modern historia, och som är grundare av viryayoga och skolan Nordiska Yogainstitutet där hon utbildar yogalärare. Josephine har skrivit flera böcker, däribland Dynamisk Yoga, Yoga för dig och Yoga & ACT samt hållit i över 60 yogaprogram på TV4.
Han brinner för ett livslångt och kontinuerligt lärande, är konstant nyfiken och vill hela tiden plocka in nya perspektiv och sätt att se på världen, något han tackar sin gamla ledarskapslärare på officersutbildningen för. Idag är han själv utbildningsledare inom det svenska flygvapnet och har funderat mer än de flesta på allt det lärande som ett liv innebär. Och som i försvaret ytterst ju är – på liv och död. Välkommen in i ett samtal om det bildningsarv inom officerskåren som fortfarande lever kvar, om alla modeller för ledarskap, organisationsutveckling och lärande som försvaret mejslat ut till sådant som många andra sammanhang sedan tagit efter.
Avsnitt 164 är ett samtal om hur lärande skulle behöva utvecklas, om olika sorters lärande för olika syften, om lärande i fält och hur man lär – när det handlar om att rädda liv och försvara ett land. Veckans gäst är Magnus Jernberg, utbildningsledare i flygvapnet inom Försvarsmakten, programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Hon brinner med hela sitt innersta för att vi alla ska förstå varför livet fungerar som det gör, vilka vi är och hur det kommer sig att kakao och socker direkt löser upp sig om mjölken är varm till skillnad från om den är kall. Svaret på alla de frågorna är – kemi. Hur funkar vår kropp? Varför hjälper huvudvärkstabletten? Vad är det som händer inuti oss när ett virus får fäste? Varför doftar pannkakorna så gott? Och vad innebär allt detta för vårt lärande?
Möt Johanna Thompson, kemisten som säljer in kemin som grunden för allt med en sällan skådad passion och övertygelse, och helst i kombination med att fler tjejer ska bjudas in och känna magin. Hon jobbar för att kemin och STEM-ämnena ska finnas med för alla och från första början, inte som tillval, utan som en självklarhet i varenda lärandemiljö som finns. Avsnitt 163 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Johanna Thompson, kemisten som folkbildar i TV4 likväl som i sin dotters kompisgäng och som arbetar på Avantor, en ledande global leverantör av avgörande produkter och tjänster till kunder inom biopharma, hälsovård, utbildning & statlig sektor, samt avancerade teknologier & tillämpade materialindustrier.
Han har studerat kyrkans plats i människors liv och utveckling, är själv uppväxt inom den svenska frikyrkorörelsen och hans forskning är inriktad på religion och modernitet med en särskild uppmärksamhet på just frikyrkliga rörelser. Så här dagen efter påskveckan dyker vi i Livslångt in i kyrkans historia och dess roll i våra lärande samhällen – som faktiskt också utgör ursprunget till ett av de läromedel många fortfarande håller högt, nämligen boken. Möt Joel Halldorf, kyrkohistoriker och professor i kyrkohistoria, som bland annat utifrån sin senaste bok ”Bokens folk: en civilisationshistoria från papyrus till pixlar” – delar med sig av sina tankar om det livslånga lärande som kyrkan som nav i samhället förr stod för. Vi utforskar också hur formatrevolutionen från tryckta böcker till digitala plattformar, har påverkat vårt sätt att ta till oss kunskap.
Avsnitt 162 är ett samtal som både fokuserar på det förflutna och framtiden, ett samtal om hur vi kan ta oss an komplexiteten i vår digitala nutid och vilken roll kyrkan och boken kan spela i ett lärande samhälle idag. Veckans gäst är Joel Halldorf, författare, professor och högskolelektor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan i Stockholm, samt skribent på Expressen Kultur. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Han var vid en tidpunkt en av världens mest produktiva producenter av elektronisk musik och har jobbat med storheter som Depeche Mode och Fatboy Slim. Idag producerar han inte skivor utan bygger konst och designar interaktiva och innovativa projekt med hjälp av musik, teknik och genom att tillsammans med andra hela tiden träna idégenerering. Möt Håkan Lidbo som utforskar och skapar i gränslandet mellan konst, musik, vetenskap, spel, teknik och samhälle och hör hans övertygelse om att vi med en utarmad kultur blir utarmade som både människor och samhällen, på ett sätt som hämmar vår utveckling.
Avsnitt 161 är ett samtal med Håkan Lidbo, producent, artist och innovatör på Idélabbet Rumtiden i Stockholm, som utforskar det konstiga och komplexa som är det vi behöver nya perspektiv på. Ett samtal om hur vi människor måste förstå mer hur en AI fungerar, för att kunna lära och förstå framtiden.
KK-stiftelsen har en gedigen bakgrund och erfarenhet inom kompetensutveckling för livslångt lärande, inte minst genom sitt expertkompetens-program. Inom detta unika program matchas akademins specialistkunskaper med näringslivets behov, med en särskild inriktning på att inkludera företag från början – för att säkerställa relevans och konkurrenskraft. Dessutom deltog stiftelsen aktivt i regeringens samverkansprogram för kompetensförsörjning och livslångt lärande.
Möt Maria Dollhopf från stiftelsen med fokus på att stärka Sveriges konkurrenskraft genom att finansiera forskning och kompetensutveckling vid Sveriges nya universitet, högskolor samt specialhögskolor. Där även samarbeten med näringslivet är en central del av verksamheten. Avsnitt 160 är ett samtal med programansvarig för KK-stiftelsens program Expertkompetens – Maria Dollhopf. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Under ett helt långt arbetsliv har han jobbat och lärt – och lärt och jobbat. Nyfikenheten tar aldrig slut och den har han packat ner i sina resväskor och tagit med sig jorden runt, tillsammans med den för honom viktigaste frågan av dem alla – varför fungerar allt som det gör? Möt Lars Andersson med ett snart 60-årigt yrkesliv som fortfarande i allra högsta grad är pågående och hör om hans bokstavligen livslånga lärande, ett lärande som började innan programledaren ens var född. Avsnitt 159 är ett samtal mellan de båda kollegorna på RISE, Katarina Pietrzak och ingenjören, utredaren och fågelskådaren Lars Andersson.
De är båda överläkare i obstetrik och gynekologi och arbetar inom både förlossningsvård och gynekologi på ett universitetssjukhus i Sverige, de har disputerat inom sina respektive ämnen. Men mer om dem får vi inte veta – för dessa läkare har valt att sätta ämnet kvinnohälsa och folkbildning kring det i fokus, något som 2023 gjorde dem till vinnare av priset årets folkbildare, som delas ut av Föreningen Vetenskap och folkbildning. Och det är inte folkbildning i ett vanligt klassrum eller på andra mer traditionella – det är folkbildning på Instagram. Med över 60 000 följare är kontot Kvinnokliniken idag en kunskapshub för såväl enskilda kvinnor som för vårdpersonal och under sex år har läkarna bakom kontot bildat mängder av kvinnor. Men också en och annan man.
Avsnitt 158 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och läkarna bakom Instagramkontot; Kvinnokliniken.
Att använda teater och drama för lärande och för att uttrycka sig – är hennes stora drivkraft. Hennes publik har bestått av såväl spädbarn som gamla människor nära döden. Hon har i många år brottats med frågan ”vem är jag?” och den återkommande frågan genom livets alla skeden, menar hon också är just det lärande som livet bjuder på. Möt regissören Suzanne Osten, ikon inom teatern och innovatör av svensk film- och scenkonst och hör om varför vi behöver fler besvärliga människor och mer grus i maskineriet. Samt om hur vi växer och lär som människor- sidledes.
Avsnitt 157 är ett samtal med Suzanne Osten som är helt bergsäker på att alla kan uppleva teater tillsammans. I bagaget har hon grundat barnteaterkompaniet Unga Klara, fått medalj av kungen och en hedersbagge för sina djärva och nyskapande insatser inom svensk film- och scenkonst. Katarina Pietrzak på RISE är programledare och medverkar gör också hennes kollega och chef Johanna Redelius, som även hon har en bakgrund inom lärande och teater.
Samma vecka som Oceana-branden på Liseberg pratar vi med den instans som nu kan komma att utreda vad som hänt. Veckans gäst har ett stort samhällsintresse som har tagit honom till att vilja utveckla och skapa förutsättningar för bättre verksamheter i samhället på olika sätt och förstås till att vilja förebygga olyckor genom att lära av det som redan hänt. Men också, till att förstå hur den sortens utredningar handlar om lärande. När Statens Haverikommission utreder en olycka handlar det aldrig om skuldfrågan, utan om att förstå det som ligger bakom, vad som ledde fram till att något hände. Att kunna prata om och lära av det, mekanismer viktiga för vilken lärande organisations som helst.
I avsnitt 156 möter du John Ahlberk, Haverikommissionens generaldirektör i ett samtal om det som så ofta sägs vara en av lärandets nycklar, att lära av det som gått snett eller inte som man ville. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
Livslångt fortsätter utforska lärandet i alla sinnet och turen har kommit till smaken – och lärandet i matlagning! Möt Annica Karlsson, matstylist och matkreatör, lång erfarenhet som matlagare och kock på några av Europas och Sveriges mest välrenommerade restauranger och hör om hur det är att jobba sig uppåt i ett kök, hur du hela tiden måste hålla ditt lärande uppdaterat och nyfikenhetens plats i det. Och om hur minnen så starkt kan kopplas till just mat. Om hur kreativitet och inflöde av nya idéer kan odlas, om barn och deras utveckling genom mat och om överföringen av kunskap som sker i ett trestjärnigt kök.
Avsnitt 155 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och veckans gäst, matstylisten och kreatören Annica Karlsson, med kärt återbesök av en av poddens grundare, matälskaren Lars Lingman! I avsnittet hör du även när reporter Jonas Edlund pratar med kocken Magnus Gustavsson i ett skolkök på en högstadieskola.
Han är psykiater, psykoterapeut och rektor för Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi. Han har tagit terapin in i helt nya sammanhang såsom i TV-program som ”Par i terapi” och ”Nyfiken på partiledaren” i SVT – och har ända sen han var liten försökt se människan bortom roller och positioner. Idag utforskar han terapeutiska och psykologiska aspekter av relationer och samhälle vad han än tar sig an. Möt Poul Perris i ett samtal om allt som samhällets förändring på ganska smärtsamma sätt kräver av oss och om de djupt mänskliga behov som därmed uppstår i utveckling och lärande. Om vad ett samhälle som ofta polariserar och där en osäker omvärld kryper allt närmare inpå oss alla gör med vår tillit och vårt välmående – samt om hur mekanismerna i kognitiv terapi kan vara ett stöd eller en metod i det.
Avsnitt 154 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Poul Perris, rektor, handledare och föreläsare, leg. läkare och leg. psykoterapeut samt auktoriserad schematerapiutbildare, som också skrivit böcker och länge verkat inom sitt område för att dela insikter om psykoterapi och mänskliga relationer. En gång i tiden var han också sångare i bandet The Facer.
Säg orden implementering och uppföljning och se blickarna slockna runt dig. Men bakom alla orden finns möjligheter att få det ni vill förnya och utveckla att bli verklighet! Hör Ulrica von Thiele Schwarz, leg. psykolog och professor i psykologi vid Mälardalens universitet och en av författarna bakom ”Implementeringsboken” om hur viktigt det är att skapa förutsättningar för det nya vi ska utveckla och lära. Vi går bakom uttrycket att en människa bara klarar några få större organisationsförändringar och om att det inte skulle gå att förändra. Det är svårt med förändring – men det finns hopp! Avsnitt 153 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Ulrica von Thiele Schwarz vid Mälardalens universitet.
Hon är en karriärväxlare som har suttit i och lett en mängd möten inom myndighetssverige – men som idag hjälper andra att både lära och minnas just allt i mötet, konferensen, eventet eller föreläsningen. Möt Helena Ljungros som är sk graphic recorder och som snabbt och live fångar essensen i varje lärande i bild. Hör om vikten av klotter och om att erkänna fler sinnen och metoder för lärande.
Avsnitt 152 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Helena Ljungros på RemembeRit om bildens kraft för lärande.
Med en bakgrund som språklärare och pedagogisk utvecklare delar hon sina insikter om teknikens roll i lärandet, från digitala verktyg till utmaningar och möjligheter i skolmiljön. Hon menar att det förändrade lärandelandskapet kräver en balans mellan traditionella metoder och digitala innovationer och inte en polariserad debatt. Möt läraren och den pedagogiska utvecklaren Patricia Diaz som betonar vikten av att vara en förebild för elever genom att vara nyfiken och visa att man aldrig är helt fullärd. Idag är hon doktorand på KTH och har skrivit boken hon själv saknade som lärare – hur jobbar man med digitalisering i skolan och vad är egentligen adekvat digital kompetens? Avsnitt 151 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Patricia Diaz, i grunden gymnasielärare i engelska och spanska, med ett stort intresse för såväl språk och lärande som för digitalisering. I avsnittet hör du också högstadielärarna Fredrik Reiman, Marina Prada och Anders Österberg.
*Boken ”Lärande i en digitaliserad värld” tar upp konkreta verktyg och aspekter av adekvat digital kompetens. Patricia Diaz är idag heltidsanställd doktorand på KTH med inriktning att studera hur lärarutbildare utvecklar sin kompetens att integrera digitala verktyg i sin undervisning.
Livslångt firar 150 avsnitt och ställer sig frågor om vad de nästan tre åren med podden har inneburit. Vad har vi lärt oss? Och vad vill vi lära mer om framöver? Vem är det som har bestämt över allt vi ska lära oss egentligen? Och vilka trender kan vi se inom fältet lärande? Följ med Katarina Pietrzak och Sandra Löv när de tar sig an detta firande, med lite inslag av några av förra årets gäster och med välbekanta röstinslag från fler av poddens grundare. Och när de söker bortom de svartvita svaren och lösningarna, i processerna för lärande och utveckling.
För snart tre år sen var Katarina med och startade podden Livslångt, utifrån sitt arbete som forskare inom tillämpat livslångt lärande på RISE. Sen dess har podden tagit sig in i många sammanhang och snart firar den 150 avsnitt. Katarinas hela tillvaro består av lärande högt och lågt, så också i hennes tillvaro hemmavid som hon delar med bland annat läraren Jonas. Avsnitt 149 är ett samtal vid köksbordet om hur lärande kan prägla en vardag och relation mellan Katarina Pietrzak och inbjudne Jonas Pietrzak Edlund. Jonas är frekvent yrkesväxlare och aktuell med nya boken ”Undervisa för framtiden” (Gothia kompetens), där man hittar nycklarna till ett ökat engagemang för att ta sig an vår tids största samhällsutmaning, hållbarhet. Möt högstadieläraren som har engagerat sig i klimat- och miljöfrågor sedan tidigt 90-tal, som är både biolog och journalist och som även under många år arbetat på Vetenskapsradion, Sveriges Radio.
Det är annandag jul och Livslångt bjuder på en julklapp i form en chokladask med lite blandad konfekt, när vi blickar både lite bakåt och framåt. Katarina Pietrzak och Sandra Löv ses i etern och ”snackelisnackar” om radio de gjort under året och så bjuds det på en överraskning.
I avsnitt 147 hörs du också Fredrik Wass, Goloconda Fahlén samy Carl och Amanda Heath.
Hans fält är psykologi, men det som engagerat honom mycket den senaste tiden är ett av våra fysiska sinnen, som ändå påverkar oss till både kropp och själ. Möt Jonas Olofsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet, när han under en barnvagnspromenad i ett regnigt och doftrikt Hagaparken i Stockholm, berättar om hur dofter skapar och väcker minnen, om hur inlärning påverkas av det och vilken potential det innebär, samt om hur doftsinnet verkar ha ett samband med risken för demens. I Jonas nya bok ”Det underskattade sinnet” kan man lära sig att förmågan att känna lukter är en intellektuell process som inte börjar i näsan utan i hjärnan, och formas av förväntningar och erfarenheter. Av, vårt lärande.
Avsnitt 146 programleds av Katarina Pietrzak på RISE, och i bakgrunden hörs även Jonas lille son i regnet.
Hon kommer ur det mest formella fält av alla formella utbildningar (matematik), det som fascinerar henne är ändå den tysta kunskapen, den praxis som uppstår när vi jobbar och hur vi kan synliggöra, sätta ord på och dela allt det. Med en lång egen akademisk läranderesa och fortfarande idag verksam inom både forskning och universitetsutbildning, vill hon höja statusen på det vi ibland kallar färdigheter. Som ändå är, kunskap. Kunskap vi kanske gör med kroppen eller med våra förmågor på olika sätt, som består av våra handlar och relationer inte minst. Möt Anette Jahnke, som lett olika nationella utbildningsinsatser för lärare och rektorer, bland annat inom Matematiklyftet. Hennes forskningsintresse riktar sig idag just mot den kunskap som bildas i yrkeslivet, hur den ser ut idag och hur den skulle behöva utvecklas. Hör också om hur just matten, är ett av de allra mest relationella ämnena.
Avsnitt 145 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Anette Jahnke, forskare och lektor i pedagogik vid Göteborgs universitet och processledare på Ifous, ett fristående branschforskningsinstitut som blev en ideell förening och idag ägs av Sveriges Kommuner och Regioner, Friskolornas Riksförbund och Idéburna skolors riksförbund.
Hennes väg där hon vinglat sig fram mot all förvärvad kunskap och vetenskap, har varit allt annat än spikrak. Hon har testat och omvärderat, bytt spår och ändrat bana. Och hon söker fortfarande alltid efter berättelsen och människan i varje nyhet eller vetenskaplig rapportering. Men hur lär man sig allt längs livet och hur plockar man fram all den kunskapen i ett pressat läge i allas blickfång, i TV? Möt Lena Nordlund, aktuell som nybliven semifinalist i På Spåret, något som ännu inte är avslöjat när det här avsnittet spelas in. Och hör om hennes drivkraft att berätta om det som engagerar i såväl Nobelpris som hos världskända rockstjärnor.
Avsnitt 144 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och den forna kollegan på Sveriges Radio och Vetenskapsradion, journalisten Lena Nordlund. Som också har bytt den något mer anonyma tillvaron på radion, till rampljuset och genomslaget i TV, när hon nu är tillbaka i årets omgång av Sveriges kanske folkkäraste tv-program tillsammans med sin medtävlande Niklas Källner.
Han är säker på att vi behöver ett demokratilyft för att vår demokrati ska hållas samman och han är säker på att skolan är platsen för att både träna elever att tala demokratiska, hantera sina relationer och förstå ansiktets etik. Och det kräver olika slags pedagogik, för olika elever. Han har länge studerat och forskat på hur radikalisering hos unga sker och vad som behövs för att motverka en sådan och för att skapa en ökad tolerans i samhället. Möt Christer Mattsson, docent i pedagogik och föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, som både nationellt och internationellt jobbar med att förbygga våldsbejakande extremism och förebygga rasism.
Avsnitt 143 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och grundaren av Toleransprojektet efter mordet på John Hron 1995, föreståndare för Segerstedtsinstitutet med uppgift att bidra till ökad kunskap kring förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism och inte minst läraren – Christer Mattsson.
Han har jobbat med AI-utveckling längre än de flesta och är bekymrad över att vi har hjärnor från den paleontologiska tiden och undervisar som om vi levde på medeltiden. När vi samtidigt har den teknik vi har. Samtidigt som han oroas av att vi inte haft förmågan att förutse den kraft ny utveckling bär med sig, vare sig det gäller sociala medier igår eller AI idag. Möt Pontus Wärnestål AI-designer och samtidigt biträdande professor i informationsteknologi, som brinner för att skapa djupa, människocentrerade lösningar som inte bara är meningsfulla utan också gör en verklig skillnad. Om hur reglering och innovation behöver leva sida vid sida inom dessa kraftfält och om hur vi fortfarande kommer behöva djupt mänskliga krafter i såväl design som i den kreativa näringen.
Avsnitt 142 är ett samtal som öppnar ögonen inför de områden som människan nu måste ta sig an med den naturliga intelligensen för att hitta samklangen med den artificiella. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE och veckans gäst är Pontus Wärnestål, Head of AI Design & Innovation på det svenska AI-företaget eghed, samt biträdande professor vid Högskolan i Halmstad.
Han går sitt andra år på gymnasiet och upplever i praktiken en stor del av det lärande andra jämnåriga bara får i skolbänken. Vi fångar honom i hamn i Sevilla på årets seglats, och får ta del av de många perspektiv och upplevelser som för alltid skapat ett lärande för livet. Möt Linus Hurtig Wåhlander från Öckerö seglande gymnasieskola, som har havet och världen som klassrum. Hör hans uppmaning till alla lärare i de mer traditionella klassrummen om att låta lärande bli beständigt och göra skillnad, när det du lär om också finns tredimensionellt runt dig i vardagen. Och om de helt nya färdigheter och perspektiv som kommer med seglatsen, på många olika sätt.
Avsnitt 141 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och gymnasieeleven Linus Hurtig Wåhlander på Öckerö seglande gymnasieskola utanför Göteborg.
De är unga pojkar mellan 14 och 20 år som har dömts till vård och som erbjuds en skolgång på det SiS-hem* där den domen verkställs. De kommer och lär sig allt från pianospel till hur de själva vill och kan uttrycka sig genom musik. Möt Hanna Sundkvist som efter sin 14 år långa lärargärning bytte klassrummet i den vanliga grundskolan mot enskilda möten med elever som är dömda till vård, där många elever kanske knappt haft musik. Där och då har hon en lektion på sig att motivera dem att ta del av musiklektionerna. Hör om hur hon ser på möjligheten att nå fram och påverka dem i en önskad riktning och om skillnaden hon hoppas – att det kan komma att göra.
Avsnitt 140 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och musikläraren Hannah Sundkvist, som arbetar på ett SiS-hem i mellansverige.
*Statens institutionsstyrelse, SiS, bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. I samverkan med socialtjänsten ger man barn, ungdomar och klienter med allvarliga och omfattande psykosociala problem bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet.
Han saknade ett fält att verka inom kring det han är övertygad om är en nödvändig transformation från klassisk HR till fokus på människor och kultur i kärnverksamheten. Så han utvecklade det fältet själv och har idag forskat om hur HR-funktioner och professionen behöver utvecklas i en alltmer digitaliserad värld. Möt Per Thilander, universitetslektor vid Göteborgs universitet och forskare inom bland annat HR-organisering, ledarskap och organiseringsförändring. Hör om hur han ser organisationsdesign som en uppgift för den avdelning som också har en semantisk resa att göra, och som ofta är en osynlig kraft bakom det som fungerar bra. Om både utmaningen och möjligheterna i att samtidigt driva och stödja verksamheters utveckling.
Avsnitt 139 är ett samtal mellan Per Thilander, universitetslektor vid sektionen för Management och Organisation, Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet och Katarina Pietrzak på RISE. I avsnittet medverkar även HR-direktör Annette Anjou och Johanna Franzén som ansvarar för Kultur och verksamhetsnära HR-stöd, båda på RISE.
I hennes värld står ämnet i centrum och hon tycker att människor med mycket kunskap också ofta är kul. Inget ämne är för svårt att ta sig an och med nyfikenhet kan man hitta engagemang även i det man inte trodde sig vara intresserad av. Vare sig det handlar om ekonomi eller hur man gör de bästa loppisfynden. Möt Maja Åström, journalist och folkbildare som vet precis vilka bland Sveriges lärosäten som gärna bidrar till en folkbildning med glimt i ögat och som hoppas att kunskap och engagemang ska kunna vända de nedåtgående kurvorna för världens förmåga att uppnå de globala målen.
Avsnitt 138 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Maja Åström som gör produktioner för svensk Public Service, men som just nu också har uppdraget att skriva om och uppdatera den viktiga boken ”Blir världen bättre?” från FN:s utvecklingsprogram (UNDP).
Han är övertygad om att det vi upplever som vårt medvetande och vår själ, har en biologisk och organisk förklaring, men att vi saknar förmåga att överhuvudtaget förstå och sätta ord på hur denna egentligen fungerar. Han är ödmjuk inför de stora frågorna och kaxig inför de tvärsäkra svaren. Han är naturvetaren som finner tröst i att vara en del av universum i en tillvaro där universum också bor inom var och en av oss. Möt Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet som gärna delar med sig av det han brinner för och som har gåtor han gärna skulle hinna förstå innan han lämnar sin jordiska tillvaro.
Om att all kunskap är preliminär och om att hela hans drivkraft att konstant utforska den kunskapen vidare, började i en liten by i södra Dalarna under en stjärnklar himmel. Där det stod klart för den 7-årige pojken vad han ville göra med sitt liv. Avsnitt 137 är ett hisnande samtal om hur lite vi förstår, med professorn, författaren och radioprataren Ulf Danielsson. Programledare är Katarina Pietrzak.
Hon har växlat och kombinerat undervisning med läsning och läsning med undervisning i många många år. Hon ser att vägen till läsning går genom berättelsens hjärta och att erbjuda litteratur istället för att bjuda in motstånd genom tvång. Att göra den så oumbärlig att barn själva börjar fråga efter den. Och hon ger inte mycket för polariteten mellan böcker och digitalisering, men blev själv utmattad efter ett helt sommarlov utan böcker. Möt läraren och läsfrämjaren Anne-Marie Körling och hör om hur du kan låna ut ditt eget intresse för läsning till barn. Om förundran över att vi inte är mer av ett läsande folk när vi till och med har ett Nobelpris i litteratur. Och missa inte historien vad som fick kvinnan som aldrig vågat gå med i en bokcirkel, att äntligen göra det. Vid 83-års ålder.
Avsnitt 136 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE, och Anne-Marie Körling, läsfrämjare, grundsskollärare, handledare och adjunkt vid Uppsala Universitet.
Han är journalisten som ser ut som en tekniksnubbe, men som brinner för att bidra till ett bättre samhälle genom att ständigt sätta frågor och utforskande i centrum. På sina föreläsningsturnéer världen över insåg han vilka de avgörande frågorna för världen är och hans senaste bok Bekvämlighetens tyranni, handlar om allt vi är beredda att överge för användarvänlighet eller snabba digitala kalorier. Möt Andreas Ekström som alltid förenat journalistik med pedagogik och som nördat ner i digitalisering och hur AI påverkar och hör ihop med vår mänskliga intelligens. Han är också mannen som för några år sen lämnade hela sitt liv i händerna på andra människors kompetens – helt utan att blinka.
Avsnitt 135 är ett samtal mellan Andreas Ekström som bland annat jobbar på Sydsvenska Dagbladet, och Katarina Pietrzak och Micke Kring på RISE.
Han är en respekterad röst inom utbildnings- och lärandeområdet och hans arbete som författare, talare och rådgivare har bidragit till att främja förståelsen för modern inlärning och hur den kan integreras i organisationer, i ledarskap och företagsstrukturer. Möt Nigel Paine i en inspelning av ett livesamtal från scenen på Learning Conference i september 2023 i Stockholm och hör honom tala om hur en människa som inte lär inte lever fullt ut och hur en organisation som inte lyckas göra sig lärande – avhumaniseras och blir mindre framgångsrik. Avsnitt 134 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Nigel Paine, som har en examen i psykologi från University of Edinburgh, som också bedrivit vidareutbildning inom området utbildningsteknologi. Producent var Sandra Löv.
Mer om Learning Conference kan du läsa här.
Att satsa på nyfikenhet istället för på prestation. Att ha som syfte att bilda medvetna medborgare, att ge plats för alla. Från grundläggande behörighet till spetskompetens. Vi ägnar hela veckans avsnitt åt den unika skolformen folkhögskola. Ett nordiskt fenomen som sen mitten av 1800-talet har inkluderat, bildat, utbildat och satt lärande i fokus för så många människor. Möt Tomas Rosengren, ordförande i Sveriges Lärare Folkhögskola och lärare på Strömbäcks folkhögskola och hör om manifestationen den 19 september 2023, där folkhögskolan som bildar Sverige uppmärksammas. Där ”folkis”, vill resa sig igen och bjuda in oss alla.
I avsnitt 133 medverkar också Eva Lena Volk, lärare på Region Uppsala folkhögskola och i ett ljudklipp Thomas Sundvall, avgångselev från Fellingsbro folkhögskola. Avsnittet är producerat av Sandra Löv, programledare är Katarina Pietrzak.
Hon har länge skrivit om samhällets förkärlek att mäta och kategorisera allt och hon menar att av det vi behöver i dagens kunskapssamhälle, är något annat. Fler perspektiv, andra sätt att uppleva lärande och liv på. Möt Jonna Bornemark, professor i filosofi på Södertörns Högskola som har ägnat sitt livslånga lärande åt att utforska och utmana traditionella synsätt på kunskap och lärande och som ifrågasätter normer och standarder som kan begränsar oss. Hör om hur vi kan skapa en annan inställning till det vi inte vet i en miljö som uppmuntrar till lärande och utveckling. Vi utforskar också de utmaningar som samhället står inför när det gäller att just vidga perspektiven, inklusive den påstådda ”inflationen i diagnoser” och hur historiska och samhälleliga faktorer har påverkat vår syn på lärande och neurodiversitet.
Avsnitt 132 leds av Katarina Pietrzak och veckans gäst är Jonna Bornemark. Livslångt produceras av Sandra Löv.
Den hybrida tillvaron är här för att stanna och även om de plågsamt påtvingade hela arbetsdagarna på distans för många är ett nästan utsuddat minne, så är det kombinerade arbetslivet här för att stanna. Vi behöver hitta nya sätt att förhålla oss till både arbete på distans och arbete på kontor och vi behöver kanske framför allt förstå mer kring vad som behövs för att även distribuerade medarbetare på bästa sätt ska känna tillhörighet och tillit, så att arbetsplatslärandet får plats. En som studerat detta både innan, under och nu efter pandemin är Andreas Wallo, biträdande professor i pedagogik på Linköpings universitet. Hans forskning är inriktad bland annat på hur chefer, ledare och HR-medarbetare bäst skapar förutsättningar för lärande och utveckling i det dagliga arbetet.
Avsnitt 131 leds av Katarina Pietrzak, medverkar gör även Carl Heath på RISE och veckans gäst är Andreas Wallo. Livslångt produceras av Sandra Löv.
Hon är själv uppväxt i förorten och beskriver sig om en produkt av den. Idag är hon jurist och ägnar sin tillvaro åt att inkludera alla i samhällsutveckling och lärande. Hon är grundare av den politiskt- och religiöst obundna tanke- och handlingssmedjan ”A million minds” och vet att komplexa frågor kräver samverkan och många perspektiv samtidigt. Och hon har lärt sig att unga människor kan göra otroligt mycket – bara de blir sedda. Möt Madeleine Opira från Husby som redan vid ett skolbesök i rätten visste att hon ville ägna sig åt juridik och som vid sina studier utomlands ändå insåg hur ett universellt lärande utan mål och riktning – är det som gör dig till människa. Avsnitt 130 leds av Katarina Pietrzak på RISE och är producerat av Sandra Löv. Reporter är Jonas Edlund.
Foto Christian Gustavsson
Hur gör man när man ska komma ihåg 100 000 decimaler av talet pi? Eller andra kanske för många ännu mer användbara kunskaper, hur memorerar man stora mängder kunskap i en tid då snabbt föränderlig kunskap är nyckeln till framgång? Möt flerfaldige minnesmästaren Jonas von Essen som en gång i tiden ville bli lärare men som idag lever på sitt minne och har blivit en framstående förespråkare för att förena minnestekniker med effektivt lärande. Hör om hur han sen ända han läste sin första bok om minnesteknik har närmat sig utbildning och inlärning och hur han som vuxen idag funderar på det var en konspiration att han och många andra aldrig ens fått höra om teknikerna i skolan. Sen dess både delar han generöst med sig sina kunskaper kring hur man kan lära sig saker på ett minnesvärt sätt, och för många har han gjort lärandet mer tillgängligt och roligt.
I avsnitt 129 hör du minnesmästare Jonas von Essen, Katarina Pietrzak på RISE är programledare och också Lars Lingman gör ett kärt återbesök i Livslångt, som produceras av Sandra Löv.
För många handlar det om något att kasta sig över så fort man får. Men inte för alla. Att ta eller att inte ta – körkort är frågan som ställs i detta avsnitt av Livslångt. Är det en rit in i vuxenvärlden? Eller ska man kanske välja att se på det som en intressant lärprocess som människor i livets alla skeden genomgår? Vi inledde sommaren med att prata om livets milstolpar, här är ännu en. I avsnitt 128 blir Carl Heath på RISE utsatt för en övertalningskampanj med osäkert resultat av producent Sandra Löv och Katarina Pietrzak. Du hör också många olika röster i detta sista sommarspecial – om konsten att lära sig köra bil!
Det finns så mycket i ett liv vi lär oss bortanför det vi associerar till utbildning och lärande. Så många andra källor att lära från än böckerna och kurserna. I Livslångt Sommarspecial har vi bett människor från hela landet reflektera just kring de andra källorna för lärande, de vi kanske inte ens noterar i vardagen. Programledare är Katarina Pietrzak, producent Sandra Löv, reportar Jonas Edlund och Fredrik Trella. I avsnittet hör du också Carl Heath.
Det där du gör utan att du alls tänker på hur. Det där din kropp minns och har lagrat i sina årsringar. Muskelminnet, det du bemästrat efter åratal av träning. Dagens specialavsnitt handlar om lärandet som sitter i kroppen. Programledare Katarina Pietrzak, producent Sandra Löv, reporter Jonas Edlund.
Många är vi som varje sommar funderar på vad vi ska ägna livet åt, egentligen? Finns det nya val att göra, andra liv att leva, nya jobb att ha? I Livslångt Sommarspecial har vi samlat många röster kring olika ämnen vi sett ofta kommer upp vår podd, först ut om just den här kliande känslan av att ett byte av riktning, jobb eller liv finns runt hörnet. Programledare är Katarina Pietrzak, producent Sandra Löv och reporter Jonas Edlund och du hör röster från hela landet med reflektioner kring och erfarenheter av att just – byta bana.
Där vi vuxna glömt hur mycket avgörande utveckling som finns i leken, är förskolepedagogerna mästare på att både skapa, locka fram och synliggöra lärande. Alla de skills som vi idag pratar om behövs i samhället och kring vuxnas lärande, tränas barnen i medan de lär genom lekarna, maten de äter, naturen runt sig och i samspelet med varandra. Att följa en läroplan genom att dyka in i lek, är inte svårt för en engagerad, lekfull och duktig pedagog.
Möt rektor för Varglyans förskola på Värmdö utanför Stockholm, Maria Beukelmann. Om hur grunden för lusten till det livslånga lärandet läggs varje dag för barnen i förskolan. Avsnitt 124 är en ny chans att höra samtalet mellan Katarina Pietrzak på RISE och Maria Beukelmann på Varglyan och det är Livslångts Sandra Löv som i avsnittet pratar med barn och personal på förskolan.
Skellefteå har återtagit sitt DNA och gräver idag inte bokstavligen guld som en gång i tiden, men mycket annat gör att hela världens blickar återigen riktas mot staden. Med en batterifabrik av gigamått och en blomstrande spelindustri, följer fler arbetstillfällen än arbetssökande och stora krav på allt som en stad är, från infrastruktur till utbildning, kultur och fritid. Hur tar man sig an en sån enorm expansion och vad innebär det för lärande? Hur märker invånarna att deras stad utvecklas rekordsnabbt?
Möt Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå i ett samtal om möjligheter och utmaningar, om nyfikenhet och om hur en progressiv industri ställer krav också på att den offentliga sektorn och staden steppar upp. Avsnitt 123 är en ny chans att höra samtalet mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Kristina Sundin Jonsson i Skellefteå. Reporter i Skellefteå är Livslångts Lars Lingman.
Som barn hade han svårt att sitta stilla och många blev förvånade när han direkt efter gymnasiet valde den pedagogiska akademiska banan. Men han var snabbt helt uppslukad och inte minst av filosofiska frågor kring lärande. Minnena från världens bästa fritids blev en del av valet till just fritidspedagogik. Idag vill han ge samma upplevelse och fritids till alla barn, även på rasterna. Titeln skolgårdslärare är det han själv som har myntat och fler har tagit efter. Möt engagemanget och missionen hos Gustav Sundh som till vardags hänger på skolgården där inklusion, rörelse, fysisk såväl som psykisk självkänsla och målet att se varenda barn – är ständigt närvarande.
Avsnitt 122 är en ny chans att höra samtalet mellan Gustav Sundh på Glömstaskolan i Huddinge utanför Stockholm, och Katarina Pietrzak på RISE. I avsnittet medverkar barn från en skolgård i Örebro, Jonas Edlund träffade dem.
Ett avsnitt från sommaren 2022 då Livslångt var i Almedalen och upplevde hur de efterlängtade analoga mötena väckte lust till lärande och utveckling. Hör Carl Heath och Katarina Pietrzak prata igenom vad Almedalsveckan egentligen innebär, hur man bäst tar sig an den och vad de har lärt sig av den. Avsnitt 121 är en ny chans att höra samtal som spelades in precis under Ringmuren i Visby, och i inslaget hör du Jonas Edlund prata med Almedalsbesökare om vad som förde dem till Gotland denna vecka. Producent Sandra Löv.
Midsommarhelgen står för dörren och just nu planerar många par ett vackert stundande sommarbröllo. Men vad betyder bröllop och äktenskap när det handlar om det livslånga lärandet? Mycket av det vi pratar om till vardags som lärande, handlar om annat än det vi lever genom att lära. Men kanske är det i just den delen vårt största lärande finns. Möt Hans-Christian Nyström, präst i Svenska kyrkan som vigt hundratals par och funderat mycket över det. Avsnitt 120 är ett samtal med honom, medverkar gör även nygifta Åsa Vikner på RISE. Programledare är Katarina Pietrzak och producent Sandra Löv.
Hon är riksbibliotekarie på Kungliga Biblioteket och brinner för platsen, kunskapen och bildningen. Möt Karin Grönvall om det rum biblioteken fortfarande utgör och den kunskap vi alla fortfarande söker i det rummet. Om Bibliotekens plats i det livsånga lärandet i en tid där fakta ibland ifrågasätts och där bildning ibland hamnar i skymundan. Avsnitt 119 leds av Katarina Pietrzak på RISE, medverkar gör Carl Heath och veckans gäst är Karin Grönvall, riksbibliotekarie. Producent är Sandra Löv.
Det är skolavslutningstider och parallellt med den blomstertid andas lärare och elever ut och längtar efter sommarlov. Ännu ett skolår är till ända. Planering väntar inför nästa. Men, kan skolan fortsätta som förut? Rustar den eleverna med det de behöver? Med det, som samhället behöver?
Möt Lotta Fransson och Micke Kring på RISE som båda jobbar med livslångt lärande mot skolan. Hör dem berätta om hur fler och fler elever inte vill eller klarar att gå till skolan, inte upplever att de lär sig i ett sammanhang, inte förstår meningen med det som som ska läras. I ett arbetsliv som ropar efter kompetens, som inte litar till skolan för att hitta den. Om matriser och kunskapskrav, regler och allt som hör en institution till, men som riskerar att bromsa den innovation samhället behöver. Avsnitt 118 är ett samtal om skolans behov av förnyelse och om hur det finns huvudmän som försöker skapa andra förutsättningar och kompetenser för framtiden. Medverkar gör Lotta Fransson och Micke Kring på RISE. Programledare är Katarina Pietrzak och producent Sandra Löv.
Vi har velat skapa goda verksamheter men missat att vi längs vägen har rationaliserat bort några av de viktigaste parametrarna i en både välmående och lärande organisation. Tillit och lärande är varandras förutsättningar och för att skapa tillit måste man lära mer, träna och utveckla sitt omdöme. Och skicka poletten om vikten av det – uppåt.
Möt Louise Bringselius, Docent, lektor i organisation och ledning, talare och ledarskapscoach, som väcker många tankar om hur tillit påverkar våra ledarskapsstilar och vilken roll den spelar i skapandet av starka och framgångsrika organisationer. Genom ett samtal om våra beteenden mot varandra, om omdöme och om integritet, får vi insikter om vikten av tillit i dagens komplexa arbetsliv. Följ med när Livslångt utforskar de utmaningar och möjligheter som uppstår när man bygger en tillitsbaserad kultur och upptäck vägen till ett mer meningsfullt och framgångsrikt ledarskap.
Avsnitt 117 leds av Katarina Pietrzak, medverkar gör även Carl Heath från RISE och veckans gäst, Louise Bringselius som också var av regeringen utsedd forskningsledare för Tillitsdelegationen 2017-2019 med uppdraget att definiera hur man behöver förändra styrning och ledarskap i Sverige. Producent Sandra Löv.
Det är vår och många sätter just ut sina små sticklingar och tomatplantor i jorden. Och odling och lärande är mycket mer nära sammanflätad än du kanske trott. Kunskap läggs till kunskap och delas mellan människor och över tid och i varje liten planta, i varje bladveck hittar du information om utveckling och behov. Vi säger ju ofta att samhället är komplext och få system är så bra att öva komplexitet på som just – naturen. Du blir odlad – av naturen.
Möt Elin Unnes, som länge jobbade som musikjournalist och levde det livet med allt vad det innebar med konserter och stök – men som en dag drabbades av odlingsintresset och sen kom ut som fullblodig odlare och som aldrig är så närvarande som hos det hon odlar. Om det existentiella i odlande, om alla utmaningar och problem odlande kan lösa och om skönheten i att låta sig bli odlad av det som växer. Avsnitt 117 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och journalisten, författaren och odlaren Elin Unnes. Producent är Sandra Löv.
Han är Jack of many trades but still a master – den titel han går under är professor på Handelshögskolan men vem han är jobbar han fortfarande på att förstå. Han ställde många frågor som barn, så många att han inte sällan fick sitta själv i ett klassrum och fundera när det blev jobbigt för läraren att hantera. Och han forskar fortfarande på allt han blir nyfiken på, som att fika med kannibaler, träffa massmördare och göra konst av egna kroppsrester. Och så forskningen kring vad som gör oss lyckliga då. Hur det hänger ihop med ekonomi? det hör du om i avsnittet.
Möt Micael Dahlén som har nyfikenhet och bus som ledstjärna och som har upptäckt att de länder som rankar högre än Sverige i lyckomätningar saknar ordet duktig. Men däremot har de ordet bus – och busiga människor visar sig också uppleva mer lycka. Vad det innebär för lärande och utveckling och framför allt för att vara människa, handlar avsnitt 116 av Livslångt, som leds av Katarina Pietrzak i sällskap av Carl Heath på RISE och Micael Dahlén ekonomiprofessor på Handelshögskolan. Producent är Sandra Löv.
Man kan inte förvänta sig att modet för ett tvärt byte av liv och yrke ska komma över en natt, det kan ta en stund att bygga upp det. Men det är bara du själv som kan ta beslutet att claima ditt liv och lära dig det du behöver för att leva som du vill. Möt Camilla Wahlman som bytte journalistkarriären mot mat och vin och idag är diplomerad sommelier och erbjuder vinprovningar i många olika format. Lärandet av och genom det har varit stort och det var när Camilla var 47 år och fick bröstcancer som både tillvaro och yrkesidentitet började gunga. Det var då hon bestämde sig för att börja låta livet räknas och göra varje dag till en fest för både sig själv och andra. En fest som sen dess tagit henne till både tävlingar i TV och många nya lustfyllda upplevelser.
Avsnitt 115 är ett samtal om hur en allvarlig kris i livet kan skapa modet att både lära och leva nytt, där Katarina Pietrzak på RISE samtalar med sommelier Camilla Wahlman i Östersund. Producent är Sandra löv.
Han har ansvar för att utveckla och samordna utvecklingen av livslångt lärande på KTH och har tänkt mycket på vad lärande är och hur det sker. Vi pratar om det formella utbildningssystemet och om de gamla institutionerna och strukturerna inom det. Möt Anders Johansson, som upplever att särskilt de gamla lärosätena genom både externa styrmedel och upplevt mindset kring begränsningar internt, hålls tillbaka när det gäller att utveckla lärandet. Om att vi pratar alldeles för mycket om vad och för lite om hur, när vi pratar lärande. Och om att kurs och utbildningsprogram inte alltid är svaret när man vill nå många.
Avsnitt 114 handlar om den formella utbildningsdelen av ekosystemet kring livslångt lärande och är ett samtal med Anders Johansson, teknologie doktor i energiteknik och med flerårig erfarenhet både som lärare och forskare, samt inom organisations- och verksamhetsutveckling på KTH. Medverkar gör också Carl Heath på RISE, programledare är Katarina Pietrzak och producent Sandra Löv.
Han är mannen bakom oss veterligen världens enda bok (och sajt med samma namn) som kopplar dåliga tekniska system till ren ohälsa och dålig arbetsmiljö. Häng med när Micke Kring på RISE äntligen får träffa sin idol Jonas Söderström, ux-expert och författare till boken ”Jävla skitsystem”. I veckans avsnitt som är en livepodd från SETT-dagarna i Kista i Stockholm 18-20 april 2023, pratar vi om hur de dåliga systemen inte bara stjäl plats i hjärnan som hade kunnat ägnas åt lärande, utan faktiskt på riktigt kan göra oss sjuka. Ta del av olika exempel på utmanande system i offentlig sektor och hör vilka möjligheter som ändå finns att utveckla skolans verksamhet med hjälp av systemen. Avsnitt 113 med Micke Kring på RISE och ux-experten Jonas Söderström, kommer garanterat att få dig att tänka till om din egen arbetsmiljö! Programledare är Katarina Pietrzak och producenten heter Sandra Löv.
Helene Barnekow, tidigare vd på Microsoft Sverige och med en karriär i storföretag som Sony Ericsson, Dell EMC och Telia, går vidare till nya äventyr. I detta avsnitt av podden pratar vi med henne om livslångt lärande, dess betydelse för henne personligen, och hur det kan appliceras på samhället och organisationer. Vi diskuterar också konkreta beståndsdelar för att skapa en lärande kultur och vilka förutsättningar som krävs för att organisatoriskt lärande ska ske på riktigt. Hör när Helene delar med sig av sina insikter och erfarenheter om kultur och ledarskap, och hur de kan användas för att skapa en effektiv lärandemiljö.
Avsnitt 112 är ett samtal mellan Helene Barnekow numera på bolaget Ascension och Katarina Pietrzak på RISE – och de kommer också in på det faktum att det oftast är män som syns och hörs när det pratas om AI och teknologi. ChatGPT låter i det sammanhanget hälsa: ”Som en AI-baserad språkmodell är ChatGPT också en del av den här utmaningen och vi diskuterar vad som kan göras för att öka representationen och mångfalden inom teknologibranschen.” Livslångts producent heter Sandra Löv.
Vi har nästan alla varit med i någon. Barnens fotbollsklubb, bostadsrättens, scouterna eller någon annan. Föreningen är en form vi känner till och igen, men kanske tänker vi inte alltid på allt det lärande som skapas i och genom Sveriges föreningsliv. Du får lära dig testa och experimentera, lyssna och följa, leda och utveckla i en förening. Möt Anders Hultman, med lång och stor erfarenhet av många föreningar och grundare av verktyget VoteIT som idag används av föreningar världen över. Idag är Anders VD och har stor nytta av allt sitt föreningslärande även i jobbet. Men framförallt – i att vara människa. I avsnitt 111 är Anders Hultman, VD på Datatrion AB gäst hos Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE.
Hur är det att jobba med att få med sig hela Sverige på ett lärande – för att stärka landet? Idagens avsnitt av Livslångt möter du Lisa Mobrand, som varit präst i Svenska kyrkan i 15 år och militärpastor ,men som idag är utredare på Myndigheten för psykologiskt försvar. Att bygga upp ett starkt psykologiskt försvar för att hantera både vardagliga stressfaktorer och mer extrema situationer kräver medvetenhet och eftertanke, en paus mellan reaktion och agerande.
Avsnitt 110 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Lisa Mobrand på Myndigheten för psykologiskt försvar om vad just psykologiskt försvar faktiskt innebär och hur man kan träna det på samma sätt som man tränar fysisk styrka. Lisa berättar också om hur lärande spelar en viktig roll i att utveckla och bibehålla ett robust psykologiskt försvar. Livslångts producent heter Sandra Löv.
För många kanske musik är något du hör medan du gör nåt annat, eller en energihöjning av pulsen under träningen eller när du är riktigt trött. För en del kanske det verkligen bara är en bakgrundsmatta eller ett skval. Sen finns det de som upplever att musiken är grunden i det vi kallar bildning, eller för den delen i det vi kallar att vara människa. Möt Johannes Landgren, musiker, organist, dirigent och prorektor på Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm och hör hur han ser på allt lärande vi har att hämta i musiken i allt från ledarskap till vår förmåga att lyssna. Om hur musik nästan är att likna vid forskning men också – att det är till tystnaden du skall lyssna.
Avsnitt 109 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Johannes Landgren på Musikhögskolan i Stockholm. Om upplevelsen och lärandet i musik och hur det skapar dig som människa och om hur det kanske allra mest behövs när vi prioriterar det som lägst. Foto Sven Andersson, producent Sandra Löv.
Man behöver inte vara vare sig utvecklare eller jobba på ett företag som ligger i framkant i AI-utvecklingen, för att verkligen skapa både effekt och effektivitet i sin vardag med hjälp av AI. Många kan lära sig och vi är inte hänvisade till att bara köpa generella IT-produkter, vi kan skapa våra egna. Häng med och hör hur Micke Kring och Carl Heath på RISE började brevväxla öppet i video om hur Carls anteckningar i vardagen skulle kunna förenklas och skapa mer värde. Och om allt det lärande, all lek och om den omskakande bra tjänsten Diane – som blev Mickes svar. Avsnitt 108 programleds av Katarina Pietrzak och är producerat av Sandra Löv.
Den 1 oktober 2022 började en stor reform att gälla i Sverige – en reform som är kopplad till vårt livslånga lärande och som har fått 27 000 yrkesverksamma svenskar hittills att söka sig till utbildningar och studier mitt i arbetslivet. Möt Anders Pettersson som jobbar med internationell och svensk utveckling inom organisationsutveckling och livslångt lärande och som har tittat på hur Sveriges utbildningskarta just nu ritas om.
För som kompensation i förhandlingarna kring lagen om anställningsskydd, föddes 2022 alltså en gigantisk reform med ett generöst utbildningserbjudande till hela svenska folket. Där varje människa som vill lära sig nytt, står i centrum. I det nya Omställningsstudiestödet kan du få upp till 80% ersättning av din lön för att studera något som en omställningsorganisation godkänner, utifrån kriterier om vad landet och arbetsmarknaden behöver. Hur kommer de här studierna att rita om hela vårt utbildningskarta och påverka hur vi utbildar oss? Och hur ska vi nyttja det här stödet på bästa strategiska sätt för att utifrån varje människas lust att lära, verkligen klara de behov Sverige har? Det finns många barnsjukdomar att lösa, det tar exempelvis just nu så lång tid att få stödet beviljat att utbildningen man sökte redan har påbörjats innan du blivit godkänd.
Men veckans avsnitt handlar också om den stora potential som satsningen har att förflytta både samhälle och individer i denna unika reform för Sveriges livslånga lärande. Avsnitt 107 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Åsa Vikner på RISE ihop med veckans gäst Anders Pettersson.
Vi hör mycket om data numera och hur den kan användas om vi låter den flöda som och där den behövs, men ändå omgärdad av all säkerhet som krävs. Men hur kommer digital infrastruktur in på kartan som handlar om det livslånga lärandet? Varför är den frågan på agendan för såväl Sverige som EU och hur angår det egentligen dig eller mig när det gäller vår kunskap och allt vi vill kunna visa att vi kan genom livet?
Möt Olle Nyman, teknisk projektledare på RISE, i ett samtal med Katarina Pietrzak om vad man skulle kunna åstadkomma med ännu bättre digital infrastruktur kopplat till lärande och utbildning och om hur det skulle kunna både utveckla och underlätta vår tillvaro. Avsnitt 106 är som alltid producerat av Sandra Löv.
Hon är rådgivare inom det område som idag kallas Human Threat Intelligence och har en lång bakgrund i svensk underrättelsetjänst. Den mänskliga faktorn som säkerhetsrisk är det område hon kan mycket om och idag även skriver spointhrillers om. Thrillers som på nästan obehagligt adekvata sätt redan i förväg stämmer med verkligheten.
Möt Carolina Angelis som för trettio år sedan fick sitt första riktiga jobb på Försvarets Radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. Efter att ha läst ryska på Stockholms universitet började hon där och då, 21 år gammal, sin bana i det hemliga lärandets tjänst. Exakt vad hon gjorde under den kommer vi aldrig att få veta, men några av områdena är idag förstås högaktuella. Hur upptäcker man en spion och hur försöker främmande makt ta sig in där man absolut inte vill ha dem? Och hur delar man lärande och erfarenheter – när allt är så hemligt?
I en tid när MUST idag bedömer att Säkerhetsläget är det allvarligaste på tiotals år och det militära hotet från Ryssland som ”påtagligt” – pratar vi i det 105:e avsnittet av Livslångt om allt det lärande som pågår bakom kulisserna inom underrättelsetjänst och spaningsverksamhet. Katarina Pietrzak programleder och medverkar gör även Carl Heath från RISE och Carolina Angelis, författare, säkerhetskonsult och föreläsare på företaget Truesec. Livslångts producent är Sandra Löv.
När sonen något år efter en dramatisk förlossning visade sig ha den svåraste graden av autism och livet som Niclas Lernberger känt det fullständigt föll ihop, så började en resa som fortfarande pågår och som lärt honom mycket om att vara människa, om vem han vill vara generellt. Men också professionellt och kopplat till säljpsykologi och beteendevetenskap. Och som lika gärna kan handla om ditt ledarskap, att vara egenföretagare eller om att få andra att lära sig något. Hör berättelsen om hur det till slut sjönk in att det inte handlar om att få någon att anpassa sig till dig, din tillvaro eller din agenda. Utan om att gå in i någon annans värld och lära om allt vad den innebär av behov, förutsättningar och önskemål.
Avsnitt 104 av Livslångt är ett samtal mellan Niclas Lernberger och Katarina Pietrzak som producerats av Sandra Löv. Om livets lärande med sonen och hunden Rocky, som båda på olika sätt vänt på hela livet för hela familjen. Alla kan vi vara en Rocky. Hör vad det kan innebära för oss alla att på alla sätt lära genom att verkligen befinna oss på någon annans karta istället för på bara vår egen. Niclas har i 20 år verkat inom olika säljorganisationer som säljare, ledare, försäljningschef och affärsutvecklare och jobbar idag med föreläsningar och utbildningar utifrån allt detta.
Handlar livslångt lärande om sex? Får du ett bättre liv av att lära dig mer om det? Svaret är otvetydigt ja. Livslångt bjuder idag på alla hjärtans dag på ett avsnitt viktigare och mer livspåverkande än du kanske har tänkt dig. Sexualitet, samtycke och relationer ska i den nya läroplanen integreras i alla ämnen och det finns anledningar till det, anledningar som handlar om att få vara en hel och frisk människa. Där det finns människor finns det sexualitet, men såväl normer som samhällsinstitutioner har försökt såväl avgränsa som begränsa ämnet. Så hur kan vi både bli och må bättre av att luckra upp de gränserna och hur lär man sexualitet för livet? Det börjar – i skolan.
Möt Inti Chavez Perez i avsnitt 103 av Livslångt! Inti är sexualupplysare, författare och föreläsare, samt en av personerna bakom att samtycke nu finns med i läroplanen. Katarina Pietrzak är programledare, Jonas Edlund reporter och Sandra Löv producent.
Hon som många pionjärer hade en vision om att demokratisera hela världen och ge människor en röst på ett internet för alla. I dag har ingen överblick över hur allt hör ihop och fokuset på de stora plattformarna kan orsaka helt oöverstigliga problem när många bygger hela sin verksamhet på att de plattformarna fungerar. Möt Anne-Marie Eklund Löwinder, Sveriges drottning av internet som var tidig med tankar som att för 20 år föreslå att alla skulle få tillgång till 5 MB fiber till alla, en fråga som då väcktes med många höjda ögonbryn och frågan, vem ska behöva det? Sen dess har hon på sin resa fått förklara många komplexa skeenden för människor i vår läranderesa med och på internet.
Avsnitt 102 är ett samtal om säkerhet och frihet, om innovation och lösenordshantering, om utveckling och risker. Och om den där fysiska nyckeln som bara 14 personer i taget i världen har. Nyckeln till internet. Katarina Pietrzak och Carl Heath pratar med Anne-Marie Löwinder, svensk informationssäkerhetsexpert med en imponerande karriär inom teknik- och säkerhetsbranschen, alltid med fokus på säkerhet och integritet på internet. Hon har arbetat för att främja en mer säker och tillförlitlig digital värld, och har satt Sverige på världskartan som en ledare inom digital säkerhet, utveckling och integritet.
Livslångt produceras av Sandra Löv.
De flesta av oss har nog upplevt irritation på olika tekniska system och lärplattformar, om tröskeln är för hög tar det energi och fokus från annat. Som själva lärandet. När den tekniska lärande-designen fungerar som bäst, märker du istället inte ens av den. Den faciliterar din kunskapsinhämtning och dina reflektioner utan att märkas. Möt Johan Berndtsson VD på bolaget Ambition, som genom design tar sig an sina olika uppdrag. I sin digitala prenumerationstjänst Empower vill de skapa möjligheten att få till ett kontinuerligt lärande i en organisation. För hur gör man för att snabbt hitta det bästa lärandet som finns där ute, och hur tar man vara på varje liten dyrbar timme som vi alla eventuellt kan avsätta för att lära oss nya saker i vårt arbete?
Livslångts avsnitt 101 är ett samtal om lärandet bortom kursen, om att hitta tiden, tekniken och uppläggen som möjliggör lärande. Samt om hur vi kan försöka laga det Johan Berndtsson kallar för ett trasigt internet. Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE samtalar med Johan och producent är som alltid Sandra Löv.
Det är med stor glädje vi idag firar 100 avsnitt av vår podd! Vad som började som en längtan att förstå mer och bredda samtalet om ämnet, har nu växt till en viktig plats för fördjupande och utforskande av olika aspekter kring allt som berör området lärande. I det här speciella 100:e avsnittet får du följa med programledare Katarina Pietrzak på RISE och producent Sandra Löv – på en tillbakablick över arbetet med podden. Du kommer också att höra från några olika gäster som representerar de perspektiv som har blivit tongivande för Livslångt och som har gjort att vi idag är en stolt och engagerad del av det samtal om livslångt lärande och kompetensförsörjning som pågår i Sverige. En tillbakablick som denna kan bara bli ett axplock, vi har haft möjlighet att prata med så många fantastiska gäster och ta del av en mängd perspektiv under de nästan två åren som gått! Det är med tacksamhet vi nu firar vårt hundraavsnitt med ballonger, bubblor och bildning, tack till alla våra grymma lyssnare som har följt oss på resan!
I avsnittet hör du förstås spår även av Livslångts medresenärer på hela resan, Carl Heath och Lars Lingman.
Pandemin rubbade mycket i vår inställning till både liv och arbete och även om många av oss har gått tillbaka till både liv och kanske kontor som innan, så gav de åren oss värdefulla insikter kring vad framtidens arbetsliv och arbetsplats kommer behöva vara. Hur vissa arbetsuppgifter görs bäst hemma och vilken design och vilka möten som kommer kunna locka oss till en fysisk arbetsplats. Hur vi designar mötet med andra under vår arbetsdag och hur hela livet med såväl relationer och välmående som konst och kultur, måste få plats i tillvaron på ett hållbart sätt.
Möt Nina Bozic, senior forskare på RISE som leder initiativet Future Sustainable Work med en mängd forskare från olika fält. Vi pratar miljö och klimat för lärande i den hållbara arbetsframtiden, om tekniken som kan hjälpa (men också hindra) oss i den och om allt mikrolärande som allt mer medvetet kommer behövas som en del av vår vardag.
Avsnitt 99 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Nina Bozic på RISE och är på engelska. Producent Sandra Löv. Dikterna du hör i avsnittet är ”Bringing strange things” av Ursula K. Le Guin och ”Sanity” av Caroline Bird.
Nina Bozic has a PhD in Innovation and Design and is a senior researcher in Innovation Management and the Future of Work. Nina´s interest is in re-thinking ways of working in time when work is becoming increasingly digital and remote. Nina has 16 years experience working as an innovation enabler and explorer both in companies and public sector organisations.
Hon var Livslångts allra första bokade gäst och nu nästan två år senare är hon tillbaka för att både titta i backspegeln och blicka framåt kring vart det livslånga lärandet i samhället är på väg. Om vad det är för mänskliga behov som verkar styra det. Hör Cecilia Bjursell, centrumledare på Encell, Centrum för livslångt lärande vid högskolan i Jönköping. Ett samtal om att fylla 50 och inse att visst lärande bara kan komma med tiden och om att lära av det som ligger bakom en. Men också om att förstå både nuet och vad som kommer härnäst när hela samhället rör sig mot ytterligheter. Som mot det hårt styrda, mot auktoritära, slutna och fasta strukturer. Men samtidigt mot det öppna, flexibla och inkluderande prototypandet. Och så pratar vi om projektet vi tillsammans varit involverade i (Digital Pedagogik och kompetensförsörjning i industrin), där vi förstått mycket om hur en vuxen människa lär sig. Om hur mycket kunskap som finns om det, men hur lite den kunskapen används…
Avsnitt 98 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Lars Lingman och Cecilia Bjursell. Rapporten som nämns i avsnittet hittar du här https://ju.se/center/encell/nyheter/nyheter/2022-12-05-rapport-larande-i-arbetslivet—motivation-digitalisering-och-effekter.html
Pedagog är inte en skyddad titel men de flesta som kallar sig pedagoger är lärare i någon form. Det är inte veckans gäst, men ändå upplevs han som den som lär andra väldigt mycket på bästa sätt. Så hur blir man en riktigt bra pedagog? Vad är det som av den som ska lära sig upplevs som riktigt pedagogiskt? Möt Niklas Carlborg, interaktionsdesigner på RISE, som också skulle kunna kalla sig exempelvis mediepedagog, men som inte alls claimar någon pedagogisk hatt. Ändå har han tilldelats en sån av många andra när han automatiskt utgår ifrån den som ska lära sig och en strävan att skapa samsyn kring lärandet. Hur lär man till exempel en tekniskt helt ointresserad person att lära sig teknik? Eller en poddare att sätta upp all nödvändig utrustning…?
Avsnitt 97 är ett samtal mellan kollegorna Katarina Pietrzak och Niklas Carlborg på RISE som jobbat mycket ihop och som här dissikerar och borrar i den pedagogiska upplevelsen. Vad de hittar? Lyssna. En hint är omtanke, nån slags automatiskt tålamod och och en fallenhet för lyssnande.
Vi gör ett återbesök och besöker ännu en gång Carls hjärna för att prata om hur man kan organisera sina tankar och sitt lärande. Och hur har det gått, hur ser det ut idag?
***Har du också flera fina anteckningsböcker inköpta för att skriva viktiga tankar i under nästa år? Eller har du fått en insikt värd att spara på bussen, och skrivit upp den nånstans i mobilen, där dina jobbanteckningar och listor helt orelaterat till varandra redan trängs? Du är förstås inte ensam och det är svårt att lära av allt klokt du tänker, om det är konstant utspritt och löst undanstoppat i minnet. Det här har Livslångts Carl Heath efter ett livs kamp funderat och klurat väldigt mycket på, och kanske har han hittat ett sätt att organisera sin hjärna med digitalt stöd. Hur hör du i i avsnitt 96 som är ett återbesök och en uppföljning från 2021, i ett samtal med Katarina Pietrzak.
Länkar till verktyg som nämns i programmet:
De senaste veckorna har det fullkomligt exploderat en diskussion i samhället kring AI-verktyget ChatGPT, som svarar på frågor om avancerade uppgifter på ett oerhört skickligt och människolikt sätt. Vad innebär det för vårt lärande att AI-tekniken nu kan göra, tänka, skriva åt oss – och hur ska skolan hantera det? Möt läraren och doktoranden Erik Winerö i ett samtal om både möjligheter och behov av förändring i skolan, när nu tekniken har förmågor som kan stödja såväl lärande som bedömning, men som också kan skriva så avancerade texter att vi i teorin kunna hamna i en situation där en AI bedömer en AI i olika kunskapssammanhang. Och vad händer med våra bärande väggar som människor, om vi avlastar allt motstånd vid lärande – med teknik? I avsnitt 95 samtalar Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE med Erik Winerö, lärare i svenska och religion och digitaliseringsansvarig på Lerums gymnasium, samt doktorand i tillämpad IT vid Göteborgs universitet.
*ChatGPT är en variant av den stora språkmodellen GPT (Generative Pre-training Transformer) som är utvecklad av OpenAI. ChatGPT är speciellt utformad för att kunna generera meningsfulla svar på frågor och samtal på ett naturligt sätt, ungefär som en mänsklig samtalspartner. ChatGPT kan användas för att skapa chatbots och andra typer av samtalssystem som kan interagera med användare i realtid. GPT-modellen är en typ av maskininlärningsmodell som har lärt sig att förutsäga det nästkommande ordet i en text baserat på den tidigare sammanhanget. ChatGPT har tränats speciellt för att förbättra dess förmåga att generera meningsfulla svar på frågor och samtalspromptar, vilket gör den mycket lämpad för att användas i chatbots och andra samtalsbaserade system”. Denna beskrivning av verktyget – är skriven av ChatGPT.
I dagens samhälle pratar vi ofta om hur viktigt det är att vara lärande och utveckla oss för att kunna möta de snabba förändringar som sker i arbetslivet. Men vad innebär det egentligen att vara lärande? Och hur kan vi skapa balans och möta både behovet av att lära oss nya saker – och behovet av att skapa värde genom vårt jobb? För det är nämligen kombinationen som ger nåt så eftersträvansvärt som – lycka. Det menar veckans gäst, möt Martin Lackéus, forskare vid avdelningen Entrepreneurship & Strategy på Chalmers Tekniska Högskola – och entreprenör. Avsnitt 94 är ett samtal om att värdeskapande och lärande är som olja och vatten, de vill gärna separera från varandra. Så separeras teori från praktik. Lackéus menar att lärande måste in i det vardagliga arbetet och till det behövs en viss substans. Medverkar gör även Lars Lingman, programledare är Katarina Pietrzak på RISE och producent för Livslångt är Sandra Löv.
För att en verksamhet ska bli lärande krävs tid, resurser och mod. Det handlar om en ledningsfråga, där man kan styra verksamheten att bli lärande och där alla behöver inkluderas. Men det kan också kännas riskfyllt och för medarbetare som inte har fått träna på att vara med och tänka på 20 år kan det vara svårt att komma igång. I det här livesända avsnittet från mässan Elmia Subcontractor i Jönköping i november 2022, pratar vi om hur man kan och måste avsätta tid och resurser för lärande, och varför det är viktigt att förstå de generella villkoren för produktionspersonal för att förstå lärandet. Möt Annika Engström, docent i arbetsorganisation vid Tekniska högskolan i Jönköping, som forskar på ledarskap, förändringsprocesser och lärande kopplat till det. I ett samtal med Katarina Pietrzak på RISE, pratar vi från scenen på mässan om varför vi inte kan fortsätta dela upp människor i tänkare och utförare. Det är avsnitt 93 och Livslångt produceras av Sandra Löv.
Innovation – vad är det egentligen? Idag pratar vi mycket i samhället om att vi behöver radikal innovation för att klara den omställning, förändring och transformation vi lever i. Men hur åstadkommer man innovation på riktigt? Och vad kräver det av oss? Möt Leif Denti, forskare i innovationspsykologi vid Göteborgs universitet. Om att lära och om att avlära, nåt som verkligen kan vara svårt och jobbigt eftersom förändring oftast är försämring på kort sikt, men där den som blir bäst på att lära också vinner innovations-racet. För att det ska ske måste vi dock göra upp med nollfels-kulturen. Och med hatthyllan…
Avsnitt 92 är ett samtal med Leif Denti som menar att mängden möten i en organisation är ett tecken på ineffektivitet och som helst skulle vilja byta ut ordet innovation mot nåt annat och uppmana alla organisationer att locka fram sin inre rumpnisse och fråga – varför gör vi på detta viset? Programledare är Katarina Pietrzak på RISE, producent Sandra Löv och medverkar gör även Lars Lingman.
Många av Sveriges elever har hört hans stämma till filmerna som visats på lektionerna, den typiska filmvinjetten har nynnats både här och där. Men vem är mannen i filmerna från Binogi (fd Studi) som varit elevernas vän i örat under lektionerna och hur tänker han kring allt lärande han skapar? Möt Per Lagergren som är röstskådespelare, i ett samtal om hur man kan använda sin kunskap och bakgrund som skådespelare, för att förmedla kunskap. Pauseringar, betoningar, talspråk — allt är en del i hur man framför ett manus på ett sätt som stödjer kunskapsförmedling. På Binogi är det främst hela högstadiets läroplan som har förvandlats till kortfilmer.
Avsnitt 91 handlar om hur man kan öka inlärningen med hjälp av humor, närvaro i rösten och tydlighet och hur man som ett exempel kan avdramatisera ämnet pornografi, genom att faktiskt dramatisera historien. Medverkar gör Per Lagergren och Katarina Pietrzak. Producent är Sandra Löv.
Genom att förstå artificiell intelligens (AI), förstår vi människan och vår mänskliga intelligens bättre. För vad menar vi med just intelligens och vad innebär egentligen den AI-utveckling som snart nämns i varenda sammanhang? Är det som en del befarar ett obehagligt verktyg som kan bidra till en mörk teknisk utveckling bortanför vår kontroll – eller är det ett sätt för oss att faktiskt utveckla vår mänsklighet och utveckla oss? Eller kan det kanske bidra till både och? Och vad betyder det i så fall, för vårt livslånga lärande?
Möt Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro universitet och vicerektor för AI och innovation där, som menar att området AI hör hemma inom samhällsvetenskapen och att vi alla behöva lära oss mer för att kunna ha de viktiga diskussioner som hela AI-utvecklingen kräver. För ett sätt att ta sig an och förstå det, är att sluta tro att det handlar om endast teknik och digitalisering, även om det är en viktig faktor. Men att prata om AI avgränsat till det, är som att prata om sexualitet som endast anatomi.
I avsnitt 90 av Livslångt möter Katarina Pietrzak och Lars Lingman Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro universitet som också leder forskargruppen AASS Machine Perception and Interaction Lab, och som är vicerektor för AI och Innovation.
Foto: Jens Panduro
Det finns ingen vanlig dag på jobbet i tankesmedjan Unga tankar om musik. Det kan handla om att återuppliva gammal musik eller utforska hur nya musikaliska uttryckssätt kommer med digitaliseringen. Om att dela ut musikpriser, prata med Kulturrådet om kulturpolitik eller om att samordna de orkestrar i landet som vill bidra till ett och samma mål, att stödja Ukraina. Möt Max Låke, själv klarinettist och idag ledare för landets första tankesmedja inom området musik – för musiker som vill bidra till samhället genom ett fristående och oberoende nätverk som ska ta till vara på den idérikedom, potential och röst som unga verksamma i det professionella musiklivet besitter.
Avsnitt 89 av Livslångt är ett samtal om hur lärande och kultur hör ihop och om musikens plats i ett lärande samhälle. Katarina Pietrzak är programledare, gästen heter Max Låke och producent är Sandra Löv. I avsnittet hör du stycket ”A moment that matters” skapad under pandemin av Christian Tellin, några toner ur stycket Rainbow – Red light av Benjamin Stearn samt den ukrainska sången ”Ridna Maty Moya” eller ”Dearest mother of mine” i en av de största gemensamma manifestationerna från svenska orkestrar hittills.
Hon var hög chef inom Public Service och journalist ut i fingerspetsarna. Men när familjens nya hund visade sig ha behov som krävde allt djupare förståelse för både beteenden och psykologi, började en helt ny resa av lärande som till slut blev ett yrkesbyte. Där insikten om vad det innebär att vara en bra ledare som skapar förutsättningar för lärande är ännu större idag än förut. Möt Cecilia Roos Rosendahl som idag driver företaget Nospromenaden i Stockholm med hunddagis och hundpensionat och som erbjuder olika kurser för människor med hund. Om hon fick starta en utbildning för ledare idag, vad skulle man då lära sig där? Hör vad Cecilia lärt om människor genom att lära sig förstå hundar!
Avsnitt 88 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE, Lars Lingman och Cecilia Roos Rosendahl, certifierad hund-beteendevetare, hundinstruktör, instruktör i personspår och kantarellsök och snart färdigutbildad hundpsykolog – på Nospromenaden Hundcenter AB.
Han har ägnat sin tillvaro åt att designa hur lärande kan organiseras så att du både äger dina kunskapsmeriter själv och kan överblicka dem längs ditt liv. Malta är hans hemmaplan och inte bara har ön genom honom organiserat lärande på ett annat sätt än andra länder har, härifrån har han också jobbat för att hela EU ska se annorlunda på kompetensfrågorna. Möt Dr Alex Grech i Livslångts andra del om mikromeriter och organisering av lärande.
I 30 år har Alex Grech varit rådgivare till multinationella företag, regeringar, icke-statliga organisationer och startups inom en rad olika branscher. UNESCO, Europakommissionen, Mastercard Foundation, Ericsson och Världsbanken är några exempel. Alex är grundare och verkställande direktör för 3CL Foundation, ett kunskapsnav för ett globalt nätverk av institutioner och utbildningsaktörer med fokus på relevant, livslångt lärande. Han har forskningsintressen inom EdTech, blockchain, självsuverän identitet, sociala medier och makt och undervisar för närvarande på University of Malta. Avsnitt 87 är ett samtal mellan Alex Grech, Katarina Pietrzak och Björn Flintberg på RISE.
Tänk om du kunde visa nästan allt du kan i små snygga pusselbitar som alla visar på hela kartan av din kunskap och erfarenhet? En stor del av vårt lärande är informellt och syns inte alls när den här ”kompetenskartan” ska ritas. Men du som har många kortare utbildningar eller du som saknar komplett formell utbildning – behöver också kunna samla och visa det du kan.
Arbete pågår för att undersöka hur en sån här karta skulle kunna se ut. Både Sverige och EU jobbar med frågan om mikromeriter eller ”micro credentials” som skulle kunna koppla ihop din karta av lärande. Hör Björn Flintberg digital strateg på RISE förklara hur. I projektet Kompetenspasset är syftet att ta fram en pilot, en modell och en digital infrastruktur för att synliggöra mikromeriter. Men hur ser de här mikromeriterna egentligen ut och vad kan det handla om för kunskap som syns där? Avsnitt 86 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Björn Flintberg på RISE – om din hela karta av kompetens. Mer om projektet Kompetenspasset hittar du här: https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/projekt/kompetenspasset
För inte så länge sen sågs barn med flerfunktionsnedsättning som människor som inte var bildningsbara. Idag har medicinska framsteg gjort att de här barnen lever längre och når vuxenåldern. Det har skapat en helt ny syn på livslångt lärande för och runt en grupp i samhället som vi historiskt inte har skapat läraktiviteter för. Det här vill Nationellt kompetenscentrum anhöriga sätta fokus på under sin konferens ”Livets möjligheter” i oktober 2022, med temat Livslångt lärande.
I avsnitt 85 av Livslångt hör du Anna Pella berätta om sin dotter Agnes 19 år och om livet före och efter det att hon kom till familjen. Om hur hela inställningen till både liv, lärande och prestation omkullkastades och om varför den här konferensen är så viktig för henne och hela familjen. Då när Anna och hennes man hade ett litet barn med flerfunktionsnedsättning fanns varken nätverkan eller språket att mötas tillsammans i, för det lärande som sen följer i livet. Med andra fokus bortanför prestation och samhällsnytta.
Hör också Maria Ahlqvist, möjliggörare och praktiker på NKA berätta om lärande som en avgörande faktor för att vara och bli till som människa. Medverkar gör även Susanna Müller, logoped på Hammarlyck Rehab Team, om kommunikation och lärande. Programledare i Livslångt är Katarina Pietrzak, producent Sandra Löv.
Läs mer om konferensen Livets möjligheter 24-25 oktober 2022 här: https://anhoriga.se/livets-mojligheter-2022 och Anna Pellas bok Väntesorg och hennes andra böcker finns där böcker finns. På hemsidan hos Nationellt kompetenscentrum anhöriga NKA hittar du också fria stödresurser för lärande: https://anhoriga.se/viarmedpaketet.
Hon utmanar begreppen kring utbildning och lärande och hennes ambition är att den relativt nybildade SR-akademin på Sveriges Radio, på längre sikt ska kunna göra sig själv överflödig. I en föränderlig värld menar hon att vi byter roller och uppgifter allt snabbare och vår förmåga att lära och förståelse för hur kan odlas blir allt mer avgörande. Möt Jeanette Almberg Paravati chef för SR-akademin, som mer konkret än många går igenom vad den lärande organisation egentligen består av och som har öppnat upp ledaraktiviteterna för många fler än cheferna.
I avsnitt 84 återvänder Katarina Pietrzak till sin gamla hemarena och arbetsplats Sveriges Radio för att tillsammans med Carl Heath på RISE, prata med Jeanette Almberg Paravati som vill bygga en ännu mer lärande arbetsplats.
Hon jobbar som digital strateg och ägnar sin tillvaro åt att utforska och dela med sig av hur ny kunskap om digitalisering kan påverka hur vi lever, jobbar och tar oss an stora globala utmaningar som klimatutvecklingen och annat. Hennes bok Digital panik är slut på sajterna och känslan av att inte ha koll på allt som digitaliseringen medför har bara ökat sen den kom. Möt Judith Wolst, en av medförfattarna bakom rapporten ”Vilket Sverige vill vi ha” om hur vi behöver ta tillvara den innovation och de möjligheter som den digitala världen innebär. Och trots att hon också ser rejäla utmaningar med delar av den digitala utvecklingen – så finns optimismen kring digitalisering för just grön omställning kvar. Men lärandet det kräver är en nöt att knäcka.
Avsnitt 83 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Judith Wolst, digital strateg. Livslångt produceras av Sandra Löv.
Begreppet har seglat upp i nästan varje sammanhang kopplat till både organisationsutveckling och lärande. Psykologisk trygghet krävs för att lärande ska kunna ske. Men det är på inget sätt ny kunskap att rädsla minskar de möjligheterna eller att det påverkar tryggheten att se andra bli åthutade eller sänkta i möten. Möt Frida Skog, psykolog på Sandahl Partners i Stockholm som jobbar med organisationer i allt från krishantering till ledarutveckling – och som ser att det mesta hon gör relaterar till lärande.
Avsnitt 82 är ett samtal om hur alla våra små beteenden mot varandra i vardagen är nyckeln till både utveckling, innovation och just lärande. Du hör Frida Skog från Sandahl Partners i ett samtal med Lars Lingman och Katarina Pietrzak på RISE. Boktips för att lära mer som nämns i podden: Mastering civility av Christine Porath, The Fearless Organisation av Amy Edmondson och Creative Construction av Gary Pisano. Se också denna blogg från Sandahl Partners för mer fördjupning.
https://www.sandahls.se/2020/02/05/bygg-en-felkultur-for-trygg-excellens/
https://www.sandahls.se/2021/11/30/att-skapa-en-innovationskultur/
Som barn hade han svårt att sitta stilla och många blev förvånade när han direkt efter gymnasiet valde den pedagogiska akademiska banan. Men han var snabbt helt uppslukad och inte minst av filosofiska frågor kring lärande. Minnena från världens bästa fritids blev en del av valet till just fritidspedagogik. Idag vill han ge samma upplevelse och fritids till alla barn, även på rasterna. Titeln skolgårdslärare är det han själv som har myntat och fler har tagit efter. Möt engagemanget och missionen hos Gustav Sundh som till vardags hänger på skolgården där inklusion, rörelse, fysisk såväl som psykisk självkänsla och målet att se varenda barn – är ständigt närvarande.
Avsnitt 81 är ett samtal mellan Gustav Sundh på Glömstaskolan i Huddinge utanför Stockholm, och Katarina Pietrzak på RISE. I avsnittet medverkar barn från en skolgård i Örebro, Jonas Edlund träffade dem.
Livslångt lärande är oundvikligt och viktigt. För en politiker betyder det att ständigt lyssna in, utveckla sig och förstå mer av det samhällsperspektiv man är vald att ta beslut inom. Möt Annika Hirvonen, riksdagsledamot och ledamot i utbildningsutskottet för miljöpartiet. Det viktigaste lärandet just nu handlar för henne och hennes parti om att förstå hur vi måste organisera om vårt samhälle, ta hand om naturens resurser och planeten. Det intresset har funnits med ända sen hon var barn och ledde till både studier i hållbar samhällsutveckling och senare också juridik, för att kunna satsa på förändringsarbete inom områden som miljö, klimat och jämställdhet. Men som också menar att lärande handlar även om värderingar, moral och ansvar.
I avsnitt 80 hör du Annika Hirvonen från miljöpartiet, i den sista delen i Livslångts valserie med alla riksdagspartierna, där alla intervjuer har gjorts av Carl Heath.
Han ser sin resa som riksdagsledamot som en resa i livslångt lärande och tar ”djupar” gärna i både studier, forskning på djupet och populärvetenskapliga genomgångar av nobelpristagare. Utbildning och bildning är ett viktigt ideal för honom och också frågor som står i centrum för hans partis ideal. Möt Fredrik Christensson, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Centerpartiet och hör honom resonera om hur hans partis liberalism vill möjliggöra för alla att ta del av livets läranderesa. Rötterna från landsbygden är viktiga och inklusionen behöver gälla hela landet såväl som hela livet. Omställning och digitalisering driver på behoven att fylla på sin kompetens, något som Centern drivit i arbetet med det omställningsavtal som nu finns på plats och som varit viktigt för partiet.
Avsnitt 79 är Livslångts nästa sista del i den valserie med alla riksdagspartierna, där de alla bjudits in för att ge sin syn på livslångt lärande utifrån sina olika ideologiska perspektiv. Partierna medverkar i samma ordning som de hade på agendan i Almedalen.
Alla bör ägna sig åt livslångt lärande och som socialkonservativ politiker landar han ändå i att förändring är både oundvikligt och önskvärt. Han har alltid haft starka åsikter och tycker att många frågor behöver debatteras, prövas och omprövas än mer i samhället. Att få andra att prata om ideologi och pröva sina åsikter är en drivkraft. Läsande och att förstå världen har alltid varit viktigt, och hans övertygelse är att livslångt lärande handlar om att få med alla på förändringen.
Möt historieläraren, riksdagsledamoten och partisekreteraren för Sverigedemokraterna, Richard Jomshof i avsnitt 78 av Livslångt, när Carl Heath i vår valserie möter representanter för alla riksdagspartier i samtal om visioner och ideologier för ett lärande samhälle.
Man behöver undanröja hinder för lärande och se till mer än varje individ. Men ansvaret för lärande också finns inom varje människa. Möt Maria Nilsson, riksdagsledamot och partisekreterare för Liberalerna, som ägnat sina politiska dagar mycket åt lärande och forskning. Liberalerna kallar sig själva för ett kunskapsparti och vill betona bildning och skola, utvecklingen kring livslångt lärande känns därför helt rätt. Deras slogan är att din bakgrund inte ska bestämma din framtid, därför kommer samtal nr 78 av Livslångt att handla mycket om allas förutsättningar för att kunna lära livslångt. Carl Heath är den som pratar med alla politiker i Livslångts valserie.
Han är riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Kristdemokraterna och utifrån sitt partis ideologi kring lärande betonar han starka, klassiska värderingar där skolan har en fostrande roll och där flit lönar sig. Möt Christian Carlsson från KD som förklarar synen och visionen kring lärande som bildningsideal i bemärkelsen att söka kunskap för att bättre förstå det samhälle vi lever i. Och där alla behöver sträva mot ett bättre samhälle och en bättre arbetsmarknad tillsammans.
Avsnitt 77 är en del av Livslångts serie om samhällets lärande inför valet, där Carl Heath möter representanter för alla riksdagspartierna.
Hon är Vänsterpartiets talesperson för högre utbildning och forskning och betonar partiets ideologiska syn på att lärande och utbildning har ett egenvärde och inte finns till endast för att försörja en arbetsmarknad med kompetens. I Livslångts serie inför valet om hur alla partier ser på ett lärande samhälle, har turen kommit till Vänsterpartiet och Ilona Szatmári Waldau.
Missa inte alla riksdagspartiers ideologi kring kunskap, lärande och utbildning, när vi i två avsnitt i veckan fram till valet pratar med dem alla. I avsnitt 76 av Livslångt bjuder Carl Heath in till samtalet med vänstern. Vi lägger ut avsnitten i samma ordning som de hade i Almedalen och det betyder att nästa parti på tur sen är Kristdemokraterna.
Han brinner för att pojkar i bruksort och på landsbygd, eller de nyanlända barnen i förskolan – alla måste få ta del av samma kultur kring lärande och få samma möjligheter som andra, när det gäller skola, språk och utbildning. Han saknade själv samhällsvetenskapliga och etiska aspekter i sin naturvetenskapliga utbildning på Chalmers och är säker på att hela Sveriges utveckling hänger på att vi utvecklar det livslånga lärandet på många olika sätt. Möt Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Lars Hjälmered i avsnitt 75, i ett samtal med Carl Heath på RISE, i Livslångts serie inför valet, om ett lärande samhälle.
Det är valår och Livslångt har bestämt sig för att försöka få reda på hur partierna rent ideologiskt ser på ett samhälle präglat av livslångt lärande. Fram till valet hittar därför två avsnitt i veckan, där representanter för alla riksdagspartier får utveckla sina resonemang om ett lärande samhälle. Samtalen publiceras i samma ordning som partierna hade under Almedalsveckan.
Först ut är Socialdemokraternas Lina Axelsson Kihlblom, Sveriges skolminister sedan november 2021. Lina är också känd som fd rektor på Ronnaskolan i Södertälje eftersom hon medverkande i UR:s serie Rektorerna och den uppföljande dokumentären Rektorn. Hon har utsetts till en av de mäktigaste i skolsverige. Hon har också uppmärksammats för sin bok “Kommer du tycka om mig nu – en berättelse om identitet” – där hon också berättar om sin könskorrigering och transition till kvinna.
Först ut i Livslångts serie om lärande inför valet alltså – i avsnitt 74 möter Carl Heath skolminister Lina Axelsson Kihlblom.
Hon är poddens magiska trollspö och den som formar våra samtal till det du hör. Hennes CV skulle vara två kilometer långt om hon skrev det, men hon finns inte ens på LinkedIn. Allt hon gör är och bidrar till lärande, men hon har svårt att se hur en validering av det skulle kunna se ut. Och trots att det ibland är tufft att gå på utsidan, är hon säker på att det är så här både lärande och arbetsliv ser ut i framtiden.
Livslångt har fått önskemål att berätta mer om vilka vi är som driver podden – och vad det är som driver oss. I fyra avsnitt framåt får du därför möta och lära känna oss och vårt engagemang i just lärandefrågor. Möt Sandra Löv producent och redigerare av Livslångt, i avsnitt 73 och ett samtal med Katarina Pietrzak på RISE.
Skoltröttheten fick honom att hoppa av skolan och nattjobba – men en enskild lärare fiskade upp honom och lyckades få honom tillbaka till skolan igen. Dagen efter studenten ryckte han in i det militära, det bästa som kunde ha hänt enligt honom själv. Föreningslivet, rollspel och ungdomsrörelsen blev en minst lika viktig skola som det formella och hela livet har lärandet vid sidan av blivit nästan som en identitet. Idag är han senior forskare på enheten Teknologier för interaktion på RISE och drivs fortfarande varje dag av att lära nytt.
Livslångt har fått önskemål att berätta mer om vilka vi är som driver podden – och vad det är som driver oss. I fyra avsnitt framåt får du därför möta och lära känna oss och vårt engagemang i just lärandefrågor. Möt Carl Heath i avsnitt 72 och ett samtal med Lars Lingman om allt lärande som sker i en människa och i hela samhället.
Han gjorde allt utom skolarbetet på gymnasiet och lärde sig enormt mycket av det. Det militära som sen fångade upp honom blev vägen in i pedagogikens och lärandets innovativa land, och där har han sen varit kvar som biträdande rektor, som undervisningsråd på Skolverket och nu som chef för enheten Livslångt lärande på RISE.
Livslångt har fått önskemål att berätta mer om vilka vi är som driver podden – och vad det är som driver oss. I fyra avsnitt framåt får du därför möta och lära känna oss och vårt engagemang i just lärandefrågor. Möt Lars Lingman i avsnitt 71, intervjuad av sin medarbetare och kollega Katarina Pietrzak på RISE.
Hon har varit programledare i över 20 år och kan uppenbarligen fortfarande inte låta bli den stolen. Men idag är det både det egna och kanske framför allt det med andra gemensamma lärandet som driver henne att hela tiden titta runt nästa hörn, hur kan vi utveckla, hur kan vi lära här? Vilka är värderingarna kring lärande och hur försöker hon leva dem? Möt Katarina Pietrzak, lärandestrateg, projektledare i olika projekt kring lärande och en av initiativtagarna till podden.
Livslångt har fått önskemål att berätta mer om vilka vi är som driver podden – och vad det är som driver oss. I fyra avsnitt framåt får du därför möta och lära känna oss och vårt engagemang i just lärandefrågor. Först ut är ett samtal i avsnitt 70 – där Katarina Pietrzak på RISE, blir intervjuad i sin egen podd av kollegan Carl Heath.
Han är innovations- och förflyttningskonsult och i en mängd olika sammanhang, organisationer och verksamheter finns han med och lyssnar in behov, för att skapa utveckling och innovation. Han har ibland kallats arkitekten bakom Skatteverkets innovationsresa och han ville flippa försäkringsbranschen från att ersätta för skador till att försäkra ett tryggt och skadefritt liv. Idag finns han med i en mängs samverkansinitiativ, som Samverket för offentligs sektor, Samhällskontraktet i Mälardalen och och i det av honom själv grundade initiativet Mindshift. Möt Niklas Huss som drivs av det han ser som grunden för flera av vår tids stora, avgörande och komplexa ödesfrågor – psykisk hälsa och välmående. En utveckling som kräver enormt mycket lärande av oss.
Avsnitt 69 av Livslångt är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Niklas Huss – inspelat i Botaniska trädgården i Almedalen 2022, där också Mindshift hade flera seminarier och workshops om hur samhället behöver designas om för att stödja hälsofrämjande och stödjande processer i samhället. Samtalet spelades in dagen innan det tragiska mordet på överläkaren, psykiatern och psykiatri-samordnaren på SKR, Ing-Marie Wieselgren, som också samverkade med Mindshift. Ett av alla Ing-Maries citat som lever kvar, var just ”det finns inget som lyfter oss så mycket som att hjälpa en annan människa”.
Livslångt är i Almedalen och upplever hur de efterlängtade analoga mötena väcker lust till lärande och utveckling. Hör Carl Heath och Katarina Pietrzak prata igenom vad Almedalsveckan egentligen innebär, hur man bäst tar sig an den och vad de har lärt sig av den. Avsnitt 68 är ett samtal precis under Ringmuren i Visby, och i inslaget hör du Jonas Edlund prata med Almedalsbesökare om vad som fört dem till Gotland denna vecka. Producent Sandra Löv.
Carl, Lars och Katarina sammanfattar det samverkansprogram som regeringen initierade 2019 – för livslångt lärande och kompetensförsörjning. Programmet har innehållit tio arbetsgrupper från en mängd olika sektorer i samhället. Vad är det Sverige behöver, vad vill regeringen åt och vad innebär egentligen samverkan? Vad ska den leda till och hur ser vi ett ökat lärande genom det?
Avsnitt 67 är ett samtal mellan Carl Heath, Lars Lingman och Katarina Pietrzak på RISE, och i avsnittet hör du också klipp från den avslutande konferensen för samverkansprogrammet om lärande och kompetensförsörjning, Arena Livslångt Lärande, som arrangerades på uppdrag av Vinnova i maj 2022.
Där vi vuxna glömt hur mycket avgörande utveckling som finns i leken, är förskolepedagogerna mästare på att både skapa, locka fram och synliggöra lärande. Alla de skills som vi idag pratar om behövs i samhället och kring vuxnas lärande, tränas barnen i medan de lär genom lekarna, maten de äter, naturen runt sig och i samspelet med varandra. Att följa en läroplan genom att dyka in i lek, är inte svårt för en engagerad, lekfull och duktig pedagog.
Möt rektor för Varglyans förskola på Värmdö utanför Stockholm, Maria Beukelmann. Om hur grunden för lusten till det livslånga lärandet läggs varje dag för barnen i förskolan. Avsnitt 66 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Maria Beukelmann på Varglyan och det är Livslångts Sandra Löv som i avsnittet pratar med barn och personal på förskolan.
Skellefteå har återtagit sitt DNA och gräver idag inte bokstavligen guld som en gång i tiden, men mycket annat gör att hela världens blickar återigen riktas mot staden. Med en batterifabrik av gigamått och en blomstrande spelindustri, följer fler arbetstillfällen än arbetssökande och stora krav på allt som en stad är, från infrastruktur till utbildning, kultur och fritid. Hur tar man sig an en sån enorm expansion och vad innebär det för lärande? Hur märker invånarna att deras stad utvecklas rekordsnabbt?
Möt Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör i Skellefteå i ett samtal om möjligheter och utmaningar, om nyfikenhet och om hur en progressiv industri ställer krav också på att den offentliga sektorn och staden steppar upp. Avsnitt 65 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Kristina Sundin Jonsson i Skellefteå. Reporter i Skellefteå är Livslångts Lars Lingman.
Hon brinner för livslångt lärande och hon är myndighetens punkare som vill förändra såväl arbetssätt som förhållningssätt. Hennes önskan är att fler skulle våga testa sig fram, göra och utforma – mer än tänka fram allt i långa ledtider. Affären och kunden i fokus i allt utvecklingsarbete.
Möt Linda Schön Doroci Direktör på Arbetsförmedlingen verksamhetsområde Direkt, som jobbar med både kompetenstimmar och med fokus på transparens. Hör om att misstag också måste kunna ge pris – om man vill vara pionjär. Och att prototypande arbetssätt mer teknik, är transformationens verktyg.
Avsnitt 64 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, och Linda Schön Doroci på Arbetsförmedlingen, om att förändring skapar motstånd som gör ont, men är en investering i framtiden.
Han har åkt 900 mil runt om i landet för att hitta svenskheten, förstå mer om det samhälle han som barn kom till och vem han själv är i det. Idag är han management-konsult och drivs dagligen av frågor som bildning och mångfald. Möt Qaisar Mahmood, som kulturarvar sig fram i tillvaron. Om att ställa sig de för mänskligheten eviga frågorna; var kommer jag ifrån, vem är jag och vart ska jag. I det kanske modernaste landet av alla där vi ofta missar att använda det förgångnas lärande.
Avsnitt 63 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Qaisar Mahmood på Ramboll Management Consulting, om att bygga den tillvaro och framtid vi vill ha och behöver, genom att lära av det som varit. Om det som krävs för att så många människor som möjligt ska kunna vara med och skapa den existentiella berättelsen – om vilka vi är.
Hon kallar sig marknadsfeminist och vill skapa jämlikhet som gynnar lärande och och hållbarhet. Bolaget Add Gender startade hon för att hjälpa organisationer och företag att förstå vad man kan lära, utveckla och åstadkomma genom att vara medveten om normer, spränga fördomar och organisera sig utifrån kompetens. Allt för att knäcka koden till den lärande och framgångsrika organisationen där olika perspektiv och många smarta hjärnor kan verka på bästa sätt. Möt Pernilla Alexandersson, som med genusvetenskaplig bakgrund och över 20 års erfarenhet som föreläsare och kursledare idag utbildar och certifierar normingenjörer. Om att vara innovatör, entreprenör och inspiratör för lärande och innovation genom jämlikhet.
Avsnitt 62 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, och Pernilla Alexandersson, grundare och VD på Add Gender.
De är alla överens, kollegorna på Nox Consulting. De önskar att de hade fått lära sig mer om läran att lära redan i skolan. Idag har de som en av alla aktiviteter, gått en kurs online ihop om just det. Och har genom det fått ett gemensamt språk. Hör Helena Sjöström om vilka beteenden hon själv har ändrat genom det och hur hela organisationen på många olika sätt har jobbat för att bli det som alla idag försöker bli. En lärande organisation.
Avsnitt 61 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Helena Sjöström som är vice VD på Nox Consulting. I avsnittet hörs även kollegorna Maria Hjorth och Lovisa Forstadius på Nox.
Han har Sveriges enda professur i vuxenpedagogik, vilket är en siffra som sticker ut i jämförelse med många andra länder runt oss. Han tycker att begreppet Livslångt lärande är ett policybegrepp som används i en tid av neoliberalt förhållningssätt till lärande och att det finns risker med att betona allas eget ansvar för upskill, reskill och allt annat vi nu har på agendan för lärande i Sverige.
Möt forskaren och professorn Andreas Fejes på Linköpings universitet, som vet vilka förutsättningar och hinder det finns för vuxnas lärande, och hur dessa kan skilja sig från barns. I hans forskning kring migration, lärande och social inkludering finns insikter och verktyg att lära och använda, för en ökad inklusion i samhället. Och här hittar vi också stora utmaningar kring utbildning och lärinsatser på distans.
Avsnitt 60 är ett samtal om forskningen kring vuxnas lärande, med Katarina Pietrzak på RISE och Andreas Fejes på Linköpings universitet.
Vi behöver minska den avgrund som just nu öppnar sig mellan alla som satsar på lärande och kompetensutveckling – och de som inte gör det. Innovationstakten inom lärande går så enormt snabbt, och vi riskerar både som organisationer, som nation och som individer, att halka efter. Men det finns konkreta steg att ta och vi behöver börja gå. Möt författaren, ledaren och pedagogen Pär Lager bakom den nya och omtalade boken Upskill och Reskill som väcker frågor som; vad i ditt jobb/vilka moment tror du kommer ha försvunnit om 5 år? Vad tror du att det innebär för dig? Vems/vilkas ansvar känner du att det lärande som krävs sker övergripande på din arbetsplats?
Avsnitt 59 är ett samtal om att lära genom att göra, och om att förstå både varför du ska göra det, vad allt det där lärandet är om – och hur du kan ta dig an det. Medverkar gör Katarina Pietrzak och Lars Lingman från RISE, tillsammans med Pär Lager på Försvarshögskolan.
Vad innebär ett verkligt livslångt lärande – hela livet och även efter det förväntade spannet ett yrkesliv? När vi förväntas gå i pension, men fortfarande känner ett engagemang för lärandet i arbetet. När vi vill dela kunskap och fortsätta att utvecklas i de frågor vi ägnat ett helt yrkesliv åt.
Hör Karin Stenqvist, tidigare infektionsläkare och smittskyddsläkare, numera medicinsk rådgivare inom sexuell hälsa och rättigheter, i ett samtal om hur man gör för att hoppa till nästa tuva i yrkeslivet, och pröva det nya och okända – även efter en förväntad pensionsålder.
Avsnitt 58 är ett samtal där Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE möter Karin Stenqvist om alla dessa frågor, och i en oväntad koppling får du höra en förebild möta dem som följer i spåren…
Dina ögonrörelser visar hur du läser och lär dig och forskningen på det har lett oss fram till teknik som idag stödjer elever med läs- och skrivsvårigheter, men som också bidrar till ökat läsande på gruppnivå bland barn. .Hör Gustaf Öqvist Seimyr, forskare i ögonrörelse-mätning och läsning vid Karolinska Institutet och den bakom den forskning som nu utvecklats i bolaget Lexplore, med visionen om att alla barn ska hitta till läsningens magi. Genom tekniken kan lärare och skolor få bättre förutsättningar i sin vardag att kunna hjälpa alla sina elever.
Avsnitt 57 är ett samtal mellan Lars Lingman och Katarina Pietrzak på RISE, och Gustaf Öqvist Seimyr, datorlingvisten som disputerade 2006 vid Uppsala Universitet på en avhandling om läsbarhet på mobiltelefoner.
I det ingenjörsland som Sverige så ofta sägs vara, behöver vi kanske än mer medvetet göra plats för det intellektuella klipulver som andra dimensioner i lärandet kan bidra med. Om estetikens, skönhetens, konstens litteraturens, sportens och känslans plats och om hur viktigt det är att erbjuda, men aldrig tvinga in människor – i andra världar och platser än de invanda. Platser som väcker lusten och gnistan för att lära nytt. Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och professor i företagsekonomi vill röra om i själen.
Avsnitt 56 är ett sinnesvidgande samtal om känslans plats i det eviga lärandet, med Katarina Pietrzak och Lars Lingman på RISE, och Lars Strannegård på Handelshögskolan.
Hon fick en fråga om att bidra till undervisning av de finska barn som av sina föräldrar förts till eller som fötts i Syrien, där de sen hamnat i fängelseläger. Ett drygt år senare hade Ilona Taimela och hennes kollega skapat utbildning för 23 barn mellan 3 och 19 år, med hemliga lektioner över chatt-appen WhatsApp.
Avsnitt 55 – om den mänskliga rättigheten lärande och utbildning, för alla barn oavsett . Även för dem i läger där mobiltelefoner är förbjudna och måste gömmas och där vissa inte vet vad ett hus är. För att de aldrig sett ett sånt.
Hör Ilona Taimela utbildningskonsult, lärare och föreläsare, berätta den osannolika historien om hur barn lärde sig läsa och följa sin läroplan, med hjälp av text, röstmeddelanden och e-mojis. Från RISE medverkar Katarina Pietrzak och Carl Heath.
De senaste veckorna har varit intensiva och återigen har hon fått anledning att fundera på hur man kan kommunicera och hjälp folk att lära sig nytt, när hotet känns närmare och oron ökar. Möt Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Om hur det är att möta människors behov av att prata om allt ifrån varför inte salt står på rekommendationslistorna för krislådan hemma, till ren ångest över tillgången på skyddsrum. Och om hur vi alla har beredskapsansvar, alltid. Men när det med ett krig i vårt närområde blir en brutal påminnelse, som också gör att alla steppar upp. Vilket faktiskt också, kan kännas bra.
Avsnitt 54 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak på RISE och Anna Teljfors på MSB.
I en tid av starka krafter i världen som vill kontrollera information och vår förmåga (eller oförmåga) att se fakta – pratar vi med professorn som i sin ungdom själv upplevde mekanismerna och känslan av att något eller någon ligger bakom illasinnade komplotter. Möt Annika Rabo, professor i socialantropologi och medlem i Comparative Analysis of Conspiracy Theories – ett europeiskt nätverk med fler än 160 forskare från 40 länder.
Under livet som socialantroplog har det blivit många koppar kaffe med en mängd människor i både Beirut och Aleppo, där Annika länge försökt förstå ett vardagsliv där stark skepsis, genuin oro eller ångest tagit över och skapat konspirationsteorier som genomsyrar allt. Och där hon upptäckt att det i princip är omöjligt att bryta igenom det, med information eller kunskap. Det, måste ske långt innan teorierna har fått fäste.
Avsnitt 53 är ett samtal mellan Annika Rabo professor vid Stockholms universitet, och Lars Lingman och Katarina Pietrzak på RISE.
Det 52:a avsnittet är här och Livslångt firar ett år i etern! Häng med i vår summering och reflektion av det, i samtalen om det som verkligen stannat kvar i minnet. Ta del av Katarinas, Lars och Carls eget lärande med podden och följ insikterna om hela fältet som under året verkligen exploderat. Vi hoppar mellan bubblor, vi rörs av att lärande stärker ungas självkänsla och vi pratar om vad varande-kompetenser egentligen innebär. Vi känner kraften i en story och funderar kring vad Sverige behöver för att stå sig i framtiden. Vi hyllar papper och penna – och drömmer om framtiden.
Du får en mängd godbitar från de senaste 12 månaderna, och missa för allt i världen inte när de riktigt dolda talangerna kommer fram…Avsnitt 52 är en berg- och dalbana till jubileumssamtal mellan poddmakarna Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Carl Heath på RISE.
Respekterar du mötet med dig själv? Och kan man schemalägga tid för lärande?
Klart vi ska vara en lärande organisation. Klart vi ska prioritera lärande i vardagen. Klart vi är en verksamhet som ägnar oss åt kunskap. Ja, lätt att säga, svårt att prioritera och få till. Hör hur man på en enhet i Sollentuna kommun i Stockholm har försökt att ge faktiska förutsättningar för prioriteringen lärande, om vad som funkat och vad som varit svårt.
För hur gör man när man ska hitta mellanrummen mellan alla leveranserna, deadlines och presentationer som ska göras, och sätta hjärnan i ett tillstånd av nyfiket lärande? Och vad har de flesta egentligen för bild av hur lärande på jobbet går till? En enda aha-upplevelse kan faktiskt ändra på just det…
I avsnitt 51 delar Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE utmaningar och lär ihop med Richard Berge Sundwall, kommunikationsstrateg på Sollentuna kommun
Ordinarie avsnitt av Livslångt utgår pga händelserna i omvärlden och sänds senare. Istället repriserar vi detta avsnitt från 2021.
Om fantasi, kunskapsglädje och lärande, från Platons studenter i 50-årsåldern – och fram till hur vi lär oss idag. Om vad som skiljer bildning från utbildning och hur man i den skillnaden behöver identifiera det livslånga lärandet – för sin egen skull. Där behovet av både snabbt och långsamt lärande finns och där veckans gäst längtar efter att se en starkare folkbildning även i interneteran.
Avsnitt 50 är ett samtal om att vara människa i vår tid och i en värld där bildningsideal och odlande av mänsklighet och demokratiska värden kanske aldrig varit viktigare. Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE möter Sven-Eric Liedman, pensionär och professor i idé- och lärdomshistoria.
Ingen som lär är ett vitt papper eller en behållare att fylla med kunskap och sen mäta. Lärande sker i dialog, reflektion, iteration och i möten inom dig själv och med andra. Och att ha ett utforskande eller agnostiskt eller till och med respektlöst förhållningssätt till hur den utvecklingen kan ske, är en nyckel. Möt Kia Höök som är professor i interaktionsdesign på KTH och som ställer frågor som varför man inte kan forska på känslor eller vad det är som gör att normer fortfarande styr våra barns slöjdlektioner. Kia har skrivit böcker som Designing with the body och skapat sånt som en gitarr som “andas” tillbaka för att hjälpa en person att hantera sin nervositet inför ett framträdande. Bland mycket annat.
Interaktionsdesign är att skapa föränderlighet, att utforma saker, material och uppfinningar som är rörliga och kan förändras. Basen är att testa och utforska sig fram, att vara en maker. Och att ta sig an nya saker som ett nyfiket barn gör. Avsnitt 49 är ett lekfullt, eftertänksamt och respektlöst prövande samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, och veckans gäst Kia (Kristina) Höök på KTH.
När du blir osams med någon, vad beror det oftast på? Och vad lär du dig av den konflikten? Möt Thomas Jordan som är konsult inom konflikthantering och docent vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Vad behöver olika grupper i olika nivåer av konflikt för ledarskap? Vad har vi för frågor som ligger och skaver i vår verksamhet? Och hur hör egentligen konflikter och lärande ihop?
Avsnitt 48 är ett samtal som handlar om hur man på jobbet kan tänka kring sin konfliktpotential och om möjligheterna i att faktiskt ta de där konflikterna som vi annars kanske gärna duckar för. Hör också Lars Lingman berätta för Katarina Pietrzak om övningen han låtit värnpliktiga göra inom försvaret, för att testa den där potentialen…
Vi har berättelser runt oss från den sekund vi föds och fram till livets slut. De definierar oss och vi lär oss av dem. När vi ska skapa lärande, har vi en liten liten stund på oss att fånga någon med en berättelse, en historia, en bra story. Möt en riktig storyteller i Nicole Arsenault, Global Director of Learning and Development på Essity som också undervisar på Chalmers. Och vars hela filosofi är att vi behöver skapa en kultur av tillit, för att kunna lära av utbildning, av varandra och inom oss själva – genom riktigt magiska och starka berättelser!
Avsnitt 47 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath och Nicole Arsenault på Essity.
Veckans Livslångt handlar om lärande genom innovation kopplat till skolan, men nog kan det ge reflektioner även hos dig som jobbar nån helt annanstans. Där ditt rörelsemönster påverkar det du gör.
Med tekniken Internet of things eller sakernas internet, kan man mäta hur till exempel en lärare rör sig i klassrummet. I ett pilotprojekt har man undersökt hur innovativ användning av rörelsesensorer kan bidra till ökad undervisningskvalitet, och nu startar ett konkret och skalbart projekt kring hur just IoT-tekniken kan användas för att utveckla skolan och lärandet för fler. Syftet just här är förstås att elever i slutänden ska få ännu bättre möjligheter att lära.
Avsnitt 46 är ett samtal lett av Katarina Pietrzak på RISE, medverkande är Lars Lingman, chef Livslångt lärande RISE, Jan Hylén utbildningsanalytiker, Lidingöläraren Chistian Svedenkrans och Robert Ramberg, professor vid Stockholms universitet. Samtalet har tidigare sänts som en del av Innovationsveckan från SKR, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och DIGG.
I en kreativ process där något skapas, finns det alltid lärande. Och konstnärliga lärprocesser, där praktiskt lärande förstärker teoretiskt, är något av det viktigaste vi kan hålla på med. Möt Gabriella Thinsz, chef för Pedagogik och utveckling på UR, som vill ta sig an alla processer och berättelser för lärande, med hjälp av kreativitet. Vad sägs om att lyckas med en hel programserie om grammatik, som blir så som blir oerhört uppskattad att den fortsätter säsong efter säsong? Inte alla som tar sig an den utmaningen, hör om den och mycket annat när berättelsen i lärandet står i fokus i Livslångts 45:e avsnitt, där Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE pratar med Gabriella Thinsz på UR.
Vad tänkte du dig ”bli” när du var liten? Idag visar många undersökningar att vi framåt kan förvänta oss många fler jobb i olika branscher över en livstid. Vi behöver sluta tänka block och hitta en sömlös vågrörelse som rör sig mellan lärande, arbete, kanske små mini-pensioner mitt i livet och sen tillbaka. Möt tankesmedjan Futurions VD Ann-Therese Enarsson som är en av alla som sitter och försöker rita på hur vårt liv kan komma att se ut framöver. Hur ska vi växa med våra jobb framöver och hinna lära oss det vi behöver under en livstid? Hur söker jag ny kunskap, när och hur tar jag mig an den? Om vilka framtida kompetenser som kommer vara viktigast, och om en lärande-resa över livet kan komma att se helt annorlunda och mer cirkulär ut än de färdiga block vi är vana vid att checka av. Och om att vi behöver provtesta fram human intelligens – som inte alls längre kan kallas för mjuka frågor.
I avsnitt 44 samtalar Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE med Ann-Therese Enarsson, VD på TCO och TCO-förbundens tankesmedja Futurion.
Hur kan Virtual Reality inkludera elever med hög frånvaro i skolan? Inclubit-360 gör det möjligt för en elev att delta i den ordinarie undervisningen i klassrummet på distans utan att någon data lagras. Tekniken för InClubIT-360 är utvecklad i ett samarbete mellan Kungsbacka, Eskilstuna, Skellefteå och RISE, och arbetet är nu på väg in i nästa utvecklingsfas. Lév Grünberg, Kungsbacka kommun och Lars Lingman, RISE har båda varit aktiva i arbetet. I avsnitt 43 av Livslångt delar de med sig av såväl bakgrunden till projektet och hittills gjorda erfarenheter som hur tankarna kring den fortsatta utvecklingen går. Detta avsnitt har tidigare sänts som en del av Innovationsveckan från KR, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och DIGG.
Nytt år, nya föresatser, kanske till och med ett och annat nyårslöfte. I år ska jag träna mer, sluta med, lära mig…Alla har vi lovat, alla har vi varit på en inspirerande och upplyftande kurs efter vilken vi skulle ändra beteenden hos både oss själva och inom hela vår organisation. Vi lärde och sen…gick vi tillbaka till det vi brukade. Vare sig det handlar om gymet eller kosten eller det vi ville göra med vår jobbtillvaro. Vad gör det så svårt att ändra beteenden fast man vill? Och vad skulle hända med den tidsbrist vi oftast anger som anledning, om vi mätte, prioriterade och pratade om förändring, utveckling och lärande på andra sätt än vi gör idag?
Möt psykolog och ordförande i Psykologförbundet Kristina Taylor! Vi är framme vid avsnitt 42, där Lars Lingman och Katarina Pietrzak på RISE också tar sig an utmaningen om just ändrade beteenden som de fick av en tidigare poddgäst under hösten 2021…
Bild: Fond&Fond
Har du också flera fina anteckningsböcker inköpta för att skriva viktiga tankar i under nästa år? Eller har du fått en insikt värd att spara på bussen, och skrivit upp den nånstans i mobilen, där dina jobbanteckningar och listor helt orelaterat till varandra redan trängs? Du är förstås inte ensam och det är svårt att lära av allt klokt du tänker, om det är konstant utspritt och löst undanstoppat i minnet. Det här har Livslångts Carl Heath efter ett livs kamp funderat och klurat väldigt mycket på, och kanske har han hittat ett sätt att organisera sin hjärna med digitalt stöd. Hur hör du i avsnitt 41, i ett samtal med Katarina Pietrzak.
Länkar till verktyg som nämns i programmet:
Vi går bortom det gamla och nosar på vad det nya lärandet kan innebära. Möt konsulten och experten på hur lärandet ska kunna växa i en organisation, Siri Wikander som menar att man behöver locka in människor i nödvändigheten att lära. Om hur att det nya ledarskapet kan vara lite vilset, när det stora lärandet sker ute hos medarbetarna i deras team. Om vilka de rätta frågorna att ha i fokus är.
Och vad väljer Siri – att ge feedback, eller be om den? Det hör du i avsnitt 40, som är ett samtal mellan Siri Wikander på Beyond Learning tillsammans med Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE.
-Jag ville stödja barn att bli digitala producenter istället för passiva konsumenter. I grunden har jag en vision att förändra hela det svenska skolsystemet och sättet att lära sig saker på, vi har en enorm utmaning framför oss.
Möt Trainstations grundare och själen bakom initiativet – Johan Cedermark. Allt började som ett test i det egna hemområdet, där fritidsverksamheten inte längre lockade barnen. Istället satt de hemma och spelade, medan deras föräldrar säkerligen började fundera över skärmtiden. Men när fritidsgården blev till en fysisk plats för digitalt skapande, då kom barnen tillbaka och ville lära mer. Om och om igen. Så föddes idén att sprida möjligheten att lära för framtiden, till fler barn. Idag finns Trainstation inte bara i Vivalla Örebro, utan är på väg ut till fler platser i landet. Och målet, är självkänsla för alla barn.
Avsnitt 39 är ett samtal mellan Johan Cedermark från Trainstation, och Katarina Pietrzak och Lars Lingman på RISE,
För 10 år sen gjorde han en presentation om lärande för Livslångts Lars Lingman – som Lars aldrig glömde. Idag är han 25-åringen som då läste akademiska papers, men som sen själv inte valde forskningsbanan, utan istället vill jobba mer hands on och skapa produkter som bygger framtidens lärande. Möt Joel Hellermark på Sanalabs, en AI-assisterad lärandeplattform online som känner dig, dina kunskaper och dina behov av lärande. Som totalt gör att du ska lära både mer och snabbare. Ett avsnitt om att proaktivt skapa förutsättningar för ditt och din organisations lärande. Och, ta kontroll över din egen kalender.
Avsnitt 38 är ett samtal mellan Joel Hellermark på Sanalabs, samt Lars Lingman och Katarina Pietrzak på RISE. Om en framtid där vi kan koppla upp våra hjärnor för ladda ner information direkt därifrån, där vi får tillång till all världens information utan mellanled!
Vi hamnar ofta i samtalet kring hur systemen och strukturerna för lärande och utbildning i Sverige behöver förnyas, utvecklas och designas. För det finns stora utvecklingsmöjligheter, och även om kompetensförsörjning idag står högt upp på agendan för många inom både offentlig sektor och i näringslivet, så efterfrågas nu från allt fler håll också nya och mer effektfulla metoder och system.
I avsnitt 37 möter Katarina Pietrzak Björn Flintberg som är digital strateg på RISE och Anders Pettersson, chef för Göteborgsregionens kompetensnav, som båda arbetar med att förnya och utveckla på området. Vi pratar om utmaningarna, men framför allt möjligheterna med att nyskapa för såväl individer som organisationer som behöver utveckla, hitta rätt kompetenser och möta framtida behov.
”Om man låter en arbetsplats självorganisera sig, så tycker hälften att det är helt underbart. Upp till hälften känner förvirring, ångest och till och med utmattning. Men alla har möjlighet att utveckla de inre förmågor som världen nu behöver”.
Han var den första i sin släkt att ta studenten och han satsade stort i finanssektorn. Från det hållet är hans vision och ambition idag att stödja Sveriges livslånga lärande genom fältet vuxenutveckling som hämtar näring i såväl utvecklingspsykologi som neurovetenskap. Möt Tomas Björkman, finansmannen, samhällsentreprenören och författaren som 2008 grundade stiftelsen Ekskäret för en mer mer medveten och hållbar samhällsutveckling med koppling till allas vår inre personliga resa.
Avsnitt 36 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, och Tomas Björkman.
Banken skickar sina kunder dit för att de ska få hjälp med sitt bank-id. Den där svåra blanketten från Försäkringskassan kanske ingen annan kunde hjälpa till med. Hur ska jag lära mig min nya app, hur vet jag vilken information jag ska lita på eller hur ska jag hitta all information till min uppsats?
Veckans avsnitt har biblioteket i fokus. Och om du fortfarande tror att låna en bok är det du kan få hjälp med av en bibliotekarie (det är det också!) så är det här avsnittet för dig. Om biblioteket som lärandeplats, som en av få platser där allt lärande får plats. Om mötena det skapar och glappet det fyller i samhället, och om hur man nu tar sig an en helt ny digital tid. Möt Linda Sävhammar, utvecklingsledare på Regionbibliotek Östergötland som jobbar med platserna och personerna som är de som alla vågar fråga. Om allt.
Avsnitt 35 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, och Linda Sävhammar på Regionbibliotek Östergötland.
Han är molekylärbiologen som hjälper lärare att förstå vilka förutsättningar hjärnan behöver för att lära. Som att det inte går att hota fram lärande. Eller som att hjärnan behöver skapa egna mönster för att förstå, oavsett om de mönstren är sanna eller inte. Möt Henrik Brändén som vet varför tillit är det en av de viktigaste beståndsdelarna när du vill förmedla kunskap och om hur alla nervceller är inbäddade i och därför påverkade av känslornas kemikalier i kroppen. Ta del av hur han ser tydliga revir mellan pedagogik och neurovetenskap, men tror att de båda kommer gå ihop till slut till en helhet.
Avsnitt 34 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, och Henrik Brändén som är molekylärbiolog, vetenskapsskribent, författare och till hela sin natur, pedagog.
I hela sitt liv har han fått höra att han hoppar omkring utan rikting. Genom det har han hunnit med flera karriärer och idag är han Global Head of Business Design and Strategic Programs – på Neo4j Innovation Lab, ett Silicon Valley-baserat bolag som jobbar med grafdatabaser tillsammans med kunder som NASA, Ebay och Walmart.
Följ med i ett vindlande avsnitt som rör sig från allt mellan rädsla, snålhet, lathet och fördomar hos oss människor som gör att vi har svårt att lära genom det som redan hänt – till hur AI egentligen är uppbyggt. Vi pratar om att avlära det vi trodde oss veta och om att bryta invanda mönster. Ett avsnitt att fokuserat ta del av och låta perspektiven vidgas. Avsnitt 33 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Björn Flintberg på RISE, och Stefan Wendin på Neo4J.
”Den kunskap du redan har ska inte behöva läras om i nya kurser, för det inte går att visa att du redan har kunskapen.”
Lärande och utveckling behöver bli var människas egendom och medvetenheten om hur viktigt det livslånga lärandet är för alla företag, behöver öka. Vi pratar med Maria Rosendahl Näringspolitisk chef på Teknikföretagen som är företrädare för drygt 4000 teknikföretag i Sverige, med alla sina olika behov. Men alla med det gemensamt att det är viktigt att identifiera hur en strategi för lärande kan se ut. Hör om hur hon vill öka insikten om den strategiska vikten av livslångt lärande på arbetsmarknaden, om hur hindren för yrkesverksamma att ta del av lärande och kompetensutveckling behöver sänkas och hur frågan om validering behöver utvecklas. Vi nosar också på hur andra länder far efter samma typer av lösningar och utveckling, när det gäller att sätta livslångt lärande på agendan.
Avsnitt 33 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE, och Maria Rosendahl på Teknikföretagen
Vad är det för mekanismer som behöver finnas i en organisation som vill vara lärande och skapa processer där människor vecklas ut och växer. Hur märks det om du har en sån organisation, vilka beteenden finns på plats och vem driver hela utvecklingen av att bli – lärande? Möt Thekla Schneede, legitimerad psykolog och organisationskonsult, om att komma in i olika organisationer och stödja utveckling och lärande, i en tid där inte längre HR eller en utbildningsavdelning äger frågan om lärande. Utan där alla tillsammans måste skapa, bära och utöva det tillsammans. Hör också om betydelsen av ett lärande ledarskap, självledarskap och vikten av psykologisk trygghet i en tid av kontinuerligt lärande och stark komplexitet i vår omvärld.
Avsnitt 32 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Lotta Schibbye Fredriksson på RISE, och psykologen Thekla Schneede, som också är verksam som lärare och handledare på Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet.
Han står i en korsning där näringsliv, forskning och politik möts och där får han sina idéer som alla drivs av en och samma vision. Den om samverkan och lärande av varandra. Möt Oscar Stege Unger, som med en fot i Wallenbergsfären och den andra i kidsens skidbacke skapar relationer. Hör honom berätta om projekt som Digital Idag, Forum för omställning eller Beredskapslyftet, där det tog några dagar innan hans idé om att skapa en bro mellan permitterade flygvärdinnor och vårdens stora behov under pandemin, var verklighet. Möt en engagerad trebarnspappa och fritidsmusiker som vill skapa bättre förutsättningar för varje individ.
Avsnitt 31 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Oscar Stege Unger.
Han är professorn i vuxenpedagogik vid Åbo Akademi, som längtar tillbaka till tiden då kafferasten kunde ta 45 minuter för att olika bildningsideal diskuterades. Han brinner för meningsfullt lärande och blir frustrerad och förbannad över tomma begrepp och utarmning av det vi menar med livslångt lärande. Missa inte punkaren som blev professor och som vill ta oss ur våra cementerade tankemodeller från industrisamhället om vad arbete och lärande är. Och som pratar om våra olika kompetenser i utförande, agerande och varande. Och hans svar på vad en lärande organisation egentligen är, är enklare än du nånsin kan föreställa dig. Vad det är, hör du i avsnitt 30 av Livslångt i ett samtal mellan Petri Salo och Katarina Pietrzak.
Han har drivit samma företag sen han var 17 år och medvetet organiserat och strukturerat för att lärandet i organisationen alltid ska få ta plats. Hör Christian Landgren på Iteam berätta om hur man jobbar med lärande och nytänkade i varje steg, långt bort från det han kallar ”innovationsteater för syns skull”. Om det egna lärandet bortom det formella utbildningsväsendet och om den stora önskan om att hitta öppna dörrar till rum att gå in i för att lära nytt. En drivkraft där just den önskan att bidra, utveckla och förändra, till slut ledde honom till att ligga i öppen konflikt med Stockholms Stad kring initiativet och appen Öppna skolplattformen.
Avsnitt är ett samtal mellan Christian Landgren, Katarina Pietrzak och Carl Heath.
Att försöka förstå och ta in så många olika perspektiv som möjligt, är ett sätt att förstå och lära sig den komplexa värld vi lever i. Ibland träffar man också någon som skapar en forskningsmetod av det – och dessutom lever den själv. Möt Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och tidigare gästprofessor vid Konstfack, som skriver, läser, forskar, föreläser, undervisar, yogar, mediterar och dansar burlesk. Hör om metoden, undervisningen och forskningen hon skapar ihop med sina studenter kring att hoppa ur sin egen verklighets bubbla, för att förstå någon annans. Samt hur hon verkligen hoppar själv.
Avsnitt 29 av Livslångt är ett samtal mellan Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Emma Stenström. Musiken i slutet av avsnittet kommer från The 9th Annual New Orleans Burlesque Festival på youtube, med Miss Miranda.
I mars 2021 sändes det första avsnittet av Livslångt och i avsnitt 28 tittar Katarina, Lars och Carl bakåt och reflekterar kring allt lärande som hela tiden pågått under den tiden. Vilka mönster finns kring diskussionen om livslångt lärande idag, vilka trender syns, hur har responsen sett ut och vad har verkligen blivit tydligt att lärande handlar om? Vi blickar och lyssnar bakom i ett retrospektiv med podden!
Avsnitt 28 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Carl Heath, bakom podden Livslångt.
Hur ska man förklara värdet av lyssna på berörande musik eller ta del av konst – i samhällsnytta? I ett samtal som böljar mellan Donna Tartts Den hemliga historien och levande rollspel till synen på vad mätbarhet gör med både vårt lärande och oss som människor, tar vi oss an hur vi borde lära av vår historia istället för att ha allt fokus på att uppfinna framtiden. Samt vad vi egentligen har skyldighet att lära oss som människor.
Möt radiojournalisten, skribenten och poddaren Eric Schüldt, som ser starka tecken på att konsten, litteraturen och musiken har en lysande framtid. Men som är bekymrad över att det återigen riskerar att bli ett elitprojekt. När det egentligen skulle kunna förändra livet för alla.
Avsnitt 27 är ett samtal mellan Eric Schüldt, Carl Heath och Katarina Pietrzak
Avsnitt 26 tar sin utgångspunkt i det kontrollrum i tillverkningsindustrin där Vinnovas områdesledare för kompetensförsörjning Anna-Carin Ramsten spenderade tid för att skriva sin avhandling. Det rum där ordet utbildning inte var poppis, men där lärande skedde i varje samtal och handgrepp. Så hur ska vi göra för att få till den där lärande organisationen, är det verkligen så svårt som det verkar?
Följ med in i det rummet där verkligheten blir filosofisk och svaren är både enkla och som alltid, komplexa.
Ett samtal mellan Anna-Carin Ramsten på Vinnova, samt Lars Lingman och Katarina Pietrzak på RISE.
Svensk spelindustri omsätter tiotals miljarder och utvecklar spel för hela världen. Här vet man precis hur man skapar inre motivation att lära, spela och stanna kvar. Möt Johan Linder, affärsutvecklare på bolaget Arctic Game Lab i Skellefteå, som gjort hela resan från gamer till att idag utgöra en del av en ny svenska basindustri. Som bidrar till mycket lärande.
Avsnitt 25 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Johan Linder
Det är i vårt minne vi lagrar det vi lär oss, men hur ser den bästa vägen dit ut? Att hjärnan behöver vara aktiv och träna för att ligga på topp är välkänt i forskningen, men vi behöver också lugn, ro och fokus utan störande oväntade moment för att kunna lära oss nya saker.
Hur få vi ihop det här i en tid av ständig utveckling i högt tempo och där vi alltid kan hitta distraktion bara en plattform bort?
Hör Jessica Körning Ljungberg, professor i teknisk psykologi på Luleå tekniska universitet – om hur vi behöver agera för kunskapen vi strävar efter ska fastna, och om att du faktiskt kan lära dig mer, om du testas på det du lär.
Avsnitt 24 är ett samtal mellan Jessica Körning Ljungberg på LTU, Fanny Bergström Buller på RISE och Katarina Pietrzak
Det är lätt att skriva policydokument om jämlikhet, utveckling eller lärande. Men hur gör vi jämlikhet, utveckling och lärande? Om det mellanmänskliga och processerna bakom det som värdefull och giltig kunskapsform och om folkhögskolans unika möjligheter att odla just den.
Möt Gunilla Edemo, teaterpedagog, dramaturg, journalist och lärare på Skarpnäcks folkhögskola i Stockholm. En vardag där varje boll sätts i rörelse, men där man på förhand inte vet åt vilket håll.
Hör om en vardag där lärande och kunskap tar sig olika skepnader när de varvas mellan konstnärligt arbete inom scenkonst, processledande, undervisande och skrivande.
Har du inte ful koll på skillnaderna mellan kunskapsformerna techne, epistemes och fronesis, är detta samtalet för dig. Om den praktiska kunskap som vi alla har inom oss, och behöver lära oss att använda.
Avsnitt 23 är ett samtal mellan Gunilla Edemo och Katarina Pietrzak, inspelat på Skarpnäcks folkhögskola.
Han varierar sina karriärer med olika fokus i olika perioder. Men han ser också stora likheter i lärandet på fotbollsplanen och på scenen. Möt Boris René, artist känd från Melodifestivalen och som Boris Lumbana professionell fotbollspelare i GAIS. Om att konkurrens och att själv stå i rampljuset inte är det som skapar lärande och att lagarbete alltid trumfar uppmärksamheten och bidrar till de människor vi blir. Om hur olika människor och spelartyper alltid bidrar till det livslånga lärandet.
Hör också om Boris passionerade engagemang i barn och ungas tillvaro och deras möjligheter att lära och få ett bra liv.
Avsnitt 22 är ett samtal mellan Boris René, Lars Lingman och Katarina Pietrzak
Ett samtal om vikten av kunskap och bildning i våra liv, som böljar mellan hur pandemin snabbt blev en infodemi med polarisering mellan känslor för och emot den svenska strategin, till kunskapens allmänna plats hos var och en av oss, och som fundament för vår demokrati. Och om hur värderingar och kunskap hänger ihop. Om att det handlar om att ha sanna, välgrundade övertygelser.
Möt professorn i filosofi id Stockholms universitet och ledamoten i Svenska Akademin Åsa Wikforss, som redan som liten funderade på hur allt hänger ihop och hur vi behöver leva som människor.
Avsnitt 21 är ett samtal mellan Åsa Wikforss, Carl Heath och Katarina Pietrzak.
De har inte en utbildningsavdelning, de har ett Greenhouse där de vattnar sina anställda på olika sätt. De jobbar med storytelling och inre motivation, istället för obligatorisk företagsutbildning. Och växande gäller som mantra inte bara för tjänsten i sig, utan också internt för varje medarbetare. Och det, som ett sätt att hålla sig konkurrenskraftig.
Hör Johanna Bolin Tingvall, Global Head of Learning & Development på Spotify om tron på att människan alltid kan lära nytt och hur man bygger en kultur och miljö som på riktigt, ger förutsättningar för det när lärande och prestation går hand i hand när varje medarbetare har makten i sin egen.
Avsnitt 20 är ett samtal mellan Johanna Bolin Tingvall, Carl Heath och Katarina Pietrzak
”Unga vet inte vad post är. Ska de då lära sig vad konceptet post är, eller är det samhället som framåt ska fungera för dem som är barn idag, och därmed kommunicera på de ungas villkor och sätt?”
Från programmerare och systemutvecklare till Generaldirektör för Sveriges hyfsat unga myndighet DIGG. Hör Anna Eriksson om den genomgående drömmen att skapa förutsättningar för utveckling och ett bättre samhälle. Om devisen ”hur farligt kan det vara att prova” där en utgångspunkt behöver vara att det kan bli fel när man testar saker. Och om den dagliga strävan att stödja Sveriges digitala utveckling, som jämförelsevis faktiskt går ganska långsamt. Men där den svenska modellen egentligen borde kunna innebära mycket högre hastighet och gemensamt lärande om vi hade mer av en gemensam riktning och ett tydligare syfte kring varför offentlig förvaltning finns – och vad varje individ behöver lära och utveckla inom den.
Avsnitt 19 är ett samtal mellan Anna Eriksson, Carl Heath och Katarina Pietrzak
Hon drivs av miljöfrågor och förändring, hon vill förbättra samhället och förpassa oljan till historien. Hon menar att Sverige kan ta lagledartröjan här och börja springa, men då krävs det både mycket ifråga om inställning till lärande hos individen, och av strukturer som behöver luckras upp och utvecklas.
Möt Katarina Borstedt, director of growth på batteriföretaget Northvolt i Skellefteå, som ansvarar för den enorma gigafabrikens kompetensresa i norra Sverige. Northvolt ska accelerera från 0 till över 3000 medarbetare i en stad med drygt 30 000 invånare, och runt fabriken kommer också allt annat att växa.
Hör hur Northvolt antar utmaningen etablera en helt ny basindustri i Sverige och om transitionen av kompetens till norra Sverige – där arbetslösheten redan är låg. Ta del av de stora utmaningarna i att få tag i all ny kompetens, och om lärande som en del av ett företags DNA, där alla i hela organisationen förväntas vara involverade. Och där ledningens uppdrag på sikt är att möjliggöra motivation och lust till det.
Avsnitt 19 är ett samtal mellan Katarina Borstedt, Carl Heath och Katarina Pietrzak
Han är professorn som delar sin tid mellan universitet och folkbildning och alltid med den gemensamma nämnaren bildning. Han är övertygad om att ju mer vi kan ägna oss åt lärande, desto mindre tär vi på både jordens resurser och på våra mellanmänskliga relationer. Att vara människa är att interagera. Och ska men det, så måste man ha något att interagera med och kring. Så, gör vi oss gällande
Hör Sverker Sörlin, professor på KTH och ordförande i Folkuniversitetet – om att vi människor har alltmer kunskap men samtidigt vet allt mindre tillsammans. Lyssna till vad det är som gör att ett samhälle behöver det; veta, förstå och dela saker tillsammans. Ha gemensamma angelägenheter. Om att det är själva definitionen av bildning.
Avsnitt 17 är ett samtal mellan Sverker Sörlin, Carl Heath och Katarina Pietrzak
She has been working a long time with validation of all the knowledge that we need and have. She is an expert of the lifelong learning that every adult individual acquires through life. Today, she operates on a European and international level and has also worked a lot for the Finnish government and educational system. And she wants to look at all of it as an ecosystem that we all live within and create together. Across borders.
Hon är ordkonstnären, processledaren, författaren, regissören och läraren som så ofta påminner en organisation och människorna i den, att livets alla delar påverkar resultatet. Att lärande uppstår i mötet med dig själv och andra.
Hon jobbar med komplexitet, det där begreppet som allt oftare dyker upp för att beskriva vad vi behöver lära oss att hantera för att våra organisationer ska kunna utvecklas i en rörig och oförutsägbar omvärld. Hon jobbar med allt det som så ofta uppfattas som eller kallas för flummigt.
Hör hur just det flummiga är det vi behöver för att kunna ta oss an våra stora globala utmaningar framåt, från grön omställning till en förändrad och digitaliserad värld. Där världen inte längre är bara komplicerat med givna lösningar, och där komplexitet inte är kaos eller flum.
En komplex utmaning behöver bemötas utifrån olika metoder och möten, viljor och förutsättningar. Alltså i de situationer där lärande uppstår.
Avsnitt 15 är ett samtal mellan Pernilla Glaser, Lars Lingman och Katarina Pietrzak
Skolavslutningstiden är här och betygen är satta. I John Steinbergs värld är det ännu en termin av strukturer som inte fokuserar på elevers lärande. Som inte ger förutsättningar för allt det där, de behöver i sin framtid. Pedagogik betyder att leda andra, något han önskar att alla som jobbar med lärande, skulle göra mer.
I avsnitt 14 får du följa med i tankarna kring skolan för över 40 år sen, för 10 år sen – och idag. Hör vad Steinberg som pedagog önskar alla barn, som påbörjar sin resa i det livslånga lärandet.
Avsnitt 14 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Lars Lingman på RISE, och John Steinberg, professor i pedagogik
Hon jobbar på Svenskt Näringsliv som Policyexpert på området kompetensförsörjning, och har precis släppt en rapport om det livslånga lärandet ur arbetsmarknadens perspektiv. Hör Ulrika Wallén berätta om vad näringslivet behöver av utbildningssektorn, för att klara alla behov som redan finns och väntas framöver.
Detta avsnitt är ett samtal mellan Katarina Pietrzak, Carl heath och Ulrika Wallén.
Det viktiga i att lära sig nytt, är att sätta en riktning och sen träna i små steg på den. Möt Bella Funck på Colearn, som brinner för att lärandet behöver accelereras och moderniseras, och som möter många organisationer och vet vad som karaktäriserar en lärande sådan. Hör om vilka markörer hon ser behövs på lärande vardagen och få tips på hur ni kan träna lärandet i er verksamhet och i ditt eget liv.
Avsnitt 12 är ett samtal mellan Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Bella Funck.
Potentialen för lärande på våra arbetsplatser är enormt, men det tas alldeles för lite tillvara. Och mycket bygger på rädslor och hierarkier. Katarina Pietrzak och Carl Heath samtalar med forskaren i arbetsplatslärande Per-Erik Ellström på Linköpings universitet som ägnat sitt liv åt det lärande som allt liv innebär och åt att titta på hur organisationer med små medel, skulle kunna bli lärande i ordets rätta bemärkelse. Hör om treenigheten som behövs då, och om hur man kan komma tillbaka till insikten om, att där det finns liv, finns det lärande.
När den svenska gymnasieskolan stängde under pandemin var hon representant för de ungas röst och hon insåg direkt vilka konsekvenserna skulle bli. För både välmående och hälsa. Hennes eget engagemang och lärande har i hög grad handlat om att få ha påverkan på sitt eget liv, att våga, och om att bli uppmuntrad att tro på sin förmåga.
Möt Ebba Kock, student på Uppsala universitet och fram tills nyligen ordförande i Sveriges Elevkårer. Om modet hon tror att det livslånga lärandet kräver. Och om att man för att vara modig, också behöver vara lite rädd.
Avsnitt 10 – ett samtal mellan Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Ebba Kock.
Han brinner för människors möjligheter att lära för ett karriärbyte eller för jobbet någon alltid drömt om. Han är fascinerad av att bygga och utveckla utbildning. Möt Thomas Persson, Generaldirektör på Myndigheten för Yrkeshögskolan och hör om hans vision om ett mer enat utbildningslandskap i Sverige. Vad skiljer en kurs på yrkeshögskolan, från en på universitetet? Hur ser lärandet ut där? Och vad kan andra lära av det i en tid med höga krav på ständig omställning?
Vad lätt vi glömmer bort individen som ska lära, när vi börjar utforma en kurs eller utbildning. Både sammanhanget och förståelsen för var nånstans varje människa befinner sig, är helt avgörande för att lärande ska kunna ske. Möt Cecilia Bjursell, professor i pedagogik på Encell, Centrum för livslångt lärande på högskolan i Jönköping. Ta del av hur mycket forskning det redan finns på vad som skulle krävas för exempelvis organisationer ska bli lärande, men hur få som faktiskt använder den forskningen.
Från lärare med visionen att framkalla glittret i barnens ögon, till ansvarig för lärande och utbildning på ett av våra största techbolag. Möt Mia Forsäng ny ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft om hennes önskan att bidra till glitter även fortsatt, om omställningen på bolaget under pandemin, och om övertygelsen kring hur det har format både synen på och utövandet av lärande framåt. Ta del av hur Microsoft ser på sitt bidrag till samhällets utveckling och om det stora ansvaret i att vara ett bolag med inflytande över allas vår vardag med lärande, utbildning och mötesarenor.
Han har jobbat inom skolan i 22 år med att skapa möjligheter för teknik att stödja lärande. Det egna drivet kommer från lusten att skapa vad han än tar sig för – och passionen finns i att ge barn och unga en röst i samhället. Möt Micke Kring, IT-pedagog på Årstaskolan i Stockholm som står i gapet mellan teknik och lärande, en spagatkonst som ibland gör ont. Men som alltid motiverar till utveckling.
Hon började med att som ungdomspraktikant stödja andras kompetensutveckling i en annan tid av kris och omställningsbehov. Idag ägnar hon sin tid åt forskningspolitik och åt universitetens och högskolornas roll i det livslånga lärandet. Och hon är fortfarande inte säker på vad hon själv ska bli när hon blir stor.
Hör forsknings- och högskoleminister Matilda Ernkrans om vad Regeringen vill med utbildningsväsendets roll i ditt liv, i arbetslivet och i hela samhället.
Om fantasi, kunskapsglädje och lärande, från Platons 50-åriga gubbar till studenter till skolans elever idag. Om vad som skiljer bildning från utbildning och hur man i det behöver se på det livslånga lärandet. Om behovet av både det snabba och det långsamma lärandet och om längtan att se en starkare folkbildning även på internet och i den digitala eran.
Möt Sven-Eric Liedman, pensionär och professor i idé- och lärdomshistoria – om att vara människa.
Johan Eriksson, Head of Specialists på Google, om den läranderevolution som han menar att Sverige behöver genomgå. Hör om hans längtan efter att politiker och andra i ledande position ställer sig upp och deklarerar Sverige som en lärandenation, och om hur han själv tränar lärande varje dag. Ta del av tankarna kring varför lärande är en del av lösningen på de flesta stora utmaningar mänskligheten står inför, och om hur ansvaret för det lärandet, ändå vilar i ganska hög utsträckning på dig själv om du har fått rätt förutsättningar.
Utbildningsminister Anna Ekström om livslångt lärande för alla. Hör om hennes önskan att livet innebär fler chanser att lyckas än genom perfekta resultat i skolan. Ta del av hennes syn på lyckan att klara det som är svårt att lära sig och att det ofta är det du har mest nytta av senare i livet. Möt ministern genom berättelsen om henne engagerade mamma och lyssna på vilket mål Anna Ekström sätter högst av alla under pandemin. Missa heller inte varför Utbildningsministern fortfarande inte kan minnas, vad ett näs är.
I detta första avsnitt av Livslångt – en podd om livslångt lärande av RISE – möter du poddens programledare Katarina Pietrzak tillsammans med kollegorna Lars Lingman och Carl Heath. Avsnittet handlar om synen på livslångt lärande, vad det kan vara och vad det betyder för Katarina, Carl och Lars. Katarina berättar om hur podden kommer att låta framöver, att en person gästar Katarina i varje avsnitt, och att Carl eller Lars ofta deltar med perspektiv och tankar.
Nu finns teasern för podden Livslångt att lyssna på. Strax blir det möjligt att ta del av halvtimmeslånga poddavsnitt med Katarina Pietrzak, Lars Lingman och Carl Heath som tillsammans med gäster utvecklar och fördjupar förståelse och kunskap om vad livslångt lärande är och kan vara. Vi samtalar om forskning, om människors syn på lärande och kunskap, utbildnings- och arbetsmarknadspolitik, om hur livslångt lärande blir till och mycket, mycket mer. Här får du höra röster om livslångt lärande med gäster som på olika sätt engagerar och intresserar sig för området, från forskare och politiker till lärare, praktiker, företagare och livskonstnärer. Välkomna!
Podcasten Livslångt är skapad av RISE Research Institutes of Sweden. Podcastens innehåll och bilderna på den här sidan hämtas med hjälp av det offentliga podcastflödet (RSS).
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.