Sveriges mest populära poddar

Meny

Joel avlivar myter om gjutjärn

30 min • 29 maj 2025

Joel Bergqvist restaurerar gjutjärnspannor så att de blir som nya. Och säger att man visst kan diska med diskmedel och göra tomatsås i dem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Joel Bergqvist är kocken som ägnar mer och mer tid åt att restaurera gamla gjutjärnspannor.

– Det är fantastiskt att kunna fixa nånting som är 150 år gammalt, och det blir bättre än det som produceras idag, säger han.

På golvet i verkstaden står två plasttankar där restaureringen sker med hjälp av elektrolys. I karen finns en jonlösning, en elektrolyt. Pannorna sänks ned och en likström leds genom dem. Smuts, avlagringar och rost försvinner. Kvar blir rent gjutjärn.

Sedan bränner Joel in pannorna med rapsolja så att de får ett skyddande skikt. Och blir som nya.

Joel förklarar gjutjärnets fördelar i matlagning, hur det ska användas, och hur man ska sköta det.

Och så avlivar han också några myter: inget diskmedel och inga tomatsåser. Jodå, det går utmärkt att använda diskmedel, och att koka tomatsås i gjutjärn.

Många gamla gjutjärnspannor slängs. De är dåligt rengjorda och ser äckliga ut, eller de har börjat rosta.

Joel bestämde sig för att rädda så många pannor som möjligt.

– Gjutjärn är så mycket mer än en stekpanna. Det är en personlig historia, det är en nationell historia. Gjutjärn är i vårt blod i Sverige.

– 1980-tal och hundra år bakåt, där hittar man de bästa pannorna, säger Joel.

Podcastbild

00:00 -00:00
00:00 -00:00