Museernas hemligheter

Signe Karlssons låsta Amerikakoffert

27 min • 9 juli 2025

Det finns en Amerikakoffert på museet Utvandrarnas hus i Växjö. I 50 år stod den låst i en garderob och när den väl öppnades var innehållet sensationellt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kofferten tillhörde Signe Karlsson, född Karlsdotter. 1919 emigrerade hon som ung från den småländska landsbygden till storstaden i USA, New York, och började arbeta som hembiträde och sömmerska. Men en dag 1946 kom hon plötsligt tillbaka till sin barndoms by och började bo hos sin syster. Utan att nämna ett ord till någon om sin tid i USA, eller varför hon kom hem. Och inte om sin koffert, som stod låst i en garderob.

Kofferten innehöll tjusiga klänningar, eleganta kängor, hattar, hudvårdsprodukter och smink, vissa helt orörda. Saker som Signe Karlsson inte använde vare sig före eller efter sin tid i USA.

Och skulle inte hennes släktingar ha funnits - de som också intervjuas i programmet - hade vi inte vetat någonting om Signe Karlssons tid i USA. Efter hennes bortgång beslutar de sig för att lämna in den fortfarande låsta kofferten till Utvandrarnas hus i Växjö år 1997. Där lyckas också en intendent få upp låset - och slogs av häpnad när han öppnade den.

Här får vi möta honom, Lars Palm som då var föremålsantikvarie på museet. Liksom Signe Karlssons släktingar: Peter Helmersson och hans sambo Helén. Dessutom är Eva Nilsson, intendent på Utvandrarnas hus, vår vägvisare genom historien.

Musiken i avsnittet är ”Flowers of herself” av Max Richter och ”God Bless Child” med Billie Holiday.

Podden ”Museernas hemligheter” är skapad av Mattias Berg och kretsar kring föremål på svenska museer med en särskilt intressant historia och mening. Det finns också flera, ofta motstridiga tolkningar kring föremålen.

Andra avsnitt handlar till exempel om ett silverhjärta på ett kvinnligt skelett från 1500-talet, två stulna revolvrar som Abraham Lincoln en gång gav den svenska kungen - och sedan stals från Livrustkammaren - eller vad som ligger gömt inuti huvudet på en trämadonna från 1100-talet.

Senaste avsnitt

Podcastbild

00:00 -00:00
00:00 -00:00