Norden är världens metaltätaste region och har gett upphov till oändliga framgångsrika genrer, band och artister, Det vill Axel, Joel och Jonatan utforska! Ni är välkomna till en podcast som exklusivt kommer att handla om nordiska metalband. Vart vi åker och vem som åker med får visa sig men det vi vet är att vi vill fördjupa oss i all fantastisk metal som fötts i våra karga och kalla landskap.
Välkommen med!
Joel och Jocke packade väskan och reste till Maidens premiärkonsert i Budapest i slutet av Maj. Vi bjuder in er till vår reseskildring och hoppar i på djupa sidan av den Maidenska bassängen. Avsnittet innehåller spår av vad som hände i arenan så vill du undvika spoilers så gör du bäst i att vänta lite mer att trycka på play. Up the Irons!
Nordisk metal gör gravskändning på Gotland den här gången och utforskar benpipor och kranier, HM-2-pedaler och groove. Ett av de absolut största svenska dödsmetalbanden ur den gyllene eran på 90-talet, och ett band som aldrig slutat med det de är bra på.
Joliet & Elwood från Blues Brothers sålde sin Cadillac till förmån för en polisbil, det få faktiskt vet är att Volbeat köpte bilen. Volbeat är så mycket mer än metal, det är jodel-thrash, det är popunk och det är countryrock som genererat miljoner danska kronor till Poulsen och hans politruker. Även om guldrushen sker på andra sidan Atlanten så är det kamraterna i Ruhrområdet som står för fiolerna (även om dessa inte hörs på plattan).
Children of Bodom, eller ”KåbHååCee” som vissa säger var ett av Finlands mest prominenta band. Med gitarrvirtuosen Markku Uula Alexi Laiho i spetsen blev det 26 år i aktiv tjänstgöring och 10 album som bandades in och gavs ut. Nordisk Metal sätter tänderna i bandets tredje platta som innehåller några av Bodoms största verk och vi lär oss mer om mörkret som till slut tog död på bandet och tragiskt nog även Alexi. Vi gästas inledningsvis av Tage som inte bara är uttalad Bodomist utan även har regisserat självaste batteristen Jaska Raatikainen i en musikvideo. Varmt välkommen till vårt epos om sönerna från Esbo!
Nordisk Metal beger sig till tidigare okända marker. Vi ska ta reda på så mycket vi bara kan om såväl räven som björnen. Vi ska ner på botten, och upp igen. Solstafir från Island är avsnittets orkester och Svartir Sandar dess album.
Epicus Avsnittus i Längdus! En legend föddes för 40 år sen, resten är historia.
Nordisk Metal bjuder in Sveriges Candlemass Nestor, Mattias Reinholdsson som har följt bandet sedan det glada 80-talet och gett ut flertalet Fanzines om bandet i början på 00-talet.
Detta är ett avsnitt som många av er önskat att vi ska sätta tänderna i och vi bjuds på så mycket mer än bara musik denna gång.En trio misfits och en taxichaffis från Jakan som ville gå lågt medan hårdrockssverige gick högt.
Candlemass är Väsbys udda fågel som gick sin egen väg och gav blanka fan i hårspray och Metal Aid. Candlemass levde bokstavligen under jorden på en tunnelbanestation i Stockholm under 10 kritiska dygn.
I rulltrappan ner åkte pojkar, i rulltrappan upp stod män. Epicus Doomicus Metallicus är ett handavtryck som inte försvinner någonstans.
Nu är det dags, vi tar hissen ner till helvetet via Bergen och tar oss an ett av de mest ökända band som förlösts i vår karga nord. Isahn & Samoth får sällskap av Tchort och Faust och med hjälp av Pytten bakom kontrollspakarna så blir resultatet Emperors debutplatta In the Nightside Eclipse från 1994. Trion är tillbaka denna gång och förutom analyser av låtarna så ger vi oss än en gång in i de oerhört svårnavigerade diskussionerna om vad en satanist är och försöker förstå hur de unga norrmännen resonerade när de högg ihjäl folk eller tuttade på kyrkor.
Tumba! Den kommungräsnöverskridande tätorten i såväl Salem som Botkyrka är födelseplatsen för Vikingrockarna i Amon Amarth. Olavi och Johan är huvudpersonerna i denna berättelse, ödmjukhet och bastrumma är förutom många låtar om fornnordiska sjöfarare den röda tråden som tar oss igenom bandets bestialiska platta Versus the World från 2002. Amon Amarth har under 30 år växt och växt och växt och vi vill tro att just plattan vi tar oss an denna gång är en stor anledning till Tumbanesernas framgångar såväl till havs som på land!
Tack för att du lyssnar och varmt välkommen tillbaka till säsong två av Nordisk Metal!
Denna gång går vi till rötterna med det mest vintriga nordiska metalband vi hittills avhandlat i podden! Avsnittet handlar om Jari Mäenpää, en avhoppare från folkmetalbandet Ensiferum som valde att följa sina drömmar och skapa den musik som just Jari ville lyssna på!
Wintersun är resultatet av Jaris vision och bandet består utöver herr Mäenpää även av den finska metaleliten från Megadeth & Nightwish.
Axel och Jonis delar med sig av sina nyårslöften och vi kommer fram till vilken av alla nordiska metalfestivaler som kräver ett studiebesök av Nordisk Metal.
Gillar du avsnittet och musiken så rekommenderar vi även Wintersuns uppföljande album Time 1 & 2.
Om du vill komma i kontakt med oss gör du det bäst på www.nordiskmetal.com
Vårt första, om än korta år med Nordisk Metal lider mot sitt slut och vi summerar våra yuletankar i givmildhetens tecken. Vi ger oss i kast med en ambitiös svensk metalsatsning som tar oss hela vägen tillbaka till 1985. Swedish Metal Aid samlande hela den svenska metaleliten för att skramla in stålar till behövande medmänniskor. Joey, Tommy & Stefan är huvudpersonerna i detta julspecial från karga Norden. God Jul och gott nytt!
Vi har tidigare avhandlat true crime i podden, men nu gör vi det motsatta - fiktiv kriminalitet. Katatonia (SE)har rötter i döds/doom men har liksom bundsförvanterna i Opeth låtit sig utvecklas och utforska. Viva Emptiness (2003) inspirerar till samtal om Gunvald Larsson, om firewirekablar och cd:ns nackdelar.
Med oss har vi denna gång Alina som bidrar med ett tatariskt-värmländskt perspektiv och en knivskarp textanalys av själva händelseförloppet!
Det har gått ett dygn i bandande stund sedan en nyhet som mäts på richterskalan nådde maidenvärlden. Nicko tackar för sig efter 42 år i trogen tjänst och vi firar hans bidrag. Men vi spekulerar också om hur nya Simon Dawsons trumset kommer att se ut och vad det här kan betyda för bandet i stort.
Vi välkomnar Norge med i podden för första gången. Denna gång tar vi oss an ett vilddjur som inte går att tämja ens med piska! Kvelertak är Norges kronjuvel när det kommer till urkraft. Ett oerhört tight band som experimenterar och charmar med flera olika genrer utan att tappa tråden. Meir (2013) är bandets blott andra album och är ett band som hela trion för första gången sett live genom åren. Jonatans konsertupplevelse med bandet är väl den som är mest minnesvärd. Välkomna in i värmen Norge!
I den efterlängtade musikanalysen så går vi låt för låt och bit för bit igenom Nightwish - Once från 2004. Det är blandade synpunkter och vi fortsätter fråga oss själva om syftet med Symfonisk Metal, vad är metal överhuvudtaget? Vi lär oss och vi utdelar bannor och gåvor till låtarna helt klart.
Jonis beter sig som sitt tonåringa jag under delar av avsnittet medans Joel, Axel och vår fina småländska gäst Emppu Freeman försöker hålla lite höjd. Vi beger oss till metropolen Kitee (pluspoäng om du hittar dit) och avhandlar den femte plattan av Finlands mest sålda band. Del ett går igenom faktapaketet och bakgrunden kring symfonisk metal.
Tack för musiken Paul!
Vila i frid.
Detta är en repris från November 2020 med nyinspelad prolog av samtliga värdar av Nordisk Metal (tidigare Maidenpodden).
Det är dags att avhandla bandets tredje sångare och den första att ges ut på skiva i Maiden. Paul Andrews har en helvetes massa skivor och band på sitt cv och vi går igenom allihop. Vi får även sällskap av gammal bekant - Maidens första roddare Loopy gör comeback och startar en beef med en författare.
Nordisk Metal kör över Öresundbron mot Köpenhamn! Satan är den bestående faktorn som även denna gång förblir ett viktigt objekt men som knappast kommer att genomsyra vår podd i varje avsnitt framöver. Jonatan loggade aldrig ut från förra avsnittet så vi har konstaterat att Jonatan blir kvar som permanent värd tillsammans med bröderna Brink. I avsnitt tre så ger trion sig i kast med det Danska väsendet Merciful Fate och dess andra album; ”Don’t Break The oath” (1984)som har förundrat och förskräckt under fyra decennier, nu reder vi ut vad det betyder för Nordisk Metal.
Avsnittet gästas av Wilmer Jansson.
Från life metal från Kemi i förra avsnittet till den raka motsatsen från Strömstad denna gång!
Med en diskografi som har utvecklats till nya stilar, och en så mörk och rent utav ond berättelse så blir det också naturligt att prata gediget om mörkret i metalmusiken. Och kanske för det oss närmare hela kärnan i metallen? Reinkaos (2006) är det numera icke-existerande bandet Dissections sista platta och själva låtanalysen av plattan börjar vid 01:11h in i avsnittet, innan dess försöker vi förstå syftet med hela den svartaste av svarta musikscenerna sen medeltiden.
Avsnittet gästas denna gång av Jonatan Hedlin.
I Nordisk Metal:s debutavsnitt tar bröderna Brink sig an en annan grupp debutanter, ingen mindre än Norra Finlands powermetalhjältar Sonata Arctica och debutplattan Ecliptica (1999). Vi lär oss att Tony Kakko är klärvoajant och så får vi reda på vilken typ av potatis som man ska äta om man vill bli lika snabb på gitarr som Jani Liimatainen!
Nordisk Metal är ett gigantiskt äventyr och vi önskar er varmt välkoma med på resan!
du hittar oss under epitetet Nordisk Metal på de flesta sociala medier, läs även mer på www.nordiskmetal.com
RESAN FORTSÄTTER!!!
Efter en lååång tystnad kan vi nu meddela att bröderna Brink fortsätter sin läroresa om hårdrock i poddformat med att utforska Nordisk Metal. Första avsnittet kommer redan nu på måndag. För mer information besök nordiskmetal.com
Herr Paul Bruce Dickinson är tillbaka på löpsedlarna med ett rykande färskt album! Solokarriären fick sin start som ett rekreationsprojekt tillsammans med Janic Gers år 1990 och utvecklades till att stå på egna ben då Bruce avslutade sin aktiva karriär i Iron Maiden några år senare. Den senaste soloplattan gavs ut 2005 i en helt annan tid än vi lever i idag. Avsnittets stora fråga är: Levererar Bruce än idag?
In this very special all english episode featuring Jonatan from Maiden AZ we return to Ukraine.
It’s been 21 months since we first talked to our blood brother Vlad, or Metal Pilgrim in Kyiv and quite a lot has happened in those long and bloody months. We learn how the metal scene in the capital is coming back to life, we learn about the spectacular adventure Vlad pulled off in order to raise funds at Wacken Open Air and why the Metal God himself plays a pivotal part in all this.
We speculate about the Future/Past Tour, the upcoming Mandrake Project by Bruce and about Maidens future plans. An action packed power hour!
Please support our Ukrainian blood brothers and sisters FREEDOM by pitching in to any organization that helps Ukraine directly.
We recommend at least these two options for donations in a smart way:
Steel Wings Foundation: Operated and run without middlemen by Metal Pilgrim himself: https://steelwings.net/en/
Blågula Bilen, a Swedish non-gov organization delivering vehicles and supplies to Ukraine without middlemen: https://www.blagulabilen.se/en/donate/
Axel och Joel är tillbaka från dödens rike för att betrakta ett nytt mirakel på den Maidenska himmelen. Bruce och Roy Z gör kort och gott musik igen. Vi har som vanligt synpunkter på saker och ting.
Med hjälp av två specialinbjudna laserskyttar tar sig kvartetten an Maidens alldeles nya turné Future Past Tour! Platsen är Nokia Arena, Tammerfors i början på juni och setlisten är ny och svulstig med en hel del nya intryck, men är allt guld som glimmar?- den som lyssnar får se!
Vi har fått ett uppdrag, ett uppdrag att sätta in Senjutsu i pyramiden. Vi tog oss an uppdraget och byggde in Senjutsu i pyramiden.
Efter 70 avsnitt om vårt älskade Iron Maiden så kommer vi nu fram till Maidenpoddens sista avsnitt. Det blir en resa denna gång. En resa med fans, en resa i musik, en resa med nya vänner, en resa med tåg, en resa med flyg, en resa i länder och en resa i känslor. En sista resa med Maidenpodden. Tack för oss hälsar Joel & Axel ❤️
Är brittiska sångare gjorda av bättre virke än amerikanska? Kan man göra stagedive med liten publik?
I detta avsnitt städar vi Maidenskrubben och ger oss i kast med något som vi ältat under våra tre år men inte ältat klart, förrän nu. Vi kommer till helt nya insikter under avsnittet som närmast kan ses som en terapisession.
In this very special all-english episode we are joined by our Blood Brother Vladyslav from Kiev, Ukraine. Apart from being a metalhead in an invaded country Vladyslav runs a famous youtube channel, Metal Pilgrim. In this episode we talk about bands, what it's like to live in a country in war and how music can play a part in all of this.
Please consider sharing this episode as it's a matter of life and death.
Historieböckerna med de bästa hårdrockstrummisarna är i ärlighetens namn ganska tunn. Det finns några riktigt tunga namn och Clive Burr är ett av dessa. I detta avslutande kapitel om medlemmarna i Maiden har vi kommit hela vägen till mannen som starkt bidrog till att Number of the Beast räknas in bland de största hårdrdocksskivorna någonsin. I avsnittet lägger vi mycket fokus på musiken och Clives komp och fills och benar ut varifrån kyrkklockan i Hallwed Be Thy Name egentligen kommer från.
Precis som alla andra skivbolagsägda band och artister så är även Maiden tvungna att släppa singlar varje gång det vankas ny musik. Bröderna Brink resonerar kring singlarnas syften och problematik och vi gör en djupdykning i samtliga singelsläpp som Maiden gjort genom sina sjutton album. Vi tillåter oss även att diskutera Nickos komp, Finska sopraner och vårt kommande liveavsnitt i Göteborg i sommar!
Ukraina är invaderat och Europa befinner sig i krig. I detta mörka och nedtonade avsnitt tar vi till lyrikens hjälp och sätter oss in i det brinnande kriget. Fungerar Maidens låttexter också i verkligheten och hur kan Axel och Joel använda dessa som verktyg för att försöka tolka vad som händer. Stöd Ukraina genom vår insamling via radiohjälpen här: https://bossan.radiohjalpen.se/ukrainahjaelpen-maidenpodden
Maidenpodden fuckar ur. Året är 2022 och vi vet inte vad vi ska tro om nästa Covid-år längre. Vi försöker tappert kämpa vidare och hittar ljuspunkter hos vissa föredettingar som gjort något av sitt liv och Joel bjuder för första gången på musik gjord av sig själv skapad för 14 år sen.
Maidenpodden dyker ner i Maidens senaste verk Senjutsu från hösten 2021. Vi pratar & sjunger och vi har oerhört mycket att säga denna gång.
Joel och Axel tar sig en titt i bakspegeln och funderar kring om allt egentligen blev sagt runt poddens mest provocerande albumavsnitt. Ett avslappnat samtal om varför Sabaton egentligen är så skit, en massa "what iffande" och riktigt dyr öl.
Axel Brink goes to Rio! Bröderna Brink avhandlar denna gång 2000-talets livekoloss Rock in Rio från 2001, spektaklet som avslutade Brave New World Tour och är en starkt bidragande orsak till Maidens stjärnstatus idag. Vi lär oss om hur editeringen egentligen gick till och tävlar i vem som är mest Bruce i avslutningsskriket i Hallwed be thy name.
Vid sidan om Steve är han, måhända, Maidens viktigaste medlem. En arketyp av en rockmanager, villig att fatta hårda beslut både fysiskt och ekonomiskt. Nästan arkitekt, nästan jurist men hundra procent musikindustri. Avsnittet har även finbesök av Maidens första roadie, Loopy Newhouse, och podden Maiden A-Z:s ena hälft, Jonatan Hedlin.
Maidenpodden och alla vänner fick en tidig julklapp idag- nämligen singel #2 Stratego. Axel och Joel lyssnar på låten för första gången och bandar i realtid. Ett one-off avsnitt i podden historia helt enkelt!
Axel och Joel ger sig i kast med Maidens första singel på sex år. Cowboys och gitarrsolon blandat med Bruce som druckit Spitfire-bensin. En låt mycket snack. Joel öppnar upp sig och Axel försöker tygla hästen men som vi väntar på den nya plattan.
1984-1985 års World Slavery Tour kan egentligen kokas ner i en endaste sak och det är givetvis ljud och videoupptagningen från Long Beach Arena. Axel och Joel ger sig i kast med denna ikoniska liveskiva och funderar på varför den egentligen är just ikonisk. Dereks ofantligt detaljerade omslag får oss att tro att Maiden kanske i viss mån manipulerade till sig en större försäljning av skivan än om man använt sig av ett mer konventionellt livekonvolut. Även om Maiden är i högform så är det nog Martin som ska hyllas för hantverket. Vi har även en solid teori om vad som faktiskt hände med Eddies torso.
Det kokar ÖVER hos Maidenpodden. Iron Maiden kan vara världens mest kryptiska band och vi älskar det! Är Maiden påväg att göra världens främsta PR kupp eller har Axel och Joel fått solsting? Följ med oss i detta realtidsmysterium och bli en del av resan mot album nummer etta sjua!
Vi har tagit fram världens bästa best-of skiva. I själva verket är det ett box-set bestående av Maiden absolut bästa låtar från alla skivor. Äntligen finns kollektionen som alla drömt om och i tider när ingenting händer i Maidentornet så behövs nya utgåvor av gamla saker. Detta är avsnittet där vi resonerar om våra val och bjuder upp till dans, måhända i sällskap av titan. Länk till hela Beast from the North hittas här: https://open.spotify.com/playlist/0SJxYa9di32VcfOHu2NKcy
I brist på ny musik av Maiden blir förstås Adrians coronaprojekt så intressant att bröderna Brink ger plattan ett helt avsnitt. Skivan som Adrian själv har uttryckt stor stolthet om är en berg- och dalbana från Sunset Strip till Nashvilles rodeoparkeringar. Och såväl Joel som Axel tog sågarna med sig till rodeon.
Om Iron Maiden hade varit listade på Nasdaq så hade din chans varit nu. Med växande följarskaror och större och större och fler och fler konsertlokaler så kan tåget inte stanna. Maiden är i den sjunde himlen av den sjunde himlen och Rod matar fåglar för att få verksamheten att blomstra. Välkommen till den avslutande delen av Maidens eskapader i hårdrockslandet Finland.
Maidenpodden har dedikerar två avsnitt till hemlandet Finland. Vi går igenom Maidens första nordenspelning någonsin, i Uleåborg av alla ställen. Vi besöker exotiska festivaler och annorlunda konsertlokaler och avslutar avsnittet i Åbo på sommarfestival! En viss frukt får oerhört mycket uppmärksamhet i avsnittet och så har vi lyckats lura med det finlandssvenska metaloraklet Kjell Hell som gäst i podden!
Exakt ett år efter Maidenpoddens extrainsatta episod ”Covid666” är det dags för en uppföljare. Covid667 går igenom vad som hänt, håller koll på hur det går hos Maiden och vem som har blivit vaccinerad. Vi målar även upp glädjande scener mot slutet. Det finns ljus i alla tunnlar och ibland är det ett tåg.
De Brinkska bröderna tar sig an en filmatiserad konsertupplevelse i Dortmund. Djupa analyser av vad som gick snett i Nickos tom-sound, det vilda tempot i klippet och som vanligt en himla massa svammel och tvivelaktiga gissningar. Allt är rätt i Maidenpodden_bonus.
Maidenpodden är tillbaka. I detta avsnitt tar vi oss an tre medlemmar från forna Maiden; Paul Mario Day, Terry Wapram & Doug Sampson. Joel är oerhört pratglad medan Axel funderar på om det alls var ett bra beslut att ta sig an bonusavsnitt. Maidenpodden gästas av nördarnas nörd, Erwin Lucas, som skrivit boken Outside Iron Maiden som avhandlar alla medlemmar som var med i Maiden under tiden då ingen av oss visste vad Maiden var för ett band och vi lär oss nya magnifika saker om vem som skrev vad och vem som lyckades med vad.
Maidenpodden har byggt en pyramid, en pyramid som rankar alla album, lyssna på motiveringen i avsnittet. På grund av att det är julafton så ligger den en liten present längst in i avsnittet.
Maidenpodden har kommit till vägs ände och podcasten avslutas med den ikoniska skivan Powerslave från 1984 som inte behöver någon närmare introduktion. Tack för allt, Joel & Axel.
Det är dags att avhandla bandets tredje sångare och den första att ges ut på skiva i Maiden. Paul Andrews har en helvetes massa skivor och band på sitt cv och vi går igenom allihop. Vi får även sällskap av gammal bekant - Maidens första roddare Loopy gör comeback och startar en beef med en författare.
På liv eller död i Maidenpodden denna gång. Vapenbröderna Brink målar krigsmålning i ansiktet och beger sig ner bland diken och skyttegravar. Maiden är vuxna, Maiden är allvarliga och Maiden är i toppform! Vi lär oss om Manhattanprojektet, om Nickos nya kompteknik och vi blir näst intill religösa då vi kommer in på grundaren och bandledaren himself, Mr. Steve Harris. Norden visar än en gång hur mycket vi älskar vårt Maiden och vi går även igenom turnén som i sig är oerhört unik.
Nights of the Dead- med anledning av nyheterna från Maidentornet. Vi går igenom vad som händer, vad folk tycker, Steve som producent och också ett konvolut. Maidenpodden drar också helt egna slutsatser.
Vad har en norsk festivalarrangör, en pro-bonoarbetande Steve och en anti-hårdrockare gemensamt? Maidenpodden hovrar över inte mindre än fem individuella albumprojekt gjorda av Adrian och Steve mellan åren 1989-2020. Kvalitén är vild och varierande och anledningarna till soloprojekten likaså. Hur gick det egentligen till då Steve tog steget in i de Brittiska lejonen och vad hände när sångare nummer två skulle på audition hos Psycho Motel.
Sabath, Purple, Rainbow och såklart Iron Maiden. Martin var stjärnproducenten som ville jobba med Maiden och som Maiden drömde om att få jobba tillsammans med, trots det dröjde det till Killers innan Martin och Maidens vägar korsades. I detta hyllningsavsnitt ser vi tillbaka till gamla anekdoter från Martins liv tillsammans med Maiden, vi får lära oss att den mest osannolika av rockstjärnor pushade Martin till att jobba med Maiden. Vi ser fram för allt tillbaka på ett fruktbart förhållande mellan band och producent som skulle ge Maiden den astronomiska stjärnstatus som bandet har idag och ett förhållande som resulterade i inte mindre än nio studioalbum och två livealbum. Vila i frid Martin och tack för den underbara musiken du gav oss!
Del 1 / 2
Maidenpodden bränner av allt fyrverkeri som finns i skrubbar och vrår och firar in det nya millenniet. Det är en förändringarnas tid som står framför den Maidenska dörren. Rod & Steve är tvungna att både avskeda och återanställa för att Maidenmaskinen ska överleva det nya årtusendet. Metal2000 blev slagordet som skulle blåsa nytt liv i den allt mer sjunkande skutan och nu handlar det om allt eller inget för grabbarna från East End.
Del 2/2
Med all fakta i bagaget från del ett av vår mastodontavhandling tar bröderna Brink an sig musiken som utgör Brave New World. Är virveln lite St. Anger? Vad är hemligheten bakom Adrians gitarrljud? Men framför allt - vilken av albumets låtar rör Joel till tårar?
B som i både B-sidor och Brink. Maiden har under årens lopp fyllt singlarnas b-sidor med både mer och mindre kreativa covers och plojmaterial. Axel och Joel har botaniserat bland låtarna och presenterar tio låtar som står ut lite extra ur mängden. I samma veva passade Brinkarna också på att lösa det eviga livespelningsdilemmat: stå längst fram och vänta eller stå i öltältet och ha kul- vi har lösningen på den svåra frågan. Som bisats kan det nämnas att Scorpions får oförskämt mycket utrymme i avsnittet.
Det är ett år sen Axel & Joel skapade Maidenpodden och då gav ut The Soundhouse Tapes som pilotavsnitt. Ett år senare tas stafettpinnen återigen upp då Bröderna Brink sätter tänderna i Iron Maidens formella debutalbum. Bröderna Brink förundras över hur hela paketet Iron Maiden redan kunde finnas på plats så tidigt i karriären, vi hyllar Clives touch och blir lite dystra då vi tänker på Pauls öde. Vi reder dessutom ut vad anledningen egentligen var till att Maiden hade en mångårig beef med Judas Priest.
Bröderna Brink går igenom turnéernas turné. Turnéen som aldrig tycktes ta slut där Maiden besökte ställen du aldrig hört talas om. Allt från Sovjets satellitstater, byar norr om polarcirkeln till bandets största spelning någonsin. Men det var också en turné som tog knäcken på folk och fick Nicko att ta ett dopp mitt i Rime of the Ancient Mariner. Hade Rod fått bestämma skulle nog turnéen fortsätta än.
Maidenpodden beger sig in i siffror och botaniserar i bolagen bakom odjuret. Andy Taylor är avsnittets stora hjälte och varje bandmedlem är säkerligen skyldig Andy ett och annat tack för hjälpen. Vi kommer underfund med att Maiden är så mycket med än enbart Iron Maiden Holdings Ltd och lär oss att det är ett välsmort konsortium med ambitiösa och specifika syften. På med slipsen och dyk in i revisorns fantastiska värld.
Musikvideotåget med Maiden fortsätter sakta men säkert luffa framåt och denna gång stannar vi vid 8 hållplatser. Vi har lämnat 80-talet bakom oss och rullar in på 90-talet, musikvideons glansdagar. Vi ser absoluta lågvattensmärken längs med resan men vi ser också riktigt imponerande kameraarbeten och regissörsnamn samt en sexscen och ett avskalat trumset. Vi stannar vid en hållplats som gör att Joel bryter ihop så till den milda grad att podden verkligen skakar i grunden.
Desperata tider kräver desperata åtgärder. Vi behöver mer skoj och bättre disciplin i våra rutiner och därför har vi valt att göra avsnittet Nicko McBrain till det mest logiska avsnittet i rådande situation. Mister Party och Mister punktualitet i en och samma person. Nicko är bläckfisken från Hackney som jobbade sig igenom en hel del band innan han slutligen (med viss återhållsamhet) landande giget hos Maiden. Såklart tar vi oss an chansen att nörda ner oss i utrustning eftersom både Joel och Axel är trummisar men för er gitarrister och sångare så ger vi också lite historia om hur Nicki fick namnet Neeko. Precis som för en batterist så är det viktigt att sköta om handhygienen!
Maidenpodden diskuterar hur ”Covid-666” påverkar Iron Maiden och spekulerar och funderar kring tre potentiella scenarion gällande Legacy of the Beast Tour del tre som är tänkt att börja inom en alldeles för snar framtid. Delta gärna i diskussionen då du lyssnat. *Observera att detta enbart är Maidenpoddens spekulationer och att fokus ligger på Maiden- sök alltid relevant information gällande Covid-19/Coronaviruset hos relevant myndighet.
Vi kliver in bland Eddie och hans slarvigt digitalt illustrerade kultmedlemmar. Bröderna Brink har ett speciellt förhållande till 2003 års Dance of Death - skivan som bjuder på sällan hörd tyngd, en låtskrivardebut och dubbelpedal. Den bjuder till och med på en falk. Joel går all in på siffror i Challenge of the Beast och hans bror Axel har inte heller tagit del av svensk filmhistoria.
I detta enorma avsnitt tar vi oss an det album som skapade det Iron Maiden som alla känner till. Vi genomlyser det mesta som har med denna ikoniska skiva att göra och diskuterar ivrigt härkomsten kring NWOBHM, Bruce inträdesprov och lön samt Daves och Adrians magnifika gitarrsolon. Men hur pratar man egentligen om de låtar som skapat en hel genre och vad var det egentligen som låg framme på loungebordet i studion?
Podcasten Nordisk Metal är skapad av Joel Brink, Axel Brink, Jonatan Hedlin. Podcastens innehåll och bilderna på den här sidan hämtas med hjälp av det offentliga podcastflödet (RSS).
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.