En podd om racing och motorer. Allt vi arbetar med på Max och Eurosport och mycket mer än det.
Tro det eller ej, men snacket fortsätter även när mikrofonerna är avstängda. Vi pratar ibland naturligtvis om de avslutade och kommande sändningarna, men också om mycket annat. Det mesta rör motorsport och motorhistoria i stort och smått, högt och lågt, brett och smalt och detta vill vi nu dela med oss av till er.
Peter, Paul & Motor kommer att handla om saker vi gillar och intresserar oss för och vi hoppas att ni också ska tycka om det. Vi kommer inte att ha några fasta utgivningsdatum, utan släpper avsnitt när vi har något att prata om. Mycket nöje!
Peter är Peter Dahlbom, chefredaktör för tidningen Allt om MC och kommentator sedan mer än 25 år, ursprungligen med tyngden på motorcyklar men numera får all racing och en del annat plats. Jobbat för Discovery, Eurosport och Viasat. Har tävlat på motorcykel.
Paul är Paul Ahlgren, säkerhetsstrateg i det civila men har kommenterat allt utom snooker på Discovery och Eurosport, till och med VM i sten, sax och påse. Har ingen som helst tävlingsbakgrund i racing men har följt F1 i 50 år och en hel del annan motorsport.
Mycket nöje!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Så var 2025 år Le Mans avgjort. Loppet är som en hel fotbollssäsong inpressat på ett dygn med drama och förväntningar.
I det här avsnittet går vi igenom vad vi tyckte om det som hände. Vad stack ut? Vilka behöver fundera på framtiden? Vad händer med reglerna? Peter får chansen att lägga ut vad han tycker om det som kallas för "Balance of Performance" och en hel del annat matnyttigt.
Dagen efter att vi spelat in detta program så sa Mercedes stallchef i F1, Toto Wolff, att Mercedes är inte intresserat av Le Mans så länge man har "BoP" så vi får se om vi får se märket i någon annan klass än GT3 de närmaste åren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången pratar vi igenom en av höjdpunkterna på motorsportåret. Den 93:e upplagan av världens största enduransrace, Le Mans. Vi går igenom klasserna, bilarna och förarna och diskuterar starka sidor och svaga punkter.
Som tillägg kan sägas att Ferrari inte "sandbaggade" inte på Spa och vann dubbelt. Alpine visade att man har en bil som är konkurrensduglig bara den håller och Aston Martin tog ett stort steg framår och slutade på samma varv som Ferrari.
Mycket nöje.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Junior Teams. Red Bull, Ferrari och Porsche har alla program för att ta fram morgondagens stjärnor. I detta avsnitt tittar vi på två av dessa program. Red Bull Junior Team som letar efter morgondagens F1-stjärnor och Red Bull MotoGP Rookies som hjälper morgondagens stora MotoGP-stjärnor. Vi pratar inte så mycket hur de här programmen fungerar utan går mer in på historien och nutid.
Några noteringar från programmet:
Sebastian Vettel har 53 segrar i F1. 1 för ToroRosso (som föll bort i sammanställningen), 14 för Ferrari och följaktligen 38 för Red Bull.
Vitantonio Liuzzi - är numera en Steward (=racedomare) i F1.
HRT var aktiva 2010 till 2012 vilket är lite oklart i programmet. Ett antal år senare när Cadillac betalat stora pengar för en plats i F1 känns det lite otroligt att 2012 ville ingen köpa HRT och teamet och företaget likviderades. Tiderna förändras rätt fort.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet blir det allting från vem som har den kosrtaste F1-karriären till vem som har flest segrar i MotoGP. En djupdykning av statistik av många slag och många mer eller mindre kända rekord inom motorsporten. Med så mycket namn och siffror så blandar vi ihop begrepp ibland men det får man ta.
En liten kommentar har vi, att vissa förare bara vunnit från de främsta platserna på gridden ska inte ses som någon kritik mot föraren utan handlar om att de var mycket bra på att kvala.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången går vi igenom Indycar-seriens historia från 1909 och fram till idag. Det handlar alltså mest om serien och inte så mycket om loppen och de stora förarna. Vi hinner dessutom med lite dataspelshistoria på vägen.
Några korrigeringar som vanligt:
Indy 500 körs under Memorial day-HELGEN och inte på dagen som infaller på den sista måndagen i maj.
Silverstone har även den blivit ersatt ett par gånger under sin historia även om den varit med sedan 1950.
Vi spelade in detta i januari och sedan dess har det blivit klart att Linus L inte fick en styrning (än så länge) i Indycar 2025.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur tar man sig till den högsta serien, i det här fallet F1 eller MotoGP? Vi gör en stor genomgång hur det gått till under de senaste 25 åren för alla förare som kört i F1 och en lite mindre genomgång av MotoGP. Vi förklarar varför det är skillnad.
Vi kommer snart att få gå i kurs på att skilja mellan "Bear" och "Beer" när det gäller Oliver Bearman. Vi lovar att träna på att uttala den brittiske talangen rätt eftersom det nu var det andra avsnittet där vi säger fel.
Efter att det här programmet spelades in så har Zhou Gyanyu blivit testförare för Ferrari samt att vi nämner inte Isack Hadjar i programmet eftersom han är en äkta nykomling som inte kört än. Vägen till F1 har för hans del gått via en andraplats i F2 2024, F2 2023 samt en tredjeplats i serien Formula Regional Asian Championship 2022.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta avsnitt handlar om de stora landsvägsloppen, en gren av motorsport som i stort är borta idag. Det handlar inte om de heroiska insatserna som Stirling Moss seger i Mille Miglia 1955 utan mer om själva loppen som begivenhet.
Lite noteringar:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det skulle egentligen bara handla om Silly Season men slutade i en blandning om det och en blick mot 2025 och 2026 när det gäller F1, MotoGP, Superbike och Endurans-VM (WEC). Men tanken var att titta på att vad har vi framför oss när det gäller rykten i F1 och Peter själv släpper årets första F1-bomb.
Lite kommentarer:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vi sammanfattar vårt motorår 2024. Både det vi kommenterat men även mycket annat som vi gillade att prata om.
Året var ju inte riktigt slut när vi spelade in programmet i början av december så vi får komplettera med att:
Lando Norris vann årets sista F1-lopp, Sergio Perez fick lämna Red Bull och att det nu blir hela sex nya förare i F1 2025.
Några kommentarer på vad som sas i programmet:
Visserligen var det länge sedan världmästaren körde för ett team som bara blev trea i konstruktörs-VM men det var senare än sextiotalet. 1983 vann Nelson Piquet VM i en Brabham. Brabham blev bara trea i mästerskapet, mycket för att Ricardo Patrese bröt nio av femton lopp (han vann dock ett lopp).
Året när vi hade många segrare senast var 2012 då åtta förare vann minst ett lopp. Pastor Maldonado vann för Williams bland annat, Williams senaste F1-seger och den enda de senaste tjugo åren.
Sedan kanske det bör påpekas att när vi pratade om rally så handlar det om VM. Det finns mycket rally i lägre klasser och det är kanske det som är grejen. VM blev för dyrt för tillverkarna och Rally är tros allt en sport som bygger (lite förenklat) på att man tar vad man har i garaget och sedan åker ut i skogen och kör så fort det går.
God jul och gott nytt år på er om ni lyssnar på detta innan nyår. Om ni lyssnar på det efter nyår så god fortsättning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vem vågar fråga "vad är offside" när du ser på en fotbollsmatch? Vissa saker tas för självklart av dem som gillar sporten men är som japanska för någon annan. Detta är programmet för er som inte riktigt velat visa för er omgivning att ni inte har koll på vad som händer och för er som inte vill hålla på att svara på "självklara" frågor.
Vi går igenom ett antal självklara saker som varför kör man run, runt? Vad är det där med apex? Varför stannar de mitt i loppet och byter däck? Vi går igenom en mängd begrepp, helt lyckas vi inte undvika att bli väldigt nördiga, när vi klippte programmet upptäckte vi att vi pratade om flaggor i sexton minuter bland annat! Samtidigt finns det hål breda som ladugårdsdörrer som vi helt enkelt glömde. Där får ni ju gärna höra av er och säga vad ni vill att vi ska förklara om vi bestämmer oss för att göra en "the return of...".
Samtidigt kommer ni att undra varför vi pratar om sommaren och hösten. Det beror på att det här programmet var planerat för att sändas samma vecka som Paul fick sin hjärtinfarkt och därför blev det liggande ett tag innan vi slutligen fick det klart. Paul är mycket bättre nu och programmet blev slutligen klart så mycket nöje!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Peter ville diskutera tesen att fäderna är bättre än sönerna inom motorsport. För att diskutera ämnet så gjorde vi det riktigt ojämnt genom att ha tre fäder på plats. Förutom era värdar besöktes vi denna gång av Sandy Bärlin som varit med tidigare i podden.
Det blev en hel del diskussion och mycket fakta som vi hoppas att ni uppskattar.
Hur det gick? Lyssna på detta avsnitt, det finns till och med några vettiga motiveringar varför vi kom fram till vår slutsats.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt pratar vi om Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May och deras insatser som teveunderhållare. Man kan ju undra vad detta har med racing att göra men ska man vara riktigt petig finns det någon sorts tävling med i varje program vilket blir vår ursäkt.
Vi passar också på att förklara varför det var ett tag sedan vi släppte ett avsnitt
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt har vi bjudit in Pauls dotter, Linn, som kan en hel del om delar av F1 som de flesta "petrolheads" inte har någon aning om. Vi kommer att prata om WAG culture, om medias bevakning av skvallret och en hel del annat.
Som vanligt kommer Paul att ondgöra sig över brittiska journalister, Peter kommer för en gångs skull inte förirra sig ned i cylinderdiametrar och vår gäst Linn kommer lära er en hel del om en ganska okänd subkultur som vuxit fram i spåren av Drive To Survive!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I vårt kanske nördigaste avsnitt hittills tycker Peter att vi bara skrapar på ytan och Paul anser att vi är ute på djupt vatten. Det handlar om de motoreglementen som styrt MotoGP sedan 2002. Vi tittar även framåt mot det nya som kommer 2027. Gillar du tändföljder, cylinderviklar och big bang så är detta program för dig.
För er som inte är så djupt inne i nomenklaturen så börjar vi med en liten sektion som förklarar en del grundläggande begrepp i framför allt motorcykelvärlden inklusive skillnaden på en lätt och tung motorcykel som i övrigt inte har något med programmet att göra.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
För andra gången gör vi en djupdykning ned i filmhistorien, den här gången handlar det om racingfilmer. Mestadels banracing och rally men även en annorlunda pärla finns med.
För den late så är våra främsta tips: Ford vs Ferrari, Citronträd och motorolja, Le Mans och Grand Prix.
Det blev naturligtvis en del som blev fel från start och det ber vi om ursäkt för.
Efter att vi spelade in så namngavs Brad Pitts nya film. Det mycket fantasifulle namnet "F1" är vad vi har att se fram emot. En trailer visades i samband med Storbritanniens GP. Om inte annat skymtar Günther Steiner förbi...
Paul glömde ett par "s" i ett par av de engelska titlarna och Eva Marie Saint (som är 100 år i år!) är inte brittiska utan amerikanska. Sedan ber vvi att ni inte hakar upp er för mycket på att det var en del ombyggda F3-bilar i Grand Prix, det förekommer ju trots allt riktiga racingbilder från det året.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Formel 1. Tio team och två titlar att slåss om. Världens mest bevakade motorserie, men var kommer teamen ifrån?
Ferrari har varit med (nästan) från början och under årens lopp har team tillkommit och försvunnit. Men hur är det med de tio som tävlar just nu? Mercedes var ju med på femtiotalet men var sedan borta i mer än femtio år. När de kom tillbaka köpte de ju ett befintligt team. Vilket var det teamet?
Hur kan Ken Tyrell fortfarande finnas kvar (i alla fall i det här avsnittet) i Formel 1 trots att han stall försvann efter 1998?
Detta och mycket annat kan du lära dig i detta avsnitt och det är kanske bäst att påpeka att säga att Minardi inte hade bra förare mer än Alonso är kanske att överdriva med tanke på några av de namn som varit med men han var i alla fall den ende som senare blev världsmästare.
Sedan var ju inte Williams helt utan framgångar i början av sin karriär och egentligen skulle vi kanske nämnt De Tomaso-bilen men det är smådetaljer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Förra året satte vi oss direkt efter att 2023 års Le Mans var slut och gjorde en sammanfattning. I år hade vi en idé om att ni skulle få följa med under loppet och få både hur det gick och få lite om hur det är att jobba med detta speciella lopp och speciella sändning (bortsett från den stora älgvandringen är sällan TV-sändningar så långa som Le Mans som är 26 tmmar totalt)
Vi var dock lite för mycket inne i racet så när vi lyssnade igenom detta dagen efter så var det kanske lite lite information om vilka bilar vi pratade om vilket kanske inte är så konstigt. Se detta som en sorts happening och en insikt hur mör kommentatorernas hjärnor är efter ett dygn.
Så för att göra det lite lättare:
Sedan nämner vi en del andra:
Porsche #6 slutade 4:a,
Porsche #12 som slutade åtta efter att fått bygga om bilen helt efter en krash på onsdagen
Toyota #8 som såg ut som en segrare tills de blev blev petade av banan av Ferrari #51. Slutade femma.
Cadillac #2 som jobbade sig upp ju längre loppet gick och slutade sjua.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här är programmet som förklarar exakt hur årets Le Mans 2024 kommer att sluta!
Nej, det är ju naturligtvis inte sant men vi spekulerar inför racet som går av stapeln 15-16 juni. För att få lite fler insikter och ytterligare synpunkter så har vi bjudit in Alx Danielsson som är en av ytterst få svenskar som detta sekel körd en F1 på uppdrag av ett F1-stall. Han har haft en bred karriär och vi kommer att återkomma till Alx egna karriär i ett annat avsnitt.
Programmet blev kanske inte så distinkt som vi hoppats på utan vi bjuds på en del intressanta sidospår som till exempel Balance of Performance. Alx bedömer också vilken bil som vinner vår traditionella "snyggaste bilen på Le Mans i år" så det svaret får ni redan nu.
I slutet på programmet testar vi också en ny programpunkt där vi kort tar upp ett intressant ämne och ger lite synpunkter. I detta avsnitt handlar det om e-fuel och vad det kan innebära för explosionsmotorns framtid i racing. Vi glömde dock att introducera det när vi spelade in om ni undrar varför det bara dyker upp som gubben i lådan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det andra avsnittet om stallchefer i Formel 1 så möter vi Flavio Briatore, Jean Todt, Toto Wolff och Christian Horner.
Det kanske handla om skumraskaffärer, maffian, en som vinner oavsett vad han arbetar med, ett finanslejon. Vi pratar om att ha en mamma som är lärarinna verkar öka chansen att lyckas i F1, hur JHelmut Marko och Christian Horner träffades. Vi ger också tips om hur man ska göra för att bli bannlyst från F1 för livet (för ett tag).
Kort sagt, den som tror att det bara är förarna som är spännande att följa får lära sig en del om en annan del av racingen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här är ett program som ändrade sig flera gånger på vägen. Till slut blev det ett program om de mest framgångsrika stallcheferna i Formel 1. Hur de tog sig dit och vad de lyckades. Det var bara det att tiden räckte inte till utan det fick bli två program varav detta är det första programmet.
Här får ni veta mer orn fyra av de stora stallcheferna, Alfred Neubayer, Colin Chapman, Frank Williams och Ron Dennis. I del två kommer ni få lära er mer om Flavio Briatore, Jean Todt, Toto Wolff och Christian Horner.
Det var så mycket som vi fick lämna därhän för den här gången, allt ifrån Enzo Ferrari till Günther Steiner men var inte orolig, det kommer fler program längre fram. Bortsett från Neubayer som var tidig så var de som inte kom med inte tillräckligt framgångsrika (i antalet titlar) eller var mer stallägare än stallchef (Enzo).
Hur som helst får ni lära er om vem som var först med depåtavlor, vem som flyttade motorn bak i racerbilar, varför Lotus testade en bil med dubbla chassin, varför alla MclAren-bilar hette MP4/-någonting under många år och en hel del annat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången pratar vi om allt möjligt som ligger i tiden. Vi bryter mot regeln att inte djupdyka i vad som händer med F1 nu och diskuterar Silly Season. Efter programmet har ju både Hulkenberg fått jobb och både Bottas och Zhou har blivit varslade. Det blir Formel E, MotoGP, Endurans och lite annat.
Titeln på avsnittet kommer ifrån att Peter är Stockholmare och jag kommer från västkusten alldeles utanför Göteborg, vilket inte hörs längre om jag inte befinner mig innanför Göteborgs stadsgräns.
Mycket nöje!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet gästas vi av MC-profilen Sandy Berlin som kommenterar Superbike på Discovery+ och Eurosport.
Vi pratar om skillnader mellan MotoGP och Superbike, varför det är svårt som svensk att nå de högsta klasserna, varför Superbike kommer att bli spännande 2024 och mycket annat.
Våren är här så ett program om roadracing är en lämplig start medan vi väntar på att vädret ska göra det kul att köra igen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den här gången sladdar vi av banan helt och hållet och ger oss ut på landsvägarna. Det blir film, närmaste bestämt filmer om biljakter eller med biljakter. Urvalet kommer att spegla vår ålder lite grann men lär nog glädja oavsett ålder.
Mycket kom naturligtvis inte med, hade det handlar om filmer där bilar är viktigt så hade en film som Taxi Driver varit central. Hade det handlat om racing (det kommer det göra i ett senare avsnitt) så hade det handlat om Rush, Grand Prix och Le Mans men nu är det biljakter på film.
Fil alltså och inte TV. Därför pratar vi inte Starsky & Hutch, The Dukes of Hazzard (och struntar i filmen också) eller varför inte Cannons biljakter i Lincoln Continental Cab från sjuttiotalet som ju var stor nog att bo i.
Det blir ingenting om Herbie heller, det är inte den sortens biljakter vi pratar om. Lite synd kanske att vi inte hade med The Transporter med Jason Stratham men tiden räckte inte till.
Några noteringar, de korrekta replikerna från Blues Brothers är:
Elwood: It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark... and we're wearing sunglasses.
Jake: Hit it.
Roger Corman, även kallad "The King of Cult" är väl värd att leta upp för den som gillar SF och annat popkultur. Han lever fortfarande när detta avsnitt släpps och är 97 år gammal. En bra start är https://en.wikipedia.org/wiki/Roger_Corman
Jimmy the Greek som Peter nämner är ingen gangster, vilket man kan tro, utan en känd amerikansk sportkommentator. https://en.wikipedia.org/wiki/Jimmy_Snyder_(sports_commentator)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur kommer det sig att det finns en kurva i Monaco som heter Skorpionfisken? Eller en bana i Brasilien som heter Kaymanträsket? Finns inte Vita Huset i Washington? Detta och mycket annat får du svar på i detta avsnitt som handlar om namn. Namn på banor, namn på kurvor. Det slinker till och med in ett helgon på vägen.
Alberto Ascari nämns i avsnittet och han körde mycket riktigt ihjäl sig på Monza under en träningsdag 1955. Han krashade i Curva del Vialone som numera heter Variante Ascari.
Lella Lombardi nämns i avsnittet. Hon körde F1 1974-76, totalt blev det 12 starter och en halv poäng, och anses vara den som i Europa öppnade upp för fler kvinnor inom motorsporten. Förutom Lombardi så körde italienskan Maria Teresa de Filippis tre lopp 1958-59. Senare har Divina Galica (76 och 78), Desiré Wilson (80) och Giovanna Amati (92) försökt kvala in men inte lyckats.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Peter Lundblad sade en gång att han var lycklig för att han lyckades skriva en låt som blev en klassiker (Ta mig till havet) snarare än olycklig för att det inte blev flera hits. Musikbranchen är full av så kallade "one-hit wonders". Så även sport och racingvärlden. I detta avsnitt går vi igenom ett antal förare som bara vann en gång, det kan vara bara ett enda lopp eller en enda världsmästartitel.
Det är mer ovanligt än man tror och vi förklarar varför i det här avsnittet. Ni får lära er vem som är den äldste att vinna i F1, varför Interlagosbanan inte alls heter så, vem som vann det första VM:et i road racing och mycket mer.
Här är artikeln som blev upprinnelsen till detta avsnitt och som nämns. Vi ska säga att vi valde ut bara några av de förare som nämns av rena tidsskäl.
https://www.motorsportmagazine.com/articles/single-seaters/f1/f1s-one-hit-wonders-from-panis-to-pastor-pt1-2/
En rättelse (tack Stefan L): Marcellino Lucchi vann ett GP-lopp (på en Asprilla) men inte vann han något VM. Det gjorde däremot Marco Lucchinelli (på en Suzuki).
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
För att komplettera vårt nyårsprogram kommer här den andra delen där vi tittar fram emot motorsportåret 2024. Kommer Red Bull att dominera F1? Blir endurans-VM (bilar) årets mest spännande serie? Hur går det i MotoGP och Superbike?
En del saker kom med, en del inte då det ibland är lite dåligt med information inför säsongen från de olika arrangörerna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
PÅ nyårskvällen bjuder på en mängd både sorterade och osorterade tankar om motoråret 2023. Vi pratar om allting från Max Verstappen till Rasmus Karlsson. För att hålla programmet någorlunda var det naturligtvis en hel del som inte hanns med, Rally, Rallycross (grattis Johan Kristoffersson), Extreme E (grattis Johan igen tillsammans med Mikaela Åhlin-Kottulinsky), drag racing och en massa annat lämnade vi utanför den här gången.
Om ungefär en vecka kommer ett program till där vi tittar fram emot 2024.
Paul, och Peter önskar alla ett GOTT NYTT ÅR!
Rättelse: Det är förstås CHRISTIAN Horner och inget annat.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I vårt andra avsnitt om Dakarrallyt dyker vi ned i vart man kört genom åren, vilka som är de stora namnen, hur det gått för svenskarna. Peter pratar om vilka som är de tuffaste av de tuufa som deltar i tävlingen och Paul blir nostalgisk över svenska terrängbilar utan att faktakolla.
Om ni inte lyssnat på del 1 så rekommenderar vi att ni börjar med den. Musiken den här gången kommer från en gammal Eurosportvinjet om Dakar där ni hör Richard Vaughan som till och med jobbat på kanalen längre än Paul och Peter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I vårt längsta avsnitt eftersom vi delat upp det i två delar pratar vi om Dakarrallyt.
Vi hinner med en del fransk film, brittiska musiker under sjuttiotalet, diverse ökenfärder och Paul hinner till och med svamla en del om den franska nationalkaraktären.
Det kommer att hamn om upphovsmannen, olika upplagor, varför man kört i både Sydamerika och Saudiarabien och en hel del annat,
För er som saknar historierna om svenskarna, legendarerna och annat så kommer det i avsnitt två.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I detta avsnitt simmar vi över den Irländska sjön till Isle of Man. Dels blir det lite historia om de olika sträckningar som använts under loppets historia men sedan handlar det om det längsta GP-lopp som körts på motorcykel. Vi hinner även med lite diskussion om skillnaden mellan att köra då och nu.
Inledningen är från det året som detta avsnitt handlar om nämligen 1957. Vi hör vinnaren Bob MacIntyres motorcykel vid ett par tillfällen under loppet. Den lilla ljudsnutten mellan delarna är en vanlig motorcykel.
Mycket nöje!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Detta är vårt överlägset nördigaste avsnitt där vi går igenom allt ifrån svenskt sjuttiotal till bilmodeller (alltså i skala) för en halv miljon kronor.
Ni får lära er hur man (inte) uttalar Scalextric
Skillnaderna mellan Scalextric och Märklin
Hur många tillverkare ni aldrig hört talas om som kan nämnas under trettio minuter (och då glömdes en del bort)
Plus mycket annat....
För er som tror att ifall man gillar "Allt om Hobby" så är man en nörd kommer att få ert lystmäte i detta program. Vi bekräftar alla fördomar och tar det i alla fall i det ena fallet långt förbi gränsen för vad som är normalt.
Ljuden ni hör i programmet är dels två stycken Porsche Carrera 6 (modell 1316) på en Märklin sprintbana plus det fina lilla ljudet av en traktor som startar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I vårt längsta och mest ambitösa avsnitt hittills berättar vi om de (flesta) svenskarna i Formel 1. Ni får lära er vem som kom trea i sitt första lopp, vem som ägde en racerbana, vem som sålde Ferraris och varför Stefan Johansson heter Lill-Lövis.
Nog för att vår tagline är "Förstör aldrig en bra story med fakta" så dök det upp en del missar som vi hittade i redigeringen:
Till slut. Ljudspåren ni hör i programmet är:
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Alla kanske inte följer Formel E men här finns chansen att lära sig lite om disciplinen samt få reda på en del om årets säsong som avslutades i slutet av Juli. Det blir en en del om bilen, en del om regler, varför de som vann flest lopp inte vann VM och en hel del annat som ett världsrekord för motorsport till exempel.
Paul gör sina gamla matematiklärare ledsna när han kallar en tredjedel av säsongen för en halva och Peter lyckas denna gång inte få in någonting om motorcyklar. Som bonus finns det nu också en epostadress att använda om man vill skriva till oss men du får lyssna på programmet för att få reda på den.
Inledningen till programmet är den engelska kommenteringen av årets säsongsavslutning i London och det "svooosh" ni hör mellan programmets delar är hur (lite) det låter när en FE-bil passerar.
Mycket nöje!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ronnie Peterson, var han bäst bland de som aldrig vann VM? Detta och mycket annat diskuterar Paul och Peter i detta avsnitt som i amerikanska sammanhang hade kunnat bli ett avsnitt i serien "Losers" (utmärkt sportserie som finns på Netflix för övrigt). Vi nämner Ronnie, Stirling Moss, Danny Pedroso, Max Biaggi och en massa andra coola racingnamn och har en diskussion om varför det blev som det blev.
Mot slutet hinns det även med ett litet försvarstal om Stefan "Lill-Lövis" Johansson och även om ordet "om" inte finns i idrottsvärlden så förekommer det på flera ställen i detta avsnitt.
Ljudet ni hör i början och i slutet är denna gång ifrån Stirling Moss Mercedes 300 SLR. Den bil han satt i när han vann kanske sin största enskilda seger i karriären. Milli Miglia 1955 som han tillsammans med Denis Jenkinson (navigatör) vann före Juan-Manuel Fangio som satt i en likvärdig bil.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I det här avsnittet pratar vi om utvecklingen ifrån gladiatorsport till att man ska ha en rimlig chans att överleva en krash i 300 km/t i en racerbil. Det handlar om banor med tegelstenar eller träplankor, hjälmar, flamsäkra kläder, skyddsburar och en hel del annat som tagits fram för att göra sporten säkrare.
I slutet tar vi ett grepp om frågan ifall motorsport blivit för säkert idag.
Asvnittets motorljud kommer från en Maserati 250F körd av Juan Manual Fangio i Modena 1957.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det här programmet är en snabbgenomgång av förarna som förändrade sporten med sin körstil under 70 år. Allt ifrån hur sporten upopkom enlig Peter fram till dagens stora superstjärna Marc Márquez.
Ni får höra om det mesta från Jarno Saarinen, Mick Doohan, Valentino Rossi och många fler. Allt detta på mindre än en kvart!
Motorljudet kommer denna gång från en provstart med en Suzuki GSX-RR från 2018 års MotoGP.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Här ger vi oss på det svåraste av allt. Hur kan vi som fans egentligen bedöma hur bra en förare är och om vederbörande är underskattad eller överskattad. Sätter man sex personer runt ett bord så får man oftast ett antal olika åsikter. Vi nöjde oss med två och oftast var vi ganska överens.
Paul anser att i stort sett alla brittiska förare är överskattade för att sedan uttrycka sin förtjusning över både Lewis Hamilton och Jenson Button. Peter lyckas få in lite motorcykel i det hela och berättar om faran att köra av med bil i ett motorcykelrace.
Biljuden denna gång kommer från lite generiska F1-motorer (dvs, vi har tagit standardljud från ett bibliotek)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Vår förhandstitt på årets stora enduranstävling. Peter snackar om motorstorlekar och kilowatt. Paul babblar på om besättningar som om det är båtar det handlar om. Vi spekulerar vilt fast säger sedan att vi inte är bra på att gissa.
Det vill säga ungefär som vanligt men ni får veta det ni behöver om hybrider, LMP2, GT-bilar och till och med en Camaro som slinker in på slutet.
Motorljuden ni får höra är starten i 2022 års Le Mans, Matras grymma V12 från 1972 (som Henri Pescarolo sagt, den lät fantastiskt men vi som körde den är alla döva idag!), en bluddrande Porsche 917 samt Mazda 787B på Mulsannerakan,
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Peter tar er igenom vad Superbike är, hur man som vanligt fuskar med antal byggda cyklar, vem som skapade serien och diverse annat som är kinesiska om man inte förstår motorcykelmotorer. Paul försöker ställa lite frågor som ska låta att han faktiskt vet vad Peter pratar om.
Motorljuden ni hör är Superbikes på Monza (mellan Lesmo och Variante Ascari), Jonathan Reas Kawasaki i depån och faktisk en gat-BMW.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcasten Peter, Paul & Motor är skapad av Paul Ahlgren & Peter Dahlbom. Podcastens innehåll och bilderna på den här sidan hämtas med hjälp av det offentliga podcastflödet (RSS).
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.