Rymdliv

Rymdliv - Sändebudet från fjärran (3/4)

28 min • 8 november 2023

En oktoberdag 2017 skenar ett okänt föremål in i vårt solsystem. I elva dagar rör det sig mellan våra planeter. Sen försvinner det ut igen. En Harvardprofessor tror att det rör sig om ett första besök från utomjordingar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur söker forskare efter liv där ute som är mer intelligent än mänskligheten? Ett sätt är att använda fantasi. Ett annat är att söka efter det som för oss framstår som magi men som i själva verket kan vara resultatet av avancerad utomjordisk teknologi.

2021 startade Galileo-projektet på Harvard. Syftet: att undersöka objekt på och nära jorden som kan vara från aliens. Enligt den kontroversiella professorn Avi Loeb, som leder arbetet, kan metoriter och kometer i själva verket handla om kapsejsade solsegel från rymdfärder och störtade farkoster.

Vad var det för besökare som dök upp i vårt solsystem under några oktoberdagar 2017? Kommer vi någonsin att förstå det universum vi utforskar? Eller är vi som myror i skogen som inte har någon aning vad som får marken att skaka när du kommer med din svampkorg?

I Rymdliv i P1 tar Lova Nyqvist Sköld och Martin Wicklin med dig på en tyngdlös resa i människans jakt på liv i universum.

Medverkande:

Avi Loeb, professor i astrofysik och chef för Galileo-projektet vid Harvard University

Erik Zackrisson, docent i astronomi vid Uppsala Universitet

Karen Meech, professor i astronomi vid Hawaii University

Senaste avsnitt

Podcastbild

00:00 -00:00
00:00 -00:00