Rymdliv

Rymdliv - Var är de? (4/4)

28 min • 15 november 2023

För ungefär 3,8 miljarder år sker det som fortfarande är ett mysterium. En cell lämnar den fysiska kemin och delar på sig - livet på jorden uppstår. Men kanske sker det också på andra håll där ute.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vi vet att sannolikheten för att liv kan uppstå inte är noll. Vi är beviset på det. Men forskare har länge försökt räkna på om det kan ha uppstått på annat håll. 

En av anledningarna till att många astronomer tror att det finns annat liv i universum är upptäckten av alla tusentals jordlika exoplaneter utanför vår egen galax. Det verkar krylla av jordar med behagliga klimat och flytande vatten i universum.

En annan anledning till genombrottet är astrobiologer som upptäckt att det finns liv här på vår egen jord som kan överleva de mest outhärdliga livsbetingelserna. Som de små krabaterna Björndjuren, mikroorganismer som är 1 mm stor och som levt på jorden i mer än en halv miljard år och överlevt fem massutdöenden. De kan leva i rymden, på botten av den djupaste havsgraven och under den arktiska isen. 

Men som den italienska fysikern Enrico Fermi en gång utbrast: om det är så tänkbart med liv där ute, var är då alla? 

I Rymdliv i P1 tar Martin Wicklin och Lova Nyqvist Sköld med dig på en tyngdlös resa i människans jakt på liv i universum.

Medverkande:

Natuschka Lee, astrobiolog vid Uppsala universitet 

Erik Zackrisson, docent i astronomi vid Uppsala universitet

Florian Rodler, astronom vid ESO

Senaste avsnitt

Podcastbild

00:00 -00:00
00:00 -00:00