Sieps uppdrag är att belysa aktuella Europapolitiska frågor på ett självständigt och allsidigt sätt. Vi gör analyser, underlag och seminarier tillgängliga för regeringen och övriga aktörer i den politiska beslutsprocessen i Sverige och i EU. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Det kom starka reaktioner från USA när kommissionen häromveckan utfärdade böter mot två amerikanska techjättar. Hannes Berggren och Johannes Jarlebring gästar Sieps podcast för att reda ut vad bolagen gjort sig skyldiga till, hur kommissionens beslut har dragits in i handelskonflikten mellan USA och EU och vilka vägar framåt som står EU till buds.
Kommissionen har funnit att de amerikanska techföretagen inte uppfyller sina skyldigheter enligt rättsakten om digitala marknader (DMA, Digital markets act), och beslutat att bolagen ska betala böter. Beslutet fick stark kritik från både företagen och den amerikanska administrationen.
Sieps podcast gästas av Hannes Berggren, utredare på enheten för handel och säkerhet på Kommerskollegium, och Johannes Jarlebring, forskare i statsvetenskap på Sieps. De förklarar hur kommissionen kom fram till sitt beslut, varför det väcker ilska på andra sidan Atlanten och vad man kan förvänta sig av den fortsatta utvecklingen.
Vidare resonerar de kring målkonflikter som EU:s digitala regleringar ger upphov till, och hur det påverkar Europas roll i världspolitiken.
Gustaf Olsson är programledare.
I avsnittet nämns Johannes Jarlebrings perspektiv som har titeln Trump vs. EU Tech Regulation: High Stakes, No Easy Way Out. Ladda ner det här.
Hannes Berggren har också publicerat analyser som har bäring på poddavsnittets ämne. De finns på Kommerskollegiums sajt:
The GDPR and international trade
Economic Security and Digital Trade – Time for an EU–US Digital Agreement
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tre kandidater har tagit täten i det polska presidentvalet. Liberala regeringspartiet Medborgarplattformens kandidat Rafał Trzaskowski står mot Karol Nawrocki som representerar det konservativa Lag och rättvisa. En tredje kandidat är Sławomir Mentzen, som representerar partiet Konfederationen som står långt ute på högerkanten.
Katarzyna Jezierska, Polenkännare och statsvetare vid Högskolan väst, gästar Sieps podcast för ett samtal om vad kandidaterna står för, hur opinionsläget ser ut och vilka frågor som är mest framträdande i valrörelsen.
Avsnittet tar också upp läget för rättsstatens principer i Polen. Sedan den nuvarande regeringen tillträdde har konflikten mellan Polen och EU kring dessa principer lugnat ner sig, trots att många av problemen finns kvar och ter sig svårlösta. Frågan om rättsstatens principer hänger också nära ihop med presidentmakten.
Avslutningsvis även några ord om det polska EU-ordförandeskapet som har Europas säkerhet i fokus.
Programledare är Gustaf Olsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Donald Trump har drämt till med tullvapnet och runt om i världen diskuteras nu vilka svar man ska ge. Samtidigt är säkerhetsläget kraftigt försämrat och den transatlantiska länken skakar ordentligt. På europeisk sida sker en mängd aktiviteter för att stärka försvarsförmågan.
Sieps Podcast gästas av Katarina Engberg, senior rådgivare vid Sieps, och Björn Fägersten, seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet och VD för analysföretaget Politea. Tillsammans med programledaren Göran von Sydow borrar de i frågor om hur det osäkra läget påverkar Europa och vad som kan förväntas av EU när det gäller att hantera tullarna, förstärka försvaret och stötta Ukraina.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Världshandeln skakar i sina grundvalar efter flera utspel och beslut från Vita Huset. Men hur ser arenan ut där handelskonflikten äger rum? Joakim Zander och Harry Flam gästar Sieps Podcast för en bred diskussion om tullarnas roll i det globala handelssystemet.
Efter en lång tid av minskande handelshinder och ökande global handel befinner sig världen nu i ett annat läge. Donald Trump har infört ett antal tullar och fler är att vänta. EU har å sin sida svarat med tullar på amerikanska varor.
Utspelen från USA kommer nu i snabb takt och det är inte helt enkelt att se vilken strategi som ligger bakom handelspolitiken. Däremot finns det en del att säga om vilka konsekvenser tullar får, hur de vanligtvis fungerar i världshandeln och hur handelskonflikter kan lösas. Detta diskuteras i Sieps Podcast med hjälp av gästerna Joakim Zander, forskare i juridik på Sieps, och Harry Flam, senior rådgivare på Sieps.
Gustaf Olsson är programledare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En utvidgning av EU kommer att få ekonomiska konsekvenser, både för gamla och nya unionsmedlemmar. Sieps Podcast tar upp vad som kan hända med den ekonomiska tillväxten, investeringarna och jordbrukspolitiken när EU växer.
EU:s utvidgningsprocess går vidare i skuggan av det oroliga världsläget. Det polska ordförandeskapet prioriterar frågan och Ursula von der Leyen anser det tänkbart att Ukraina kommer att vara medlem år 2030 om nuvarande reformtakt upprätthålls.
Utvidgningsfrågan präglas ofta av geostrategiskt tänkande, men kommer också att få ekonomiska konsekvenser. Det här avsnittet av gästas av Monika Hjeds Löfmark, forskare i nationalekonomi, och Jonas Eriksson, utredare i nationalekonomi, båda på Sieps. De presenterar tre nya Europapolitiska analyser som handlar om utvidgningens konsekvenser för tillväxt och konvergens, utländska direktinvesteringar samt EU:s jordbrukspolitik. Analyserna drar lärdom av EU:s tidigare utvidgningar under 2000-talet och presenterar lärdomar för kommande.
Ekonomisk tillväxt tack vare medlemskapet i EU är inget som kommer av sig själv, utan det krävs genomgripande reformer av dagens medlemsländer. Vad är viktigast? De länder på är på väg in i EU kan bli attraktiva för utländska investerare, men flera faktorer har betydelse för var och hur investeringarna kan tänkas göras. EU:s jordbrukspolitik har beskrivits som ett svårt kapitel i kommande medlemskapsförhandlingar. Vilka vägar framåt finns?
Gustaf Olsson är programledare.
De Europapolitiska analyserna som presenteras i avsnittet är:
Economic growth and real convergence in Central and Eastern Europe: lessons for the future enlargement of the EU
Av Mariusz Próchniak, Ryszard Rapacki
The Implications for FDI Location of Future EU Enlargement
Av Colin Wren
Adjusting the CAP for new EU Members: Lessons from Previous Enlargements
Av Alan Matthews
De finns samlade på Sieps temasida för EU:s utvidgning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter det tyska valet väntar nu koalitionsförhandlingar mellan kristdemokrater och socialdemokrater. Vad står på spel för Sverige, Tyskland och Europa? Lars Danielsson och Bernd Parusel gästar Sieps Podcast för en analys.
Trots ökad fragmentisering av det politiska landskapet samlade de traditionellt statsbärande partierna en majoritet i söndagens val i Tyskland. Bland de viktiga frågorna under valrörelsen fanns migration, problemen för den inhemska industrin och behoven av satsningar på den tyska infrastrukturen. Nu väntar koalitionsförhandlingar mellan kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD där också sociala frågor kan komma att spela en stor roll. Med en god dos fingerspitzengefühl kan Tyskland få ett ledarskap på plats som får de tyska och europeiska hjulen att snurra med mindre gnissel.
Lars Danielsson, tidigare både EU-ambassadör och Tysklandsambassadör samt ledamot i Sieps insynsråd, och Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap på Sieps, gästar Sieps Podcast för en analys av valresultatet. Samtalet blickar framåt och handlar om vad valet kan få för konsekvenser för Sverige, Tyskland och inte minst för Europa, där tysk politik får stor betydelse. Kan ett nytt tyskt ledarskap bli en samlande kraft även på europeisk nivå?
Programledare är Gustaf Olsson.
Sieps publicerade en europapolitisk analys och höll ett webbinarium inför det tyska valet. Där analyseras vad en koalition mellan CDU/CSU och SPD kan innebära för Tyskland och Europa, så de är fortfarande relevanta nu när valet är genomfört. Ladda ner analysen här och se webbinariet här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Framöver väntas flera initiativ på EU-nivå som ska stärka unionens beredskap och försvar. Sieps Podcast gästas av Teresa Åhman (MSB) och Katarina Engberg (Sieps) som beskriver vad som är på gång, varför initiativen behövs och vilka utmaningar som finns.
En rad händelser har fört upp beredskap och försvar högt på EU:s agenda. Rysslands invasion av Ukraina är den mest framträdande, men även naturkatastrofer och pandemin har gjort att EU behöver ta ett större och mer sammanhållet ansvar på beredskapsområdet.
Sieps Podcast gästas av Teresa Åhman, stabschef på avdelningen för internationella relationer, forskning och utveckling på MSB som också har arbetat med försvarsfrågor på Sveriges representation i Bryssel, och Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps med fokus just på försvars- och säkerhetspolitik.
EU:s initiativ på försvars- och beredskapsområdet liknar uppbyggnaden av det som från svenskt perspektiv ser ut som ett totalförsvar, där hela samhället bidrar och tar ansvar för säkerheten. I avsnittet utvecklar hon resonemanget. I bakgrunden finns Sauli Niinistös rapport om EU:s civila och militära beredskap, och framöver kommer två vitböcker på samma område som ska konkretisera EU:s väg framåt.
Vilka utmaningar står EU inför när de idag spretiga initiativen på beredskapsområdet ska breddas till fler sektorer av samhället och samtidigt bli en mer sammanhållen politik? Frågorna överskrider både gränser mellan medlemsstater och politikområden och det är ofta kommissionen som står för det samlade greppet. Hur påverkas balansen mellan EU:s institutioner och medlemmar?
I avsnittet berörs även planerna på stärkt militär förmåga inom EU, samt att det snart är tre år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina.
Ladda ner Katarina Engbergs Europapolitiska analys Towards a European Total Defence Union? här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En rad ödesfrågor väntar på sitt europapolitiska svar 2025, då bland annat säkerheten, konkurrenskraften och klimatkrisen står högt på agendan. Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz gästar Sieps Podcast för ett samtal om hur Sverige kommer att navigera i dessa vatten.
Den nya mandatperioden i EU har nu kommit igång på allvar, och en rad nya initiativ står för dörren. Europas industri behöver stärkas, säkerheten måste bli bättre och klimatmålen ska nås. Dessutom ska medlemskapsförhandlingar inledas med nya kandidatländer och stora geopolitiska utmaningar behöver hanteras.
EU-minister Jessica Rosencrantz gästar Sieps podcast och svarar på frågor om hur Sverige kommer att ställa sig till ett antal väntade initiativ. Sveriges hållning kring budgetdisciplin och frihandel utmanas när Europa behöver öka konkurrenskraften och möta geopolitiska utmaningar. Samtidigt har klimatpolitiken hamnat i skottgluggen då europeiska företag anser att de dignar under regelbördan. Vilka kompromisser behövs?
Sverige har varit pådrivande för EU:s utvidgning, och under våren ska de första kapitlen i förhandlingarna med Ukraina och Moldavien öppnas. Men hur är det med enigheten bland medlemsstaterna och förankringen bland medborgarna?
Dessutom: hur står det till med Sveriges inflytande i EU egentligen? Många menar att det kunde vara bättre. 30 år efter Sveriges EU-inträde är det också allt för få svenskar som jobbar i EU-institutionerna. Vad vill EU-ministern göra åt det?
Gustaf Olsson är programledare
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Ett händelserikt år går mot sitt slut. Cecilia Malmström, Henrik Brors och Göran von Sydow gästar Sieps Podcast för att summera och analysera det gångna europapolitiska året.
Stora utmaningar och höga förväntningar har präglat 2024 i Europapolitiken. Valet till Europaparlamentet resulterade i ökad fragmentisering och en besvärlig process för att utse en ny kommission. Under hösten har både Tyskland och Frankrike drabbats av regeringskriser. Också omvärlden präglas av oro och dramatiska skeenden. Samtidigt står EU inför stora utmaningar för att säkra freden, konkurrenskraften och klimatet.
Cecilia Malmström, tidigare Europaparlamentariker och kommissionär, Henrik Brors, journalist med lång erfarenhet av att bevaka både europeisk och svensk politik och Göran von Sydow, direktör på Sieps, gästar årets sista avsnitt av Sieps Podcast, som alltså summerar 2024 i Europapolitiken.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den nya kommissionen har tillträtt, och i Europa råder just nu ett stort behov av politiskt ledarskap. Hur kan ordförande Ursula von der Leyens nya lag svara upp mot utmaningarna? Sieps Podcast gästas av Pia Gripenberg och Lars Danielsson för att analysera den frågan.
Ordförande Ursula von der Leyens nya kommission är godkänd av Europaparlamentet och har nu påbörjat sitt arbete. Detta samtidigt som nyval väntas i Tyskland och den franska regeringen kämpar för sin överlevnad. Omvärldsläget kallar också på politiskt ledarskap, med Rysslands krig i Ukraina, Trumps andra presidentskap, migrationspolitiken och klimatkrisen som några exempel.
Pia Gripenberg, politikreporter på DN med lång erfarenhet av att bevaka EU, och Lars Danielsson, tidigare bland annat EU-ambassadör och statssekreterare, gästar Sieps Podcast och samtalar om hur kommissionen ska kunna ta sig an dessa utmaningar.
von de Leyen har organiserat den nya kommissionen på ett annat sätt jämfört med den föregående. Har ordföranden samlat mer makt hos sig själv?
När Europaparlamentet godkände kommissionen var partigrupperna splittrade och omröstningen föregicks av kohandel och politiskt spel. Vad betyder det för kommissionens mandat?
Ett fragmenterat parlament och svaga regeringar i medlemsländerna innebär också utmaningar för kommissionen under mandatperioden. Hur kommer den institutionella balansen att se ut framöver?
Gustaf Olsson är programledare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Den 13 november 1994 hölls en folkomröstning om svenskt EU-medlemskap. Annika Ström Melin och Göran von Sydow gästar Sieps Podcast och minns, analyserar och diskuterar.
En hel del har hänt sedan en majoritet av svenskarna sade ja till EU för 30 år sedan. Sieps Podcast gör en tidsresa och tar upp hur valrörelsen 1994 gestaltade sig, vilka frågor som debatterades och vad som till slut fällde avgörandet. Detta tillsammans med gästerna Annika Ström Melin, EU-journalist som också bevakade folkomröstningen, och Göran von Sydow, direktör på Sieps.
Både Sverige och EU förändrats sedan folkomröstningen. Hur har Sveriges statsskick, förvaltning och rättssystem påverkats? Sverige har varit särskilt drivande i vissa frågor i EU, och gjort tydliga avtryck i unionens miljö- och klimatpolitik, kemikalielagstiftning samt i frågor kring öppenhet.
Under de år som gått sedan inträdet har Sverige mognat som EU-medlem, men samtidigt lever bilden av Sverige som den motvillige europén kvar. Avsnittet tar upp varifrån den bilden kommer och om den fortfarande stämmer idag.
Rapporterna som Sieps publicerade när Sverige hade varit medlem i EU i 25 år finns att ladda ner här.
Analyserna om svensk EU-opinion finns att ladda ner här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
USA:s nästa president vill få ett snabbt slut på kriget i Ukraina, älskar tullar och vill få fart på oljeborrningen. Cecilia Malmström och Björn Fägersten gästar Sieps Podcast för ett samtal om Donald Trump och den transatlantiska länken.
Donald Trump har vunnit det amerikanska presidentvalet. Vad betyder det för säkerheten, handelsrelationerna och klimatomställningen? Cecilia Malmström, bland annat tidigare Europaparlamentariker och EU-kommissionär, och Björn Fägersten, forskare vid Utrikespolitiska institutet och omvärldsanalytiker, gästar Sieps Podcast för en analys av läget.
Gustaf Olsson programleder.
Ladda ner publikationen Changing transatlantic relations – and what it means for Europe här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sieps Podcast återvänder till det svenska EU-ordförandeskapet 2023. Nyligen publicerade Sieps en rapport där erfarenheter från ordförandeskapet samlats in och analyserats. Den rapporten tas upp för diskussion i detta avsnitt, som gästas av Eva Sjögren och Göran von Sydow.
Första halvåret 2023 var Sverige ordförande i EU. På uppdrag av regeringen har Sieps samlat in erfarenheter och lärdomar från politiker och tjänstemän som arbetade med ordförandeskapet och dessa finns nu publicerade i en rapport. Detta avsnitt av Sieps Podcast tar avstamp i rapporten, och gästas av Eva Sjögren, chef för EU-samordningen på Regeringskansliet, och Göran von Sydow, direktör på Sieps.
Planering, att sätta sig in i dagordningen och att etablera relationer tas upp som viktiga framgångsfaktorer i arbetet med att förbereda ordförandeskapet. Samtalet tar också upp institutionella frågor, som hur samarbetet mellan Regeringskansliet och myndigheterna fungerade, men också interaktionen mellan ordförandeskapet, Europaparlamentet och kommissionen. Ett viktigt syfte med att ta vara på erfarenheterna är att skapa kunskap om hur Sverige kan bli en bättre förhandlare, och den frågan berörs också i poddsamtalet.
Dessutom: ett reklaminslag.
Gustaf Olsson programleder.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Mario Draghi har presenterat sin emotsedda rapport om europeisk konkurrenskraft. Katarina Engberg och Harry Flam gästar Sieps Podcast och analyserar den diagnos som Draghi ställt på EU:s ekonomi.
EU:s bristande konkurrenskraft sätter unionens framtid på spel. Det menar Mario Draghi, tidigare bland annat italiensk premiärminister och chef för Europeiska centralbanken, som presenterade sin rapport i ämnet för några veckor sedan. Rapporten beställdes av Ursula von der Leyen för ett drygt år sedan och den har redan fått stort genomslag, både i medier och i inriktningen för den tillträdande kommissionen.
Men är läget så pass mörkt som Draghi målar upp? Katarina Engberg och Harry Flam, båda seniora rådgivare på Sieps, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast. Under samtalet tar en något mer nyanserad bild av läget för den europeiska ekonomin form, då begrepp som produktivitet och tillväxt kompletterar konkurrenskraften. Många av Draghis förslag välkomnas, särskilt de som berör behovet av innovation, billig energi och säkrare leverantörskedjor.
Men vem ska stå för de enorma investeringar som behövs? Hur kommer förslagen att omsättas i praktiken? Och vad har schweiziska klockor med saken att göra?
Programledare är Gustaf Olsson.
Harry Flams perspektiv om Draghi-rapporten finns att ladda ner här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sieps Podcast gästas av Katarina Areskoug och Anders Ahnlid, som båda arbetar med att hjälpa Ukrainas väg in i EU. Hur går förhandlingarna, vilka är utmaningarna och vad är nästa steg?
I skuggan av kriget pågår ett intensivt arbete för att Ukraina ska bli medlem i EU, och i somras hölls den första anslutningskonferensen. Sverige bidrar till processen, och gästerna i detta avsnitt är engagerade på flera sätt.
Katarina Areskoug, EU-konsult med ett förflutet som statssekreterare och chef för EU-kommissionen i Sverige, deltar i en nordisk-baltisk expertgrupp som är rådgivare åt Ukrainska regeringsföreträdare under medlemskapsförhandlarna. Hon gästar podden tillsammans med Anders Ahnlid, generaldirektör på Kommerskollegium, som koordinerar expertgruppen. Kommerskollegium utbildar också ukrainska tjänstemän i frågor som rör EU:s inre marknad och hjälper även ukrainska företag att exportera till Sverige.
Under samtalet berättar de om hur medlemskapsförhandlingarna fortskrider, hur Ukraina hanterar reformprocesserna mitt under pågående krig och hur EU behöver förändras för att kunna växa. Utmaningarna är många, men också möjligheterna.
Programledare är Gustaf Olsson. Lyssna på Sieps sajt eller där du brukar hitta poddar.
Läs mer på Sieps temasida om EU:s utvidgning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kommissionär Věra Jourová gästar detta specialavsnitt av Sieps Podcast. Samtalet spelades in under EU Days i Lund och kretsar kring hennes tio år som kommissionär, EU:s grundläggande värden och demokratiska utmaningar.
Věra Jourová har varit kommissionär under tio händelserika år. Under den senaste mandatperioden har hon varit vice ordförande för kommissionen med ansvar för värden och öppenhet. Hon gästar detta specialavsnitt av Sieps Podcast för ett samtal om just dessa värden: rättsstatens principer, demokrati och pressfrihet.
En rad kriser har präglat Věra Jourovás tid i EU-politiken, och de grundläggande värdena utmanas på flera håll. Trots det förblir hon en optimist med några goda råd till den tillträdande kommissionen.
Samtalet är på engelska och spelades in inför publik på EU Days i Lund. Karin Flordal och Gustaf Olsson är programledare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Skogen spelar en viktig roll för svensk ekonomi, för klimatomställningen och för allt levande som vistas i den. Hur ska intressena samsas? Sieps Podcast ger sig in i ett snårigt politikområde.
Skogen är en viktig resurs i Sverige, och klimatomställningen har gjort att fler intressen behöver samsas om den. Ett antal EU-regler påverkar det svenska skogsbruket, och ofta mynnar dessa ur EU:s klimatpolitik.
Sieps Podcast ger sig i kast med frågan om hur EU påverkar den svenska skogspolitiken. Detta tillsammans med Robin Rönneke Belfrage, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala universitet, och Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker.
Hur bidrar skogen och skogsbruken till klimatomställningen? Hur har Sverige hanterat förhandlingarna kring EU:s initiativ? Och vad betyder egentligen LULUCF?
Robin Rönneke Belfrage har medverkat i antologin För Europa i en ny tid, där han har skrivit kapitlet Ordförandeskapet och EU:s miljöpolitik tillsammans med Anna Michalski. Läs mer här.
Magnus Nilsson har skrivit rapporten Temperaturhöjning i klimatpolitiken för Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Läs mer och ladda ner den här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Försvarspolitiken fick en framskjuten plats när Ursula von der Leyen presenterade sina prioriteringar för den nya mandatperioden. Sieps Podcast tar upp läget i bygget av försvarsunionen och vad vi kan förvänta oss i framöver.
En försvarskommissionär, en vitbok för det europeiska försvarets framtid och en fungerande inre marknad för försvarsprodukter. Det är en del av de prioriteringar som kommissionens återvalda ordförande Ursula von der Leyen presenterade för Europaparlamentet i somras. Men vilken betydelse får bygget av en europeisk försvarsunion i praktiken?
Sieps Podcast gästas av Niklas Alm, biträdande generalsekreterare för säkerhets- och försvarsföretagens branschorganisation SOFF, och Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps med fokus på försvarspolitik. Vi gör en genomgång av komponenterna i försvarsunionen, institutionella förändringar, och vad rollen som försvarskommissionär kan tänkas innebära.
Samtalet kretsar vidare kring upprustningen av Europas av försvar och beredskap: hur ska industrin kunna skala upp för att möta den ökade efterfrågan? Hur samspelar nationella ambitioner med EU:s och Natos? Och är EU på väg att inrätta ett totalförsvar av nordisk modell?
Kriget i Ukraina har accelererat den europeiska upprustningen. Stödet till Ukraina är också på väg att hitta nya former, när ryska frysta tillgångar kan användas och Europa förbereder sig på att ta ett större ansvar.
Programledare är Gustaf Olsson.
I avsnitt nämns några publikationer:
A European Defence Union by 2025? Work in Progress (sieps.se)
EU:s krisberedskap och dess betydelse för Sverige (sieps.se)
På temasidan Tema: EU i omvärlden (sieps.se) finns flera publikationer om EU:s försvarspolitik samlade.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sieps Podcast tar upp tråden där vi slutade i våras: i efterdyningarna av valet till Europaparlamentet. Cecilia Malmström och Göran von Sydow gästar för ett samtal om partigrupper, utskott och nomineringar. Dessutom Frankrike, Storbritannien, Ungern och USA.
Den 16 juli sammanträdde det nyvalda Europaparlament för första gången i Strasbourg och i en sluten omröstning fick Ursula von der Leyen förnyat förtroende som kommissionens ordförande. Nya partigrupper har bildats på högerflanken och utskottsplaceringar förhandlas alltjämt.
Flera toppjobb har tillsatts men en hel del återstår. von der Leyen arbetar med att ta fram en organisation med lämpliga portföljer som ska matcha både utfästelserna gjorda till parlamentet men också med medlemsstaternas kandidater.
Hur har parlamentets gruppindelning förändrats och vad betyder den för parlamentets fortsatta arbete? Hur har det gått för de svenska ledamöterna i förhandlingar om utskottsplaceringar och ordförandeposter?
Cecilia Malmström, tidigare bland annat EU-kommissionär och Europaparlamentariker och Göran von Sydow, direktör på Sieps, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast och vi diskuterar vad som nu har hänt under sommaren och vad valet resulterat i.
Avslutningsvis gör vi en rundflygning och diskuterar valen i Frankrike och Storbritannien, Ungerns kontroversiella agerande som ordförande i ministerrådet samt avslutningsvis den transatlantiska länken i ljuset av det kommande valet i USA.
Programledare är i vanlig ordning Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Mer om valet till Europaparlamentet hittar du på www.sieps.se, till exempel publikationen A new political landscape: Europe after the elections.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hur starkt blåste högervinden? Hur stort stöd har Ursula von der Leyen? Och hur tänker egentligen Emmanuel Macron? Sieps Podcast analyserar valresultatet i samarbete med Utrikespolitiska institutets podd Utblick.
Inför valet till Europaparlamentet har mycket handlat om hur stor högern skulle bli, att parlamentet skulle bli mer fragmenterat och att det skulle bli ett svårt pussel utse personer till toppjobben. Nu är valet genomfört och frågorna kan få åtminstone något tydligare svar.
Sieps Podcast gör sin eftervalsanalys i samarbete med Utrikespolitiska institutets podd Utblick. Sofie Blombäck, universitetslektor vid Mittuniversitetet, och Göran von Sydow, direktör på Sieps, gästar Utblicks programledare Jonas Löfvenberg.
Sieps har även anordnat ett webbinarium som analyserar valresultatet, se det i efterhand här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Migration och klimat har seglat upp som några av de hetast debatterade frågorna i valrörelsen, inte bara i Sverige utan också i många andra medlemsstater. I sista poddavsnittet före valet tar vi reda på vad som står på spel och vilken roll Europaparlamentet har på de här områdena.
Under nästa mandatperiod ska både EU:s migrationspakt och klimatlag implementeras. Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap med fokus just på migrationspolitik och Mats Engström, senior rådgivare vid Sieps och expert på miljöpolitik gästar Sieps podcast och samtalar om Europaparlamentets roll i detta.
Många röster höjs om att migrationspakten är otillräcklig, kan det leda till att nya frågor dyker upp på EU:s bord framöver? EU:s klimatlag är också omdebatterad, och det finns tendenser som pekar åt olika håll: kommer takten i klimatomställningen att öka eller minska? Vi spanar också kring den framtida frågan kring klimatflyktingar, som berör båda dessa politikområden.
Programledare är i vanlig ordning Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Efter valet håller Sieps ett webbinarium om reslultatet. Läs mer och anmäl dig här!
Ladda ner publikationer som nämns i avsnittet
CBAM: Bending the carbon curve or breaking international trade? Av Naghmeh Nasiritousi och Alexandra Buylova
Stronger EU Partnerships for Sustainable Supply Chains av Mats Engström.
Klimatprocesser i Europa: rättigheter under förändring av Agnes Hellner
The Minimum Standards of International Protection applicable to the European Union av Maja Grundler och Elspeth Guild
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Valet till Europaparlamentet rycker närmare. Sieps Podcast kopplar in några svenska ambassadörer runt om i EU som berättar om hur valrörelserna gestaltar sig där.
Valaffischer har satts upp, röstkort skickats ut och förtidsröstningen har inletts. Valrörelsen inför valet till Europaparlamentet är igång, inte bara i Sverige utan runt om i EU.
Sieps podcast gör i det här avsnittet nedslag i Polen, Italien, Tyskland och Frankrike för att ta tempen på valrörelserna i respektive land. Till vår hjälp har vi tre svenska ambassadörer: Andreas von Beckerath (Polen), Jan Björklund (Italien) och Veronika Wand-Danielsson (Tyskland). Sieps direktör Göran von Sydow belyser läget i Frankrike.
Våra nedslag i Warszawa, Rom, Berlin och Paris visar både skillnader och likheter. Migration, klimat och stödet till Ukraina ligger högt på agendan i flera länder, men graden av engagemang och konfliktnivå varierar. Det politiska arvet varierar också länderna emellan, och de intar olika roller i EU-samarbetet.
Prognoserna för de olika ländernas partier ser lika olika som osäkra ut med några veckor kvar till valdagen.
Programledare är i vanlig ordning Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Svenskarnas stöd för EU-medlemskapet fortsätter att vara högt, men backar från föregående års toppnotering. Samtidigt ökar stödet för att Sverige ska gå över till euron. Sieps Podcast tittar närmare på de här siffrorna tillsammans med Annika Ström Melin och Jakob Lewander.
SOM-institutet genomför varje höst en Sverigeundersökning och Markus Johansson, forskare i statsvetenskap på Göteborgs universitet och vid Sieps, och Jakob Lewander som är utredare i statsvetenskap, Sieps har skrivit en analys baserade på de delar av undersökningen som handlar om Sveriges EU-medlemskap.
I det här avsnittet av Sieps podcast fördjupar vi oss i den svenska EU-opinionen och diskuterar vad den kan betyda för det kommande valet till Europaparlamentet. Vi samtalar också om de rörelser som visar att stödet skiftar längs den politiska höger-vänster-skalan. Och hur ser stödet för EU ut bland medborgarna i andra medlemsländer?
Med oss för att diskutera dessa rörelser är Annika Ström Melin, EU-journalist, författare, tidigare programledare för Sieps podcast och även medlem i Sieps insynsråd samt Jakob Lewander, utredare i statsvetenskap på Sieps och en av författarna till analysen.
Programledare är i vanlig ordning Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Ladda ner analysen av den svenska EU-opinionen här.
I avsnittet nämner Annika Ström Melin ett seminarium där Simon Hix medverkade och som Sieps anordnade tillsammans med SNS. Seminariet kan ses i efterhand här. Seminariet utgick från en publikation av Simon Hix och Abdul Noury. Den finns att ladda ner här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Med en koldioxidavgift på importerade varor vill EU behålla konkurrenskraft samtidigt som man höjer klimatambitionerna. Detta avsnitt av Sieps Podcast handlar om risken för konflikt kring denna avgift, om hur EU ska säkra hållbara leverantörskedjor och om vilken roll klimatfrågorna spelar i valrörelsen.
EU:s nuvarande mandatperiod har präglats av en rad initiativ på klimatområdet under flaggskeppsprojektet Den gröna given. Men klimatutmaningarna stannar inte vid EUs gränser utan är globala. För att vara en offensiv klimatspelare gäller det för EU att få med fler aktörer runt om i världen i det gemensamma arbetet. När EU investerar tungt i klimatlösningar gäller det också för unionen att behålla konkurrenskraft gentemot länder med lägre ambitioner.
Gränsjusteringsmekanismen för koldioxid (CBAM) och åtgärder för hållbara leverantörskedjor är två exempel på verktyg som syftar till att minska utsläppen, behålla konkurrenskraften och samtidigt påverka andra länders gröna omställning. Men åtgärderna är kontroversiella, och EU har anklagats för ”grön protektionism” och för att skapa krångliga regler.
Naghmeh Nasiritousi, forskare vid Utrikespolitiska institutet, och Mats Engström, senior rådgivare vid Sieps och expert på miljöpolitik, analyserat dessa verktyg och de gästar detta avsnitt av Sieps Podcast.
Utöver detta diskuteras också ytterligare åtgärder som EU behöver vidta framgent för att fortsätta driva klimatarbetet. Sist men inte minst samtalar vi också om klimatfrågornas plats i valrörelsen och vad som kan väntas på klimatområdet under nästa mandatperiod.
Programledare är som vanligt Gustaf Olsson och Karin Flordal.
Ladda ner publikationerna på www.sieps.se
CBAM: Bending the carbon curve or breaking international trade? Av Naghmeh Nasiritousi och Alexandra Buylova
Stronger EU Partnerships for Sustainable Supply Chains av Mats Engström.
På klimatområdet har Sieps också nyligen publicerat en analys om klimatprocesser i europeiska domstolar. Klimatprocesser i Europa: rättigheter under förändring av Agnes Hellner
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Svenska myndigheter ska enligt vår svenska grundlag vara fristående från regeringen. Är detta fristående tillräckligt för de krav på oberoende som EU-rätten ställer? Den frågan undersöks i detta avsnitt av Sieps Podcast.
EU:s lagstiftning kräver i vissa fall att de myndigheter som genomför lagstiftning och utövar tillsyn är oberoende. Sverige har ofta ansett att detta krav är uppfyllt tack vare myndigheternas fristående ställning. Men stämmer det?
Det här avsnittet av Sieps Podcast gästas av Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, och Maria Wiberg, jurist på Post- och telestyrelsen och med erfarenhet av arbete vid en rad myndigheter, däribland Sieps.
Samtalet utgår från Wenanders nyligen publicerade Europapolitiska analys, där han visar att de svenska myndigheternas oberoende i EU-rättens mening kanske inte är så självklar som man ofta antagit.
I avsnittet går vi igenom vilka typer av oberoende som viss EU-lagstiftning kräver och hur de svenska myndigheterna står sig gentemot dessa krav. Vidare diskuterar vi vilka spänningar kraven på oberoende kan skapa, hur myndigheter kan vara verktyg för regeringen men samtidigt självständiga och hur andra europeiska länder har löst EU-rättens krav.
Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson. Lyssna på avsnittet på Sieps sajt eller där du brukar lyssna på poddar.
Henrik Wenanders Europapolitiska analys finns att ladda ner här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Efter valet till Europaparlamentet börjar en intensiv fas i EU:s institutioner. Inför den nya mandatperioden ska parlamentarikerna samlas i sina grupper, toppjobben tillsättas och en ny kommission ska bildas.
Cecilia Malmström, tidigare bland annat EU-kommissionär och Europaparlamentariker, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast tillsammans med Göran von Sydow, direktör på Sieps. De beskriver hur dessa processer går till och vilka utmaningar som finns.
Hur stabila är partigrupperna? Hur mår spitzenkandidatsystemet? Och hur kommer de allt viktigare internationella och försvarspolitiska frågorna att hanteras?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Digitalisering, integritetsskydd och fri rörlighet är viktiga mål för EU. Detta avsnitt av Sieps Podcast handlar om hur förslaget om ett digitalt hälsodataområde i EU navigerar bland dessa värden för att stärka individers kontroll av hälsodata samtidigt som informationen ska bli enklare att dela på ett säkert sätt.
Förslaget om att skapa ett digitalt hälsodataområde i EU förhandlas just nu mellan EU:s ministerråd och Europaparlamentet. Syftet med förslaget är att ge medborgare större kontroll över sin hälsodata och bättre tillgång till datan för bland annat vårdgivare, institutioner och forskare. Förslaget innebär en svår balansgång mellan möjligheter och risker.
I detta avsnitt av Sieps Podcast samtalar vi om förslaget till förordning om att hälsodataområde och med Jane Reichel, professor i förvaltningsrätt vid Stockholms universitet och medlem i Sieps insynsråd, David Fåhraeus, doktorand i europarätt vid Uppsala universitet och Michel Silvestri, enhetschef på E-hälsomyndigheten.
Varför behövs ett europeiskt hälsodataområde? Hur kan man förbättra skyddet av personliga hälsodata samtidigt som den blir mer tillgänglig? Och hur bred ska definitionen av hälsodata egentligen vara? Vi tittar också närmare på vilka utmaningar och möjligheter förslaget innebär för Sverige.
Den Europapolitiska analysen The European Health Data Space: Challenges and Opportunities finns för nerladdning här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Snart väntas EU:s AI-förordning till slut antas, och det är hög tid för dem som berörs av den att förbereda sig. Sieps Podcast tar upp frågor om förordningens innehåll, varför den är nödvändig och hur den ska implementeras.
I april väntas Europaparlamentet godkänna EU:s AI-förordning, detta under mandatperiodens sista plenarsession. Därefter börjar lagen gälla efter två år. Det innebär att det är hög tid för de som berörs av lagen att börja förbereda sig. Det handlar framför allt om myndigheter som ska utöva tillsyn och företag som behöver anpassa sina produkter.
Detta avsnitt av Sieps podcast gästas av Claes Granmar, docent och forskare i Europarätt på Stockholms universitet, Håkan Burden, forskare på RISE och Susanne Stenberg, forskare och rättslig expert på RISE. Samtalet handlar om hur AI-förordningen kommer att påverka samhällets olika delar, både offentlig och privat sektor. Vidare pratar vi om de olika risker som diskuteras i samband med AI, kopplat till bland annat integritet och etik men också om den framtida globala marknaden och vad innovatörer och entreprenörer oroar sig för.
Vi försöker reda ut hur AI definieras och vilka problem EU:s AI-förordning vill komma åt. Vilka som berörs av förordningen och på vilket sätt och hur detta kan komma att påverka oss medborgare, inte minst via myndighetsutövning, är frågor som också kommer upp. Avslutningsvis vänder vi oss ut i världen och får en inblick i hur andra delar av världen reglerar AI och hur de förhåller sig till EU:s förordning.
Programledare är i vanlig ordning Gustaf Olsson och Karin Flordal, Sieps.
Den europapolitiska analysen AI-reglering i Europeiska unionen: vad vill näringslivet och andra icke-statliga aktörer? finns tillgänglig här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Snart har två år gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Hur har kriget förändrat Europa och vad händer härnäst? Fredrik Löjdquist och Göran von Sydow gästar Sieps Podcast för en analys av läget.
24 februari 2022 var en dag då mycket förändrades, då Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Invasionen förstärkte och satte igång en rad processer som fortfarande pågår: Europas upprustning, civilt och militärt stöd till Ukraina och ny kraft i EU:s utvidgning.
Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av Fredrik Löjdquist, chef för Centrum för Östeuropastudier, och Göran von Sydow, direktör vid Sieps. Tillsammans analyserar de vad som står på spel i konflikten och hur väst har hanterat Rysslands åsidosättande av internationell rätt.
Löjdquist gästade även avsnitt 29 av Sieps Podcast, som spelades in strax före Rysslands invasion. Det avsnittet finns att lyssna på här.
I avsnittet nämns också publikationen Försvarsklausulen i EU-fördraget – i ljuset av Sveriges ansökan om Natomedlemskap av Inger Österdahl. Läs mer och ladda ner den här.
Hur EU behöver förändras för att kunna växa behandlas i antologin Fit for 35? Reforming the Politics and Institutions of the EU for an Enlarged Union. Ladda ner den här.
Även Ingrid Carlbergs artikel i DN, Så vill Putin trasa sönder EU inifrån, nämns i avsnittet. Läs den här.
Sieps har också samlat material som rör kriget i Ukraina på temasidan EU i omvärlden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Migrationspolitiken är ständigt aktuell i Europa. Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av statsvetaren Bernd Parusel och tar utgångspunkt i en ny Sieps-rapport som handlar om asylrättsliga miniminormer inom EU.
Vilka rättigheter har människor som söker asyl i ett EU-land? Frågan har fått aktualitet av att det i många medlemsstater, inklusive Sverige, pågår processer som ska anpassa det asylrättsliga regelverket till miniminivån enligt EU-rätten. Miniminormerna undersöks också i en ny rapport från Sieps som tas upp i detta avsnitt av Sieps Podcast. Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap på Sieps och migrationsexpert gästar.
Parusel beskriver fyra grundaspekter av de miniminormer som alla EU-länder måste följa: Tillträde till territoriet och principen om non-refoulement, tillgång till ett asylförfarande, mottagningsvillkor inklusive familjeåterförening samt när förvar kan vara tillåtet. Normerna har sin utgångspunkt i ett antal internationella konventioner som EU:s medlemsstater förbundit sig att följa.
Avsnittet tar också upp EU:s migrationspakt, som nu är på väg att bli färdig. Finns det några delar av den som riskerar att komma i konflikt med konventionernas miniminormer?
Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Rapporten The Minimum Standards of International Protection applicable to the European Union finns att ladda ner här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Säsongspremiären av Sieps podcast tar sikte på årets stora EU-händelse: valet till Europaparlamentet. Tillsammans med Brysselkorrespondenten Sigrid Melchior och Ekots utrikeschef Anders Pontara undersöker vi hur medierna förbereder sig för valrörelsen och vilken bild av EU som svenska medier förmedlar.
Att EU är underbevakat i svenska medier är ett vanligt påstående, men stämmer det? Detta avsnitt av Sieps Podcast undersöker den saken med hjälp av två gäster: Sigrid Melchior, frilansande Brysselkorrespondent som skriver för Dagens Nyheter, och Anders Pontara, utrikeschef på Ekot i Sveriges Radio. De får svara på frågor om hur de förbereder sig inför valet till Europaparlamentet som äger rum 9 juni, om hur det var att bevaka det svenska EU-ordförandeskapet förra året och om hur det är att rapportera från EU-maskineriet för svenska läsare och lyssnare.
Gustaf Olsson är programledare. Under våren kommer Sieps givetvis att ta upp valet på flera sätt. Prenumerera på vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I årets sista avsnitt gästas Sieps Podcast av Lars Danielsson, fram tills nyligen Sveriges EU-ambassadör. Vi blickar tillbaka på kort och lång sikt i samtal om det svenska EU-ordförandeskapet, Sveriges roll i EU och utvecklingen av unionens institutioner. I vår framtidsspaning tar vi också upp det kommande valet, EU:s utvidgning och industripolitiken.
Efter hetluften i Bryssel intar Sveriges tidigare EU-ambassadör Lars Danielsson nu en ny roll där han delar med sig av sin gedigna erfarenhet av EU-förhandlingar och utrikespolitik. I detta avsnitt av Sieps Podcast ger han perspektiv på Sveriges EU-ordförandeskap under första halvan av 2023. Samtalet kretsar kring triloger och samspelet mellan EU:s institutioner, vikten av ett väloljat ledarskap samt hur Sverige hanterade rollen som rådsordförande.
Vi blickar också framåt mot det stundande EU-valet och hur det kommer att påverka sammansättningen av nästa kommission. EU:s utvidgning återkommer även i detta avsnitt, liksom industripolitiken, omvärldsläget och Sveriges euroutanförskap.
Programledare för är som vanligt Karin Flordal och Gustaf Olsson. På återhörande 2024.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I ministerrådet är samarbete viktigt för att uppnå resultat. Men hur ser samarbetsmönstren ut och vilka stater är mest populära? Det undersöker fyra forskare i en ny publikation. Sieps Podcast bjöd in en av författarna, Markus Johansson, för att diskutera resultaten med Eva Sjögren, chef för EU-samordningen på Regeringskansliet.
I en nysläppt Europapolitisk analys undersöker fyra forskare vid Göteborgs Universitet hur starka samarbetsrelationer EU:s medlemsstater har i ministerrådet. De ger också olika förklaringar till varför samarbetsmönstren ser ut som de gör och varför vissa medlemsstater har ett starkare nätverk än andra, och alltså har större så kallat nätverkskapital. I korthet kan man säga att det handlar om vilka medlemsstater i EU som är mest populära att samarbeta med i ministerrådet.
I dagens avsnitt av Sieps podcast pratar vi om hur populär samarbetspartner just Sverige är, men också hur man mäter nätverkskapital och om det kan översättas till inflytande. Ordförandeskap i ministerrådet, euroutanförskap, brexit och Nederländernas ökade popularitet är frågor vi fördjupar oss i med hjälp av avsnittets gäster Markus Johansson, forskare i statsvetenskap på Sieps och vid Göteborgs universitet, en av författarna till analysen samt Eva Sjögren, chef för EU-samordningen på Regeringskansliet. Vi tar avstamp i analysen och avspeglar resultaten i det praktiska, vardagliga arbetet.
Programledare för Sieps podcast är Gustaf Olsson och Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Att EU:s inre marknad behöver fungera bättre är ett vanligt påpekande. Kommissionen har också aviserat att det ska bli lättare att driva företag i Europa. Men vilka problem dras den inre marknaden med? Katarina Areskoug och Anna Wetter Ryde gästar Sieps Podcast för ett samtal om skönhetsfläckarna på EU:s kronjuvel.
EU:s inre marknad brukar framhållas som starkt skäl för unionsmedlemskapet. Två tredjedelar av Sveriges export går till EU, och värdet av denna export står för över hälften av Sveriges BNP. Det får i sin tur stor betydelse för svensk arbetsmarknad och sysselsättning.
Det går snabbt att konstatera att EU:s inre marknad är viktig för Sverige, men det gäller även för övriga medlemsstater. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen satte i sitt linjetal i september upp mål för att få den inre marknaden att fungera bättre för små och medelstora företag. Det återspeglas också i det arbetsprogram för 2024 som kommissionen nyligen presenterade. Är de föreslagna åtgärderna de lösningar som små och medelstora företag behöver?
Katarina Areskoug, tidigare EU-anställd, statssekreterare och numera EU-konsult gästar podden tillsammans med Anna Wetter Ryde, forskare i juridik vid Sieps, och samtalar om företagens utmaningar på den inre marknaden och de lösningar som nuvarande men också tidigare kommissioner lagt fram genom åren.
Samtalet tar också upp de utmaningar som omvärlden ställer den inre marknaden inför: den gröna och digitala omställningen, anfallskriget mot Ukraina samt utvecklingen i Kina och USA. Avslutningsvis siar våra gäster om nästa kommissions prioriteringar och vad den kan komma att fokusera på i ett inre marknadsperspektiv.
Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
En rad länder i Östeuropa och på västra Balkan knackar nu på EU:s dörr. Men hur ser vägen till en utvidgad union ut? Behöver EU förändras för att kunna växa? I detta avsnitt diskuterar vi möjligheter och utmaningar med ett utvidgat EU med Christian Danielsson och Göran von Sydow.
Frågan om EU:s utvidgning handlar ytterst om Europas säkerhet. Det menar statssekreterare Christian Danielsson som också har stor erfarenhet av utvidgningsfrågor inom EU:s institutioner. Han gästar detta avsnitt av Sieps Podcast tillsammans med Sieps direktör Göran von Sydow, som är en av redaktörerna för Sieps nyligen utgivna antologi ”Fit for 35?”, där fem statsvetare ger olika perspektiv på hur EU behöver anpassas för att kunna utvidgas.
När det gäller EU:s utvidgning ”har vi inget val”, menar Danielsson. Under det nyligen avslutade toppmötet i Granada var också medlemsländerna i stort sett överens om det, men ännu finns många osäkra faktorer. Svåra frågor om reformer av EU:s institutioner och eventuella fördragsändringar diskuteras just nu. Det gör också den politiska inriktningen och finansieringen av EU. I avsnittet diskuteras för- och nackdelar med några av vägarna framåt.
Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Två val stundar i Centraleuropa – först i Slovakien, senare i Polen. Valrörelserna präglas av högt tonläge och resultaten kan få betydelse långt utanför ländernas gränser. Sieps Podcast förklarar varför.
Valet i Slovakien 30 september och i Polen 15 oktober kommer att vara avgörande för den framtida utvecklingen i Centraleuropa. Men valresultaten kommer också att ha stor inverkan på det framtida samarbetet inom EU, exempelvis när det gäller enigheten om stödet till Ukraina, flyktingfrågan och rättsstatens principer.
Gäster i detta avsnitt av Sieps Podcast är Hynek Pallas, frilansjournalist och kulturskribent, aktuell med boken Skotten i Slovakien samt Göran von Sydow, direktör vid Sieps.
I avsnittet diskuterar vi skillnader och likheter mellan de båda länderna och gör kopplingar till övriga länder i Centraleuropa. Vilka mönster och kopplingar kan skönjas och hur bemöts de internt i EU?
Programledare är som vanligt Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Inför 15 oktober släpper Sieps en analys om valet i Polen, och efter valet genomförs ett seminarium. Både analys och mer information samt anmälningslänk till seminariet hittar du på www.sieps.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Årets linjetal om tillståndet i EU hölls sedvanligt av kommissionens ordförande vid Europaparlamentets första plenarsammanträde efter sommaruppehållet, i Strasbourg. Det var Ursula von der Leyens sista tal för mandatperioden, och hon framhöll mycket som hennes kommission har åstadkommit. I juni väntar val till Europaparlamentet i och därefter tar processen att ta fram en ny kommission fart.
Men att mandatperioden går mot sitt slut hindrade inte Ursula von der Leyen från att tala visionärt om framtiden när det gäller bland annat stödet till Ukraina, utvidgningen, miljöfrågor, jämställdhet, konkurrenskraft och migration. Om dessa frågor och kopplingen till Sverige och svenska förhållanden talar vi om i detta avsnitt av Sieps Podcast. Till vår hjälp har vi gästerna Rolf Fredriksson, journalist och tidigare SVT-korrespondent i Bryssel, och Göran von Sydow, direktör på Sieps.
Vi passar också på att sätta talet i ett historiskt perspektiv och att diskutera talets format. Vem vänder hon sig till egentligen? Hur står sig årets tal jämfört med tidigare kommissionsordförandens? Vi blickar även framåt och diskuterar den efterföljande debatten med europaparlamentarikerna och huruvida von der Leyen kan komma att nomineras till ordförande även för nästa mandatperiod.
Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I höstens första avsnitt av Sieps Podcast står EU:s ekonomi i fokus. Hur mår EU:s ekonomi egentligen och vilka utmaningar står man inför? Kommissionen har presenterat ett förslag på reform av EU:s finanspolitiska regelverk och målet är att implementera detta i början av 2024, men förhandlingar pågår. Vilka förändringar handlar det om och vilka problem ska de lösa? Avsnittet tar också upp recessioner och ekonomiska kriser relaterat till EU:s ekonomi i dagsläget. Är EU bättre rustat för framtida kriser nu än tidigare?
Dagens gäster är Jonas Eriksson och Monika Hjeds Löfmark, båda nationalekonomer på Sieps. Med utgångspunkt i deras nyligen publicerade rapporter tar vi tempen på EU:s ekonomi.
Den 14 september är det 20 år sedan folkomröstningen om euron ägde rum i Sverige. Med två nationalekonomer i studion och med ett planerat seminarium om omröstningen på årsdagen, passar vi på att samtala även om denna fråga.
Programledare är Karin Flordal och Gustaf Olsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Bara några dagar återstår av det svenska EU-ordförandeskapet och detta avsnitt av Sieps Podcast tar upp några av de knäckfrågor som Sverige har haft att hantera. Hur har det gått med enigheten i stödet till Ukraina, migrationsfrågorna, den gröna omställningen och hälsopolitiken?
Inför Sveriges EU-ordförandeskap publicerade Sieps i höstas en samlingspublikation där forskare och utredare tog upp ett antal knäckfrågor som skulle bli aktuella under våren. Nu när ordförandeskapet är på sluttampen vågar sig Sieps Podcast på en summering av hur det gick med några av de frågor som togs upp i publikationen.
Katarina Engberg, senior rådgivare på Sieps, beskriver hur enigheten om EU:s stöd till Ukraina har hållit sig stark i grund och botten men också mött utmaningar. En komplicerad fråga i detta sammanhang är också hur Ukrainas närmande till EU ska hanteras.
Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap på Sieps, följer migrationsfrågorna på nära håll. På det området har det svenska ordförandeskapet enat rådet kring flera delar av kommissionens förslag till en ny politik. Nu återstår förhandlingar med EU-parlamentet för att få paketet i hamn.
Mats Engström, senior rådgivare på Sieps, skrev om miljö- och klimatpolitiken i samlingsvolymen. Också här har det svenska ordförandeskapet kunnat notera framgångar då man fört de gröna frågorna framåt. Samtidigt har en del frågor stött på patrull i vissa medlemsländer. Ordförandeskapets arbete med att få konkurrenskraft högre på agendan kan få stora effekter på EU:s klimat- och miljöpolitik framöver..
Louise Bengtsson, forskare i statsvetenskap vid Sieps, följer EU:s arbete på hälsoområdet, och här kan Sverige räkna hem framsteg i kampen mot antibiotikaresistens sedan medlemsländerna enades om att skapa nationella mål för minskad användning av antibiotika. Förhandlingarna om rådsslutsatserna om global hälsa tycks dock unionens arbete ha stannat upp.
Louise Bengtsson är också avsnittets programledare, tillsammans med Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Sveriges EU-minister Jessika Roswall besöker Sieps Podcast inför sluttampen av det svenska EU-ordförandeskapet. Medlemsländerna har just enats om migrationspakten, men hur har det gått i de andra frågorna? Och vad kan åstadkommas på den korta tid som finns kvar?
Det svenska EU-ordförandeskapet går nu mot sitt slut, och bara några veckor återstår innan Spanien tar över vid halvårsskiftet. Alldeles nyligen kunde ordförandeskapet, tillsammans med en rad andra aktörer, ena medlemsstaterna i migrationsfrågan som länge stått högt på EU:s agenda. Nu återstår förhandlingar med parlamentet innan lagstiftningspaketet är i hamn.
Hur har det gått med de svenska prioriteringarna under ordförandeskapet? EU-minister Jessika Roswall framhåller stödet till Ukraina som den överordnade frågan under det senaste halvåret, men hur har det egentligen varit med enigheten bland EU-länderna? Den gröna omställningen har också varit en prioritet där Roswall pekar på framgångar för ordförandeskapet.
Vidare berättar Roswall om vilka lärdomar som gjorts det här halvåret och de möjligheter till långsiktigt arbete som ett ordförandeskap ger. Till exempel har Sverige fört upp konkurrenskraft högt på EU:s agenda.
Även rättsstatens principer är en av det svenska ordförandeskapets prioriteringar, och på det området lyfter Roswall fram rättsstatsdialogerna, att man hållit hearing med Ungern och Polen och ett symposium med fokus på rättsstatens principer längre fram i juni.
Roswall konstaterar också att en hel del arbete återstår innan det är dags att lämna stafettpinnen till nästa trio, där Spanien är först ut andra halvåret 2023.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Genom EU-nämnden har Sveriges riksdag stort inflytande över svensk EU-politik. Hur har det fungerat under det svenska EU-ordförandeskapet? EU-nämndens ordförande Hans Wallmark gästar detta avsnitt av Sieps Podcast. Statsvetaren Valentin Kreilinger bidrar med forskningsperspektiv.
Sedan Lissabonfördraget trädde i kraft har den parlamentariska dimensionen av EU-ordförandeskapet breddats och fördjupats. I detta avsnitt av Sieps Podcast gästar EU-nämndens ordförande Hans Wallmark (M) för ett samtal om hur riksdagen har förvaltat detta uppdrag under det svenska ordförandeskapet.
Riksdagens inflytande över svensk EU-politik har varit stark även under ordförandeskapet. Dock med den skillnaden att regeringen inte sökt förhandlingsmandat i EU-nämnden, då de istället intagit en ordförandeskapsposition. Detta samtidigt som den svenska regeringen i egenskap av ordförande hanterat frågor som polariserar de svenska partierna och där Sveriges position avviker från EU-majoriteten. Wallmark menar att både regeringen och EU-nämnden har hanterat dessa frågor med finkänslighet och med respekt för ordförandeskapets roll som oberoende medlare.
Riksdagen kommer under ordförandeskapshalvåret att ha arrangerat åtta interparlamentariska konferenser med de nationella parlamenten i övriga EU. Wallmark menar att Sveriges sätt att ta tillvara dessa möjligheter till dialog, med sitt fokus på sakfrågor som klimatomställningen, den inre marknaden och stödet till Ukraina, sticker ut då många andra ordförandeskapsparlament tidigare tenderat att fokusera på institutionella frågor.
Att riksdagen och EU-nämnden har en stark roll är också något som Valentin Kreilinger, forskare i statsvetenskap vid Sieps, håller med om. Enligt honom avspeglas detta just i tyngdpunkten på sakfrågor i de interparlamentariska konferenserna, då svagare parlament tenderar att söka sätt att stärka sin roll genom diskussioner kring formfrågor. Kreilinger har nyligen också skrivit en analys om nationella parlaments roll i EU:s lagstiftningsprocess. I avsnittet berättar han mer om resultatet av sin analys, som fokuserar på den politiska dialogen mellan nationella parlament och kommissionen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
På söndag går Turkiet till val. Ställningen mellan presidentkandidaterna är jämn och det råder ett spänt läge i landet. Bitte Hammargren och Louise Callaghan gästar Sieps Podcast för ett samtal om vad som står på spel.
Två starka kandidater möts i det turkiska presidentvalet på söndag. Den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan utmanas av den samlade oppositionens kandidat Kemal Kilicdaroglu. Medan Erdogan drivit Turkiet i auktoritär riktning under många år går utmanaren till val på en omfattande agenda för frihet och demokrati.
För att sätta detta val, som kallats årets viktigaste, i perspektiv gästas detta avsnitt av Sieps podcast av Bitte Hammargren, tidigare mellanösternkorrespondent och nu vid Utrikespolitiska institutet, och Louise Callaghan, som bevakar bland annat Turkiet för The Times. Hammargren är aktuell med en bok om den turkiska republikens hundraåriga historia och sätter in söndagens val i historiskt sammanhang. Hon beskriver hur landets turbulenta historia präglar dagens Turkiet. Landets relation till EU beskriver hon som transaktionell i dagsläget. Callaghan beskriver också hur hon i mötet med många turkiska väljare märker en skepsis gentemot EU. Samtidigt finns det förutsättningar för en bättre relation mellan Turkiet och EU.
Programledare är som vanligt Karin Flordal och Louise Bengtsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hopp och utjämning. Så beskriver Jakob Lewander och Markus Johansson, utredare respektive forskare i statsvetenskap på Sieps, läget i svensk EU-opinion just nu. Hopp i meningen att stödet har ökat rejält från föregående år och utjämning i meningen att åsiktsskillnaderna mellan olika samhällsgrupper har blivit mindre.
Varje år undersöker SOM-institutet vid Göteborgs universitet svenskarnas åsikter om EU-medlemskapet. Jakob Lewander och Markus Johansson har skrivit en Europapolitisk analys om 2022 års SOM-undersökning och gästar programledaren Karin Flordal i detta avsnitt av Sieps Podcast.
2022 års SOM-undersökning visar att svenskarnas stöd för EU är större än någonsin. Markus Johansson pekar även på att ökningen från föregående år är den största förändring som skett i stödet för EU, medan Jakob Lewander lyfter fram att också skillnaden i stöd mellan olika samhällsgrupper har jämnats ut. Bostadsort, utbildningsnivå och partisympatier har fått mindre betydelse för svenskarnas åsikter om EU-medlemskapet.
De två gästerna ser det ökande stödet som en konsekvens av den säkerhetspolitiska situationen efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
Analysen av siffrorna från SOM-institutet landar också i en tid då Sveriges roll i EU fått ökad aktualitet. Detta genom EU-ordförandeskapet men också då både Sverigedemokraterna och Liberalerna nyligen har gjort olika politiska utspel som kan komma att förändra Sveriges position i unionen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Demokratiska värden och rättsstatens principer hör till det svenska EU-ordförandeskapets prioriteringar. Men vad innebär dessa principer, varför behöver ordförandeskapet fokusera på den och vad kan Sverige åstadkomma i sammanhanget? Det är några av de frågor som tas upp i detta avsnitt av Sieps Podcast.
Rättsstatens principer är åsidosatta i vissa av EU:s medlemsstater och en av det svenska EU-ordförandeskapets prioriteringar är att arbeta för att stävja denna oroande utveckling. Men vad kan egentligen Sverige göra som rådsordförande? För att resonera kring detta gästas detta avsnitt av Sieps Podcast av Anna Södersten, forskare i juridik vid Sieps, som också nyligen arrangerade en stor konferens på temat.
För att förstå ordförandeskapets roll behöver man till att börja med förstå vad rättsstatsprincipen innebär, varför bristande respekt för principerna i ett EU-land är ett problem för hela unionen och vilka mekanismer som står till buds för att komma till rätta med problemen.
Avsnittet gästas även av Iain Cameron, professor i folkrätt vid Uppsala universitet samt Sveriges ledamot i Venedigkommissionen. Han beskriver den tillbakagång som skett i Ungern och Polen och förklarar hur även Europadomstolen genom sin rättspraxis kan bidra till EU:s arbete på området.
Programledare är som vanligt Karin Flordal, utbildningsansvarig på Sieps, och Louise Bengtsson, forskare i statsvetenskap på Sieps.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Antalet svenskar som har någon av EU:s institutioner som arbetsplats står inte i proportion till Sveriges storlek – det finns en geografisk obalans. Detta avsnitt av Sieps Podcast söker svar på vad det beror på, vad det får för konsekvenser och hur balansen kan bli bättre.
Det finns för få svenskar i EU-maskineriet, sett till Sveriges relativa storlek i EU. Detta trots att institutionerna strävar efter geografisk balans på alla nivåer och en strategi för detta har funnits på plats sedan 2018.
Samtidigt är stödet för EU rekordhögt bland svenskarna. Så varför lockar inte en karriär inom EU:s förvaltning fler svenskar? För att hjälpa till att svara på den frågan gästas detta avsnitt av Sieps podcast av Åsa Webber, kabinettschef hos den svenska kommissionären Ylva Johansson och Matilda Rotkirch som är ansvarig för att främja svensk EU-rekrytering vid Sveriges EU-representation.
En främmande förvaltningskultur och en attraktiv arbetsmarknad på hemmaplan kan nämnas bland orsakerna till att svenskar inte söker tjänster hos EU:s institutioner. Konsekvensen blir brist på representativitet, svag legitimitet och ett demokratiskt underskott. De svenska perspektiven kan gå förlorade och dialogen mellan Sverige och EU kan försvåras.
Sverige delar problemet med fler medlemsländer, och för att råda bot på det har nationellt riktade intagningsprov och snabbare processer föreslagits.
Avsnittet leds av Karin Flordal.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Med gröna givens industriplan tar EU upp kampen med USA och Kina om framtidens gröna teknik. Men även andra drivkrafter ligger bakom. Handlar det egentligen om protektionism? Sieps Podcast gästas av Anders Ahnlid, generaldirektör på Kommerskollegium och Mats Engström, senior rådgivare på Sieps, för ett samtal om innehållet i planen.
En rad händelser i omvärlden, inte minst sårbarheter som framkom under pandemin, har format diskussionen om EU:s industripolitik och på senaste tiden har USA:s Inflation Reduction Act, IRA, påskyndat utvecklingen. Men en plan för hur industripolitiken ska bidra till att EU blir klimatneutralt 2050 har varit tanken sedan den gröna given lanserades 2019. Det framhåller Mats Engström, senior rådgivare på Sieps och en av gästerna i detta avsnitt av Sieps Podcast.
Avsnittets andra gäst, Anders Ahnlid, generaldirektör på Kommerskollegium, välkomnar initiativ för att klara den gröna omställningen men varnar också för de negativa effekter som just importrestriktioner och uppluckrade statsstödsregler kan få.
Sverige värnar vanligtvis öppna globala marknader och det svenska ordförandeskapet har lyft fram långsiktig konkurrenskraft och resiliens som ett prioriterat område. Hur går detta ihop med industriplanen?
Programledare är som vanligt Karin Flordal och Louise Bengtsson.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Coronapandemin, klimatkrisen och Rysslands krig i Ukraina har haft negativa konsekvenser för den globala hälsan. Samtidigt har kriserna drivit EU-samarbetet framåt på den globala arenan, både av altruistiska och geopolitiska skäl. Detta avsnitt av Sieps Podcast belyser EU:s arbete för global hälsa och vilken roll det svenska ordförandeskapet spelar i detta sammanhang.
Global hälsa är en prioritering för det svenska ordförandeskapet, som hoppas kunna bidra till ett fortsatt fokus på frågorna i coronapandemins efterdyningar. En rad parallella kriser, inklusive pandemin och Rysslands krig i Ukraina, har haft förödande konsekvenser för den globala hälsan inte minst som ett resultat av indirekta sociala och ekonomiska effekter.
Sarah Thomsen, Sidas ledande expert på inom hälsa, gästar detta avsnitt av Sieps Podcast och bidrar med perspektiv från EU:s partnerländer och från utvecklingssamarbetet.
Avsnittet gästas också av Hampus Holmer, ämnessakkunnig inom global hälsa på UD. Han har varit delaktig i att ta fram rådsslutsatser kring EU:s nya strategi för global hälsa. Den nya strategin är ambitiös och heltäckande och framhåller en förnyad syn på samarbeten genom partnerskap och samordning mellan politikområden. Samtidigt genomsyras den av geopolitiska hänsyn.
Samtalet kretsar också kring hur strategin ska omsättas i praktiken. Här lyfts Team Europe-initiativ, TEI, fram som ett nytt format för samarbete mellan EU:s medlemsstater och institutioner, men också EU:s arbete med strategiska investeringar inom ramen för Global Gateway-projektet.
Det svenska ordförandeskapet hoppas kunna spela en viktig roll för EU:s arbete med global hälsa, dels genom kommande rådsslutsatser men också genom veckans högnivåmöte om antimikrobiell resistens, rollen i förhandlingarna kring det nya pandeminfördraget inom ramen för WTO och kontakter med civilsamhället.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I dagarna har ett år gått sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. I detta avsnitt av Sieps Podcast blickar vi tillbaka på året som har gått med fokus på de ekonomiska och politiska konsekvenserna av kriget. Detta tillsammans med Torbjörn Becker från Handelshögskolan i Stockholm och Sieps direktör Göran von Sydow.
Rysslands krig i Ukraina har fått stora konsekvenser, framför allt förstås för Ukraina, men kriget har också skakat om EU i grunden. Detta avsnitt av Sieps Podcast fokuserar på de ekonomiska och politiska följderna. Torbjörn Becker, chef för Stockholm institute of transition economics (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm, har jobbat med ukrainarelaterade frågor under många år. Han lyfter fram EU:s omfattande sanktioner mot Ryssland, omställningen av EU:s energiförsörjning och det mycket omfattande stödet till Ukraina som de viktigaste ekonomiska aspekterna av kriget. Men biter sanktionerna? Och hur stark är EU:s enighet? Framöver ser Becker också behovet av en sorts Marshallplan för återuppbyggnaden Ukraina.
Under året som gått har också processen för att Ukraina ska bli medlem i EU accelererat. Vägen dit är dock fortfarande lång, och Sieps direktör Göran von Sydow framhåller att en utmaning för EU är att låta Ukraina integreras stegvis i unionen. Här kan också det svenska EU-ordförandeskapet spela en roll.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Migrationsfrågorna är åter högaktuella efter en tid av ökade irreguljära migrantflöden till EU. Susanne Palme, Ekots EU-kommentator, och Bernd Parusel, forskare och migrationsexpert, gästar Sieps Podcast för ett samtal om det svenska EU-ordförandeskapets roll och frågan om återvändande, som kommer att tas upp på veckans EU-toppmöte.
Migrationsfrågan har diskuterats intensivt ända sedan 2015 års stora flyktingkris. EU:s migrationspakt är tänkt att ge unionen ett fungerande system på området. Det svenska EU-ordförandeskapet har nu press på sig att föra agendan framåt i rådet för att så småningom nå en gemensam position inför kommande förhandlingar med EU-parlamentet. Samtidigt har frågan om hur EU kan bidra till återvändande till ursprungsländer åter hamnat i politiskt fokus.
I detta avsnitt av Sieps Podcast gästas programledarna Karin Flordal och Louise Bengtsson av Susanne Palme, Ekots EU-kommentator och Bernd Parusel, forskare i statsvetenskap vid Sieps. Tillsammans ger de en bild av hur förhandlingsarbetet med migrationspakten går, varför frågorna är så svåra och vilka möjliga vägar framåt som finns. Och vilka förutsättningar har Sverige att ena rådet? Tidspressen är stor och förväntningarna höga, menar Parusel. Palme menar dock att det troliga är att en gemensam position kring den svåra frågan om ansvarsfördelning mellan medlemsländerna nås först i höst under det spanska ordförandeskapet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
I säsongspremiären av Sieps Podcast belyses inledningen på Sveriges EU-ordförandeskap. Gäster i avsnittet är Eva Sjögren, EU-chef på Statsrådsberedningen och Erik Wirkensjö, chef för media och press vid ordförandeskapets kommunikationssekretariat.
Kommissionen har träffat regeringen i Kiruna, Europeiska rådets ordförande Charles Michel har varit i Stockholm och statsminister Ulf Kristersson har presenterat ordförandeskapsprogrammet i Europaparlamentet. De första veckorna av Sveriges EU-ordförandeskap har varit händelserika.
Sieps Podcast inleder säsongen med en djupdykning i ordförandeskapets första veckor, med ett särskilt fokus på kommunikationsarbetet, bilden av Sverige och de sakfrågor som aktualiserats. De nya programledarna Karin Flordal och Louise Bengtsson, utbildningsansvarig respektive forskare i statsvetenskap vid Sieps, gästas av Eva Sjögren, EU-chef på Statsrådsberedningen och Erik Wirkensjö, chef för media och press vid ordförandeskapets kommunikationssekretariat.
Förberedelserna har pågått länge och både Sjögren och Wirkensjö är glada att nu vara i gång. Utifrån sina respektive roller som tjänstemän som nu arbetar intensivt med Sveriges ordförandeskap reflekterar de över starten och vad som förväntas av Sverige under våren.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Podcasten Sieps Podcast är skapad av Sieps. Podcastens innehåll och bilderna på den här sidan hämtas med hjälp av det offentliga podcastflödet (RSS).
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.